Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen matkailuyhtiön saamasta kritiikistä: "Viesti on syytä ottaa vakavasti"

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen ehdottaa, että Kemiin perustettaisiin Kemin Matkailu Oy:n, yrittäjien ja kaupungin yhteinen ohjausryhmä parantamaan tiedonkulkua ja yhteistyötä.

Kemin Matkailu Oy
Ilmakuva Kemin Lumilinna-alueesta
Kemin ympärivuotinen lumilinna valmistui viime talvena.Jenni Mehtonen / Yle

Kemissä luvataan ryhtyä parantamaan kaupungin Matkailuyhtiön ja matkailun parissa toimivien yritysten yhteistyötä.

Isoja investointeja tehnyt ja voitollista tulosta takonut matkailuyhtiö on saanut kovaa kritiikkiä alueen yrityksiltä. Yhtiötä on syytetty muun muassa kilpailun vääristämisestä ja yhteistyöhaluttomuudesta.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan kritiikkiin on syytä suhtautua vakavasti.

– Ei viesti ihan puskista tullut. Kyllä tämä huolestuneita ajatuksia herättää. Kun palaute on, että tiedonkulkuun ja yhteiseen tekemiseen ei olla tyytyväisiä, on nyt etsittävä keinoja, millä tilannetta saadaan parannettua.

Kaupunki on omistajana linjannut uudella tavalla matkailuyhtiön toimintaa muutama vuosi sitten. Linjaus on ollut, että yhtiö keskittyy entistä tiukemmin ydinliiketoimintaan eli Mansikkanokan alueen kehittämiseen lumilinnoineen ja lasivilloineen sekä Sampoon.

– Keskittymällä näihin maailmanluokan tuotteisiin on tietenkin haluttu, että niiden kautta saadaan lisää matkailijavolyymia. Ymmärrän hyvin, jos yrittäjät ovat ehkä kokeneet, että tästä ei nyt ole valunut riittävästi yhteiseen hyvään. Vaikka se tietysti on meidän kaikkien tarkoitus, Tero Nissinen sanoo.

Yhteinen ohjausryhmä ja lisää matkailun resurssia kaupungin organisaatioon

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen lupaa tarttua toimeen pikimmiten, jotta tulehtunutta tilannetta saataisiin purettua sekä yhteistyötä alkuun ja parannettua.

– Itse ehdotan, että nyt koottaisiin kolmikanta-ohjausryhmä, jossa olisi kaupungin, matkailuyhtiön ja yrittäjien edustus. Kävisimme säännöllisesti läpi, minkälaisia tilanteita ja kehitysnäkymiä matkailun saralla on. Miettisimme myös yhteisiä toimia, miten tiedonkulkua, luottamusta parannettaisiin ja jaossa olevia euroja saataisiin kaikkien hyödyksi.

Kun matkailua on ohjeistettu keskittymään ydintoimintoihin, yleisempi kehittämisvastuu matkailusta on jäänyt kaupungille. Aiemmin kaupungin palveluksessa olleen kehityskoordinaattorin työpanos on jäänyt pois ja se on Nissisen mukaan myös näkynyt yhteydenpidossa yrittäjien suuntaan.

– Meillä on jonkun verran kyllä peiliin katsomista. Tähän on tulossa parannusta ensi vuonna. Elinkeinotoiminnassa on tarkoitus lisätä hieman resurssointia matkailuun ja kaupunkikehittämiseen. Toki muitakin toimia tarvitaan.

Nissinen aikoo kertoa kehittämisehdotuksistaan matkailuyhtiön hallituksen kokouksessa jo tiistaina 26. marraskuuta.

Toimitusjohtaja Susanna Koutonen: "Aika keskustella kasvotusten"

Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen myöntää olleensa puolentoista viime vuoden aikana vähän tekemisissä yritysten kanssa, sillä ympärivuotinen lumilinna sekä yhtiön kasvun rakentaminen ovat teettäneet kovasti työtä. Hän pitää yhtiön saamaa negatiivista palautetta epämiellyttävänä.

– En tiedä, ketkä kokevat, että me emme ole tätä työtä yhteisesti hyvin tehneet. Tietenkin lähestymme toimijoita, joita on meidän rekisterissä ja lähetämme myös avoimen kutsun tulla neuvottelemaan. Tahdomme, että yhteistyötä tehdään, mutta korostan, että yhteistyö on kahden kauppaa.

Susanna Koutonen kertoo kokevansa, että nyt saatua kritiikkiä yhteistyön puutteesta ei ole annettu yhtiölle tarpeeksi suoraan.

– Näistä asioista täytyy kasvotusten käydä keskusteluja. Vaikea on meidänkin alkaa ratkaisuja antamaan, jos me emme tiedä mitä pitäisi ratkaista. Voihan olla, että yrittäjällä on tiedossa ratkaisu, mutta se ei ole tullut meidän tietoon.

– Olemme toivoneet, että keskittyminen kärkituotteisiin mahdollistaa yritysten kasvun siinä meidän rinnalla. Olemmeko tukeneet näitä yrittäjiä siinä kasvun polulla tarpeeksi? Se on oletettavasti se kritiikki, mikä kohdistuu nyt meidän toimintaan.

"Emme saa julkista rahaa"

Matkailuyhtiö on toimitusjohtajan mielestä myös huomioinut alueen yrittäjiä, vaikka saatu palaute antaa toisin ymmärtää.

– Olemme kutsuneet matkailuyrittäjiä esittelemään omia palveluita maanantaiaamuisin, kun myynti pitää oman aamupalaveriin. Kaupungin yrittäjäyhdistykselle olemme tarjonneet tilat vuosikokoukselle, jossa olemme kertoneet omista kuulumisista.

Susanna Koutosen mielestä keskustelu julkisen rahan roolista matkailuyhtiössä ymmärretään usein väärin.

– Me emme saa julkista rahaa Kemin kaupungilta, emmekä ole saaneet yhtään tukieuroa investointeihin. Yhtiön liikevaihto tulee kokonaan matkailupalvelujen myynnistä ja on kasvanut muutamassa vuodessa kahdesta miljoonasta seitsemään miljoonaan.

Kaupunki tosin lainasi ympärivuotisen lumilinnan rakentamiseen 3,1 miljoonaa euroa, jonka yhtiö on maksanut takaisin. Kaupunki on myös hiljattain taannut yhtiölle 800 000 euron luotollisen tilin.

Lisää aiheesta:

Alueen yritykset ovat pettyneet Kemin Matkailu Oy:n toimintaan – yhteistyötä varjostaa luottamuspula

Kemin talousvaikeuksien taustalla kestävyysvaje ja verojen tilitysongelma – Matkailuyhtiön investoinnit eivät vaikuta kaupungin talouteen

Kemin Matkailu Oy:lle kaupungin 800 000 euron luottotakaus

Ympärivuotisen lumilinnan rahoituskuvio meni uusiksi valituksen takia – Kemi lainaa 3,1 miljoonaa euroa matkailuyhtiölle