Sodankylän kunnan yt-neuvottelut: noin miljoonan euron säästöt, henkilöstöä voidaan joutua myös irtisanomaan

Säästöjä etsitään myös muun muassa työhyvinvoinnin parantamisen sekä työn ja palveluiden paremman organisoinnin kautta.

Sodankylä
Sodankylän kunnantalo
Arkistokuva. Sodankylän kunnantalo.Annu Passoja / Yle

SodankyläSodankylän kunta aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä ja kaikkia kunnan palveluita. Niiden avulla on tarkoitus saavuttaa noin miljoonan euron pysyvät vuotuiset säästöt. Päätös ei ollut yksimielinen, vaan kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Kauko Nurmela (vas.) jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Kunnanhallituksen mukaan Sodankylä etsii neuvotteluissa ensisijaisesti sellaisia keinoja, jotka eivät tähtää henkilöstön vähentämiseen. Se aikoo tehdä isoja rakenteellisia muutoksia työn organisoinnissa ja palveluiden järjestämisessä. Myös toimintojen ulkoistaminen on yksi mahdollinen keino.

Säästöjä pyritään saamaan aikaan myös henkilöstön paremman työhyvinvoinnin kautta: esimerkiksi sairauspoissaolojen vähentymisellä ja työuupumuksen ennaltaehkäisyllä.

Kunnanhallitus ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että sijaisia ja tilapäishenkilöstöä vähennetään, henkilöstöä lomautetaan tai lomarahoja vaihdetaan vapaaksi. Henkilöstöä voidaan joutua myös irtisanomaan.

Talous on menossa miljoonia euroja pakkaselle

Neuvottelut johtuvat kunnan talousvaikeuksista. Kunnan tulos uhkaa mennä kolme miljoonaa euroa miinukselle tänä vuonna, eikä ensi vuodelle tehty veronkorotus kata alijäämää.

Sodankylä on korottanut tuloveroprosenttiaan ensi vuodeksi yhdellä prosenttiyksiköllä 21 prosenttiin. Valtuusto päätti veroprosentin korotuksen yhteydessä, että kunta valmistelee talouden tasapainottamisohjelman ja alkaa uudistaa palvelurakennetta.

Yhteistoimintamenettely alkaa 10. joulukuuta. Ensimmäisten toimenpiteiden on tarkoitus toteutua ensi vuonna.

Sodankylän kunnassa työskentelee tällä hetkellä noin 750 henkilöä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).