Postikiistaan sopua etsinyt Lauri Ihalainen: Keskinäisen luottamuksen vahva kulttuuri on rapautumassa

Entinen työministeri peräänkuuluttaa yhteistä pöytää, jossa osapuolet etsisivät ratkaisuja työmarkkinoiden murrokseen.

Postilakko
SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen haki kokoustauolla kahvia valtakunnansovittelijan toimistolla lauantaina 23. marraskuuta.

Arvostettu työmarkkinaosaaja Lauri Ihalainen on huolissaan luottamuksen rapautumisesta yhteiskunnassa samalla, kun työelämä on voimakkaassa murroksessa. Ihalainen yritti löytää sopua Postin kiistaan loppuviikolla yhdessä EK:n entisen työmarkkinajohtajan Lasse Laatusen, työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtelan ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin entisen puheenjohtajan Ann Selinin kanssa. Ryhmä antoi ratkaisuehdotuksen, joka kuitenkin kaatui työnantajapuolen Medialiiton vastustukseen.

Ylen A-studiossa maanantaina SAK:n pitkäaikaisin puheenjohtaja Ihalainen kertoi ajatelleensa, että yhteiskunnallinen kokonaisnäkemys olisi painanut Medialiiton päätöksessä enemmän kuin oma välitön edunvalvontaintressi.

Katri Makkosen haastattelussa hän peräänkuulutti luottamuksen kulttuuria.

– Tässä Posti-kiistassa tulin havainneeksi kuten moni muukin, että onkohan meillä tässä sopimusyhteiskunnassa rapautumassa keskinäisen luottamuksen vahva kulttuuri, joka mahdollistaa olla eri mieltä ja hakea ratkaisuja? Olen vähän huolissani tästä yhteistyön ja luottamuskulttuurin ohuudesta, jolloin helposti käy niin, että pitää viimeisen päälle kaikki kirjoittaa paperille.

Sipilän hallituksen kiky-toimet ja EK:n ratkaisu taustalla

Taustalla kehitykseen Ihalainen näkee edellisen hallituksen toimet kilpailukykysopimuksen ajamisessa

– Tässä on varmaan työmarkkinajärjestöjen näkökulmasta sellaista kiky-sopimuksen jälkipotkua tai pahaa oloa, joka heijastuu työmarkkinaneuvotteluihin tänäkin päivänä.

Työmarkkinoiden heikko yhteistyö juontaa Ihalaisen mukaan EK:n päätökseen luopua keskitettyjen palkkaratkaisujen tekemisestä.

– Sopimukset tehdään toimialakohtaisesti ja hyvä näin. Mutta meiltä puuttuu yhteinen pöytä, jossa katsottaisiin näitä työmarkkinoiden isoja murroksia ja tehtäisiin yhteisiä aloitteita suhteessa esimerkiksi hallitukseen. Tällaista tarvittaisiin. Eikä tämä ole kannanotto, että palkanmuodostus pitäisi siirtää siihen.

Yhteisiä aloitteita voitaisiin tehdä esimerkiksi työlainsäädännöstä ja palkkaperusteisesta sosiaaliturvasta, Ihalainen ehdottaa.

– Viestini on, että pitäisi jaksaa ajatella varpaita pidemmälle ja katsoa taloudellista kehitystä yhdessä.

Lue myös:

Näin postikiista laajentuisi pitkittyessään: 10 000 postilaista olisi lakossa lähes jouluun, laivat jumissa ja ensi viikolla myös junat

Mistä Postin lakossa on kyse ja miksi siitä tuli meitä kaikkia koskeva asia? Tässä 100 ja 300 sanan mittaiset vastaukset