Hyppää sisältöön

Albanian maanjäristyksessä on useita kuolleita, ainakin 600 loukkaantunut – Ministeri: "Joukko ihmisiä on yhä romahtaneiden rakennusten alla"

Naapurimaat, EU ja Yhdysvallat ovat tarjonneet apuaan maanjäristyksen jälkeen.

Albanian maanjäristyksessä on useita kuolleita
Albanian maanjäristyksessä on useita kuolleita

Maa on järissyt voimakkaasti Albaniassa neljän aikaan aamuyöllä paikallista aikaa. Maanjäristys on ollut voimakkain viimeisinä vuosikymmeninä.

Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen (USGS) mukaan (siirryt toiseen palveluun) alueella on tapahtunut kolme voimakasta maanjäristystä.

Ensimmäisen järistyksen magnitudi oli 6,4 ja se tapahtui tutkimuslaitoksen mukaan 20 kilometrin syvyydessä. Seuraavien järistysten voimakkuudet olivat 5,1 ja 5,3, ja ne tapahtuivat 10 kilometrin syvyydessä.

Alueella on ollut myös useita jälkijäristyksiä. Lisäksi Bosnia-Hertsegovinassa oli aamukymmenen jälkeen järistys, joka oli voimakkuudeltaan 5,4.

Järistyksen jälkiä Thumanessa Albaniassa. Kuva: Malton Dibra / AOP

Albanian viranomaisten mukaan ainakin 18 ihmistä on kuollut järistyksessä, kertoo AP.

Suuri osa kuolleista on jäänyt sortuneiden rakennusten alle. Albanian puolustusministeriö on kertonut yhden henkilön kuolleen, kun hän oli hypännyt alas rakennuksesta järistyksen vuoksi.

Kolme kuolleista on löydetty Durresin rannikkokaupungista. Lisäksi terveysministeriön mukaan ainakin 600 henkilöä on loukkaantunut.

Albanian puolustusministeri Olta Xhancka on sanonut AP:n mukaan, että "joukko ihmisiä on yhä romahtaneiden rakennusten alla". Ihmisten määrän tai vaurioituneiden rakennusten arvioiminen on kuitenkin tällä hetkellä mahdotonta.

Tarve kansainväliselle avulle

Albanian presidentti Ilir Meta on kertonut medialle, että Thumanen kylässä Pohjois-Albaniassa tilanne on "todella dramaattinen" ja pelastushenkilökunta tekee kaikkensa saadakseen ihmiset ulos raunioista.

AP:n mukaan presidentti on kehottanut hallitusta pyytämään kansainvälistä apua tilanteeseen. Albanian pääministeri Edi Rama on kertonut, että naapurimaat, Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat jo tarjonneet apuaan.

Järistyksen jälkiä Thumanessa Albaniassa. Kuva: Malton Dibra / AOP

Esimerkiksi Kosovosta on jo luvattu lähettää hätäapuryhmä avuksi. Myös Albanian oma armeija on kokonaan valmiustilassa.

Ihmisiä on viety sairaalaan pääkaupunkiin Tiranaan ja turistien suosimaan Durresin rannikkokaupunkiin. Kaikki koulut on suljettu kahdeksi päiväksi.

Lähellä järistyspaikkaa ollut henkilö kertoo eurooppalaisen seismologian laitoksen (EMSC) (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuilla, että tavarat ovat lennelleet lattialle ja järistyksen aikana on kuulunut jylisevää ääntä. Ihmisten kerrotaan rynnänneen kaduille.

Ihmiset kokoontuivat kaduille Tiranassa, Albanian pääkaupungissa aamuyöllä 26. marraskuuta. Kuva: Gent Shkullaku / AFP /Lehtikuva

Järistyskohdat ovat lähellä Shijakin kaupunkia, joka sijaitsee 30 kilometria pääkaupunki Tiranasta länteen. Viimeksi Albaniassa järisi voimakkaasti syyskuussa, kun järistyksen magnitudi oli 5.6. Syyskuun järistys vaurioitti satoja taloja.

Kuva: Yle uutisgrafiikka / Derrick Frilund
.
.