1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Kuuroja lapsia hyväksikäyttäneille papeille vuosikymmenten vankilatuomiot Argentiinassa

Kaikki uhrit alaikäisiä lapsia, nuorin vain nelivuotias.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Uhrien sukulaiset, ystävät ja useat avustusjärjestöt kerääntyivät kuulemaan oikeusistuimen tuomiota Mendozassa Argentiinassa 25. marraskuuta 2019. Kun tieto vuosikymmenten vankilatuomioista tuli, ihmiset kerääntyivät halaamaan toisiaan.
Tuomioistuin antoi Argentiinassa 42 ja 45 vuoden tuomiot kahdelle papille lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kun tieto vuosikymmenten vankilatuomioista tuli, ihmiset kerääntyivät halaamaan toisiaan.EPA

Argentiinassa kaksi roomalaiskatolisen kirkon pappia on saanut yli 40 vuoden vankilatuomiot kuurojen lasten hyväksikäytöstä ja raiskauksesta.

Uhrit ovat iältään 4–17-vuotiaita.

Papit tuomittiin noin 20 lapsen hyväksikäytöstä, joka on sattunut kuurojen ja kuulovammaisten lasten Provolo-instituutissa vuosina 2004–2016.

Myös oppilaitoksen puutarhuri sai 18-vuoden tuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeus kertoo pitäneensä erittäin raskauttavana asianhaarana sitä, että papit olivat vastuussa lasten hyvinvoinnista ja sitä, että uhrit olivat alaikäisiä, jotka asuvat sisäoppilaitoksessa.

Uhrien sukulaiset, ystävät ja useat avustusjärjestöt kerääntyivät kuulemaan oikeusistuimen tuomiota Mendozassa Argentiinassa 25. marraskuuta 2019.
Uhrien sukulaiset, ystävät ja useat avustusjärjestöt kerääntyivät kuulemaan oikeusistuimen tuomiota Mendozassa Argentiinassa 25. marraskuuta 2019.EPA

Tuomitut papit ovat kotoisin Argentiinasta ja Italiasta ja he ovat olleet tutkintavankeudessa kolme vuotta. Papit ovat kertovat olevansa syyttömiä.

Useita koulun työntekijöitä pidätettiin vuonna 2016 sen jälkeen kun ensimmäiset epäilyt hyväksikäytöstä heräsivät.

Myös muita henkilöitä on liitetty tapaukseen. Japanilainen nunna on saanut syytteet avunannosta hyväksikäyttörikokseen ja entinen alttaripoika tuomittiin viime vuonna 10 vuodeksi vankilaan viiden lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeudenkäynnit koulua vastaan ovat kesken vielä 14 muun syytetyn osalta kahdessa eri syytekokonaisuudessa.

Paavin kotimaa kuohuu

Paavi Franciscus on kotoisin Argentiinasta. Hän ei ole julkisesti kommentoinut hyväksikäyttöskandaalia, joka on kuohuttanut maata.

Ihmisiä on suututtanut erityisesti se, että nyt tuomittu italialaispappi on kytketty aiemmin vastaavanlaisiin syytöksiin Antonio Provolo -instituutissa Italian Veronassa. Tuolloin häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

Lue myös:

New Yorkin osavaltiossa viedään oikeuteen tuhansia vanhentuneita lasten hyväksikäyttötapauksia – syytettyinä ainakin Jeffrey Epstein ja katolinen kirkko

Paavi: Kaikki tietoon tulevat hyväksikäyttötapaukset ilmoitettava – Odotettavissa seksirikosilmoitusten tulva

Paavi puolusteli päätöstään olla myöntämättä eroa hyväksikäytön peittelystä tuomitulle kardinaalille

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi