Kiertotalouden merkkipäivänä halutaan muistuttaa tavaroiden käyttöiän pidentämisestä - asenteet nykyään kierrätysmyönteisempiä

Kierrätyskeskuksissa halutaan, että tavara kiertää. Siksi hinnat saatetaan kertoa esimerkiksi kilohintoina.

Jyväskylä
Laajakuva kierrätyskeskuksessa, etualalla pöytiä ja tuoleja.
Pienet lipastot ja laatikostot menevät nopeasti kaupaksi.Jussi Koivunoro / Yle

White Mondayta, eli kiertotalouden merkkipäivää vietetään tänään. Päivän aikana halutaan nostaa esille jo tuotettujen tavaroiden ja materiaalien käyttöiän pidentämistä kiertotalouden hengessä. White Monday on vastaisku Black Fridaylle, eli Yhdysvalloistakin Suomeen rantautuneelle joulun myyntisesongin aloittavalle perjantaille.

Niin sanotulla valkoisella maanantailla pyritään edistämään kiertotaloutta. Ihmiset asennoituvat nykyään eri tavalla kiertotalouteen ja kierrätykseen, ja tavaraa kierrätetään myös koko ajan myyntiin.

Kuluttajien asenteessa on tapahtunut suuri muutos viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Tavarahan on kiertänyt jo vuosisatoja, sen tarkoitus on vain muuttunut nyt. Ihmisten asenteet ovat nykyään kierrätysmyönteisempiä, työvalmennuksen toimintapäällikkö Hannu Hämäläinen Sovatek-säätiöltä sanoo.

Kierrätysmyönteisyys alkaa pikkuhiljaa näkyä myös joululahjoissa, kun esimerkiksi kirjoja kierrätetään ja ostetaan jonkin verran kierrätettynä lahjaksi.

– Aivan hyvin voisi ostaa myös käytettyjä vaatteita tai huonekaluja. Miksi ei voisi ostaa lahjaksi, jos itselle voi ostaa käyttökuntoisen, hyvän kalusteen, vaatteen tai lelun, Hämäläinen pohtii.

Käytettyä tavaraa tulee tasaiseen tahtiin myyntiin myös Sovatekille. Kaikki ei aina mene kuitenkaan kaupaksi, ja esimerkiksi myymättömät vaatteet menevät hyväntekeväisyyteen Karjalaan.

– Hinta pitää laittaa sellaiseksi, että tavara lähtee kiertoon, Hämäläinen toteaa.