1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöille Hämeen liiton kulttuuristipendi

Aktiivinen historianharrastajien ryhmä on tehnyt useita merkittäviä löytöjä Hämeestä.

Kanta-Häme
Anna-Mari Ahonen, Timo Heinonen, Tarja Filatov sekä Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden edustajat kulttuuristipendin kera
Kuvassa vasemmalta Anna-Mari Ahonen, Timo Heinonen, Tarja Filatov, sekä Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden edustajat palkitsemistilaisuudessa.Hämeen liitto

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ry on kuuden historianharrastajan porukka. Ryhmä kartoittaa erityisesti muinaisen Hämeen aluetta metallinetsimillä. Heille luovutettiin maanantaina Hämeen liiton kulttuuristipendi, jonka arvo on 2 000 euroa.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ry:hyn kuuluvat Reijo Hyvönen, Ossi Kupila, Pekka Kupila, Jussi Nieminen, Mikko Mäkelä, Tomi Virtanen ja kunniajäseneksi kutsuttu filosofian tohtori, arkeologi Anna Wessman Helsingin yliopistosta.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät maastossa Hattulassa, Pekka Kupila ja Mikko Mäkelä
Arkistokuvassa Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät Hattulassa, maastossa Pekka Kupila ja Mikko Mäkelä.Markku Karvonen / Yle

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ry perustettiin vuonna 2012. Sen jäsenet ovat harrastaneet metallinetsintää 6-28 vuotta. Ryhmä on tehnyt jo paljon merkittäviä arkeologisia löytöjä muinaisesineistä ennestään tuntemattomiin muinaisjäännöksiin.

Yhdistys pyrkii jakamaan suurelle yleisölle tietoa Suomen esihistoriasta muun muassa sosiaalisessa mediassa. He pitävät myös tilaisuuksia metallinetsinnästä ja luentoja muun muassa kouluille ja erilaisille yhdistyksille Suomen historiasta, ryhmän löydöksistä, esihistoriallisista kalmistoista ja kylänpaikoista.

Harrastajat ovat osallistuneet myös monien löytöjensä arkeologisiin jatkotutkimuksiin sekä olleet arkeologien ja Museoviraston apuna inventoinneissa.

Ryhmä on käynyt tekemässä tutkimuksia muun muassa Englannissa ja Norjassa. Ensi vuonna yhdistyksen tavoitteena on saada kutsu suorittamaan tutkimuksia Tanskaan ja Saksaan.

Lue seuraavaksi