Hyppää sisältöön

Amnesty: Iranin mielenosoituksissa yli 140 kuolonuhria

Iranissa ainakin 143 mielenosoittajaa on kuollut laajoissa protesteissa viiden päivän aikana. Yli tuhat mielenosoittajaa on pidätetty, kertoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International maanantaina.

Iranissa on ollut levotonta viime päivinä. 25. marraskuuta Teheranissa järjestettiin hallintoa tukeva mielenosoitus, jossa poltettiin Yhdysvaltain lippuja ja tuomittiin protestit, jotka ovat kohdistuneet bensiinin hinnankorotuksia vastaan. Kuva: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Mielenosoitukset alkoivat, kun viranomaiset ilmoittivat korottavansa bensiinin hintaa jopa kolminkertaiseksi. Turvallisuusjoukot komennettiin useissa kaupungeissa taltuttamaan protesteja. Amnestyn mukaan lähes kaikki uhrit ovat kuolleet ampumalla.

Amnestyn mukaan aidoiksi todennetuilta videotallenteilta näkee, että turvallisuusjoukot ampuvat aseettomia mielenosoittajia tietoisesti. Järjestö peräänkuuluttaa kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan verilöylyn.

Lontoossa päämajaansa pitävä järjestö jatkaa tutkimuksiaan ja uskoo, että kuolleiden määrä on vielä merkittävästi suurempi.

Lue lisää:

Iran on yhä taitavampi sulkemaan yhteydet ulkomaailmaan – Netin katkaiseminen on yleistyvä keino levottomuuksien tukahduttamiseksi

Yle haastatteli iranilaisloikkaria Suomessa: "Kotimaassa minua odottaisi teloitus tai vankila"