1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioistuin mahdollisti Trumpin lähipiirin kuulemisen virkarikostutkinnassa

"Presidentit eivät ole kuninkaita", tuomari kirjoitti päätöksessään.

Donald Trump
Don McGhan istuu taka-alalla ja kuuntelee vakavana kuvassa etualalla puhuvaa Donald Trumpia. McGahnilla on tummansininen puvuntakki, kauluspaita ja vihreä kravatti.
Valkoisen talon entinen asianajaja Don McGahn (takana) on aiemmin kieltäytynyt todistamasta kongressissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomioistuin on linjannut, että presidentti Donald Trumpin keskeisten avustajien on saavuttava kongressin kuultavaksi presidenttiä koskevassa virkarikostutkinnassa.

Oikeuden päätös koski Valkoisen talon entistä asianajajaa Don McGahnia, joka on aiemmin kieltäytynyt todistamasta kongressissa. Hänet haastettiin todistajaksi jo toukokuussa silloiseen oikeuden estämistä koskevaan demokraattijohtoiseen tutkintaan liittyen.

Liittovaltion tuomari Ketanji Jackson katsoi päätöksessään, etteivät virkamiehet voi välttää kongressin kuulemista sen vuoksi, että he kuuluvat Trumpin lähipiiriin. Tuomarin mukaan tämä koskee McGahnin lisäksi myös muita ihmisiä Trumpin esikunnassa.

– Presidentit eivät ole kuninkaita, Jackson sanoo päätöksessään ja jatkaa, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

Oikeuden päätös voi enteillä sitä, että virkarikostutkintaa edistävä tiedusteluvaliokunta voisi kutsua kongressiin esimerkiksi entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin, Valkoisen talon kansliapäällikön Mick Mulvaneyn ja ulkoministeri Mike Pompeon. Heillä uskotaan olevan välitöntä tietoa siitä, kiristikö Trump Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenia ja tämän poikaa vastineeksi Yhdysvaltain sotilasavusta.

Lue lisää:

Demokraatit: "Todistus tuhosi Trumpin puolustuksen", republikaanit: "Vapautti Trumpin epäilyistä" – Puolueiden reaktiot Sondlandin todistukseen kuin yö ja päivä

EU-suurlähettiläs Sondland: Koko Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto tiesi yrityksistä painostaa Ukrainaa

Trumpin virkarikostutkinta: Näistä syistä häntä epäillään ja näin republikaanit vastaavat syytöksiin

Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset alkavat

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi