Joulun jälkeen alkaa kwanzaa

Yhdysvaltain mustien keskitalven juhlan nimi tulee afrikkalaisen swahilin kielen sanoista "matunda ya kwanza", "ensimmäiset hedelmät".

tiede
Tiedeuutisten joulukalenteri-kuvituskuva
Hilppa Hyrkäs / Yle

Kun meillä vielä vietetään tapaninpäivää, Yhdysvaltain yksipäiväinen joulu on ohi. Juhlat kuitenkin jatkuvat: tapanina alkaa kwanzaan juhlinta, joka päättyy vasta uutenavuonna.

Yhdysvaltain mustien kwanzaa ei syntynyt uskonnolliseksi juhlaksi vaan muistutukseksi siitä, että mustilla on oma rikas historiansa ja kulttuuriperintönsä, vaikka ne olivat tallaantuneet orjuuden ja rotuerottelun jalkoihin.

Kwanzaata on vietetty vuodesta 1966 alkaen. Kalifornian yliopiston UCLA:n tuolloinen opiskelija, Kalifornian osavaltioyliopiston nykyinen professori Maulana Karenga oli saanut idean edellisenä kesänä, kun Los Angelesissa mellakoitiin ihmisoikeuksien puolesta.

Hän halusi juhlan sekä huomioivan mustien kamppailun asemansa parantamiseksi että muistuttavan vanhoista afrikkalaisista sadonkorjuun ja yhteisen hyvän juhlista.

Alkujaan Karenga pyrki korvaamaan kwanzaalla joulun, jota hän piti valkoisten juhlana. Myöhemmin hän pehmensi kantaansa.

Kun kwanzaa joitakin vuosia sitten täytti 50 vuotta, Karenga kiitti lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) ihmisiä, jotka ensimmäisinä ottivat kwanzaan ajatuksen omakseen. He tekivät kwanzaasta kansallisen ja kansainvälisen juhlan, joka tarjoaa mustille identiteetin, päämäärän ja suunnan, Karenga sanoi.

Seitsemän päivää, seitsemän kynttilää

Onko kwanzaa edelleen merkittävä juhla? Siihen on vaikea saada yksiselitteistä vastausta.

Siitä kuitenkin ollaan jokseenkin yhtä mieltä, että suosion huippu oli 1990-luvulla. Juhlaan valmistautuminen näkyi tavaratalojen hyllyillä jopa siinä määrin, että jotkut huolestuivat kwanzaan kaupallistumisesta.

Valtaosa Yhdysvaltain mustista on kristittyjä ja viettää joulua muiden kristittyjen tavoin. Kwanzaan viettäjiä – joulun sijaan tai lisäksi – on tämän vuosituhannen kyselyissä ollut viidestä miljoonasta runsaaseen 12 miljoonaan.

Kullakin kwanzaan seitsemästä päivästä on oma teemansa: yhtenäisyys, oma ja yhteisön oikeus päättää asioistaan itse, vastuu muista, yhteisön yritysten tukeminen, tavoitteellisuus, luovuus ja usko siihen, että parempi maailma on mahdollinen.

Kwanzaan näkyvin symboli on seitsenhaarainen kynttilänjalka kinara, joka kuvaa toisaalta maissintähkää, toisaalta perhettä. Kunakin kwanzaan päivänä sytytetään yksi kynttilä, joiden värit muistuttavat Afrikasta: kolme on punaista, kolme vihreää ja yksi musta.

Juhlapäivistä lapsille hauskin on epäilemättä viimeinen, sillä silloin annetaan lahjoja. Toisaalta kwanzaa on myös edemenneiden sukupolvien ja kuolleiden perheenjäsenten muistojuhla.

Kwanzaata vietetään yhä yliopistoissa

Duken yliopiston professori Mark Anthony Neal näkee kwanzaan suosion hiipuneen siksi, että ajat ovat nyt toiset. Nykypolvella on paljon enemmän mahdollisuuksia saada tietoa mustien historiasta ja perinnöstä kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten, hän sanoo.

– Kwanzaa syntyi mustien vapaustaistelun aikana. Mustilla oli suuri tarve ilmaista ylpeyttä yhteisöstään. Silloin ei ollut yliopisto-opetusta mustien erityiskysymyksistä. Eikä internetiä, Neal sanoo NPR-radiokanavan (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Kwanzaata vietetään edelleen monissa yliopistoissa. Neil kertoo, että hänen opiskeluaikanaan juhlalla oli erityinen merkitys, koska mustia opiskelijoita oli koko collegessa vain muutama prosentti.

Kwanzaa oli hänelle ja monelle muulle ainoa tapa saada yhteys kulttuuriperintöönsä, kertoo Neil, joka nykyisessä työssään on keskittynyt afroamerikkalaisuuden tutkimukseen.

Vaikka hän näkee kwanzaan yhä viettämisen arvoisena yhteisöjuhlana, hän ei usko, että vuoden 1966 intensiteettiin on enää palaamista.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

17. Joulun henki näkyy vipinänä jouluihmisten aivokuvissa

16. Brittien savupiipuista laskeutui myös jotakin kamalampaa kuin joulupukki

15. Mikä saa jouluvalot säilytyksessä solmuun?

14. Tanskan kuuluisat joulukuuset kärsivät paljaista olkapäistä

13.Yhdysvaltain joulupadat ovat kattiloita, ja nyt niiden kyljessä on älysiru

12.Silmiesi väri saattaa vaikuttaa kaamosmasennukseen

11. Puistokävely saa somen käyttäjät yhtä hyvälle tuulelle kuin joulu

10. Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus