Lahti laati talousarvionsa jo valmiiksi lähes kymmenen miljoonaa pakkaselle

Kaupunki investoi rajusti muun muassa kouluihin, päiväkoteihin ja eteläiseen kehätiehen.

investoinnit
Lahden kaupungintalo
Lahden kaupunginvaltuusto kokousti maantaina. Arkistokuva.Vihtori Koskinen / Yle

Lahden kaupunki jatkaa ensi vuonna mittavia investointejaan. Vuosia kestänyt huonokuntoisten koulujen ja päiväkotien uudistaminen on loppusuoralla. Ensi vuonna valmistuvat Launeen monitoimitalo ja Laaksokadun päiväkoti. Lisäksi kaupunki investoi eteläiseen kehätiehen.

Poikkeuksellista on se, että Lahden talousarvio on laadittu jo valmiiksi lähes kymmenen miljoonaa euroa pakkaselle. Viimeksi Lahti on tehnyt negatiivisen talousarvion vuonna 1997, jolloin alijäämä oli vajaat 63 miljoonaa markkaa.

Kaupunginvaltuuston maanantaisessa budjetti-istunnossa esitettiin myös uusia menolisäyksiä, mutta niitä ei enää ole luvassa. Vasemmistoliitto ehdotti etsivän vanhustyönkokeilulle 140 000 euroa. Äänin 46–12 yksi poissa valtuusto hylkäsi esityksen. Asukkaiden Lahti -ryhmän Seppo Korhonen halusi Nastolan terveyskeskukselle rahat Lahden budjetista. Esitys hylättiin äänin 55-3 (yksi poissa).

Kisapuiston rahoitusta kaivattiin keskuteluissa, mutta vielä sen kunnostamiselle ei osoitettu rahaa. Myös leikkauksia esitettiin, kun perussuomalaiset olisivat karsineet merkittävästi museolta, teatterilta, sinfoniaorkesterilta ja ympäristöpääkaupunkivuoden rahoituksesta.

Poikkeuksellinen konflikti kesken istunnon

Lahden kaupunginvaltuustossa nähtiin poikkeuksellinen konflikti, kun valtuutettu Kalle Aaltonen koki, että hänen sananvapauttaan rajoitetaan.

Järjestäytyneiden ryhmien puheenjohtajat saivat talousarviokäsittelyssä 15 minuutin puheenvuoron, mutta Pro Lahti -ryhmän Aaltoselle myönnettiin vain viiden minuutin puheenvuoro.

Valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Hannu Rahkonen perusteli menettelyä hallintosäännöllä ja sillä, ettei Pro Lahti ole järjestäytynyt ryhmä, minkä jälkeen Aaltonen syytti valtuuston puheenjohtajaa valehtelusta. Pro Lahteen kuuluu kaksi valtuutettua.