Yhdysvaltain ja Kiinan neuvottelijat ovat hieroneet sopua kauppasotaan puhelinkeskustelussa

Myös markkinat reagoivat tiistaiaamuiseen puheluun. Esimerkiksi Nasdaq-indeksi nousi kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle.

kauppasodat
Robert Lighthizer,  Liu He ja Steven Mnuchin neuvottelivat Washingtonissa 10 lokakuuta.
Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer, Kiinan varapääministeri Liu He ja Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin neuvottelivat Washingtonissa 10. lokakuuta.Shawn Thew / EPA

Kiinan ja Yhdyvaltojen huippuneuvottelijat ovat pitäneet puhelinpalaverin kauppasodan ratkaisemiseksi. Asiasta on tiedottanut Kiinan kauppaministeriö, kertovat uutistoimistot.

Ministeriön mukaan tiistaiaamuna pidettyyn neuvotteluun osallistuivat Kiinan varapääministeri Liu He sekä Yhdysvaltain neuvottelija Robert Lighthizer ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin.

Kiinan kauppaministeriön mukaan ongelmakohtiin on saatu aikaiseksi jonkinlainen yhteisymmärrys ja keskusteluja jatketaan.

Ensimmäisen vaiheen sopimuksen on aiemmin kerrottu kattavan suuria maataloustuotteiden kauppoja, rahoitusalaa sekä tekijänoikeuksia. Sopimuksen tarkoista yksityiskohdista ei ole tietoa.

Alustavaa sopimusta jo 16 kuukautta kestäneeseen kauppasotaan ja tullinokitteluun on odotettu marraskuuksi. Reutersin mukaan Valkoista taloa lähellä olevat asiantuntijat ovat kuitenkin sanoneet, että sovun syntyminen voi siirtyä ensi vuoden puolelle.

Niin kutsutun "toisen vaiheen sopimuksen" syntymistä molemmat osapuolet pitävät epätodennäköisenä. Suhteet Pekingin ja Washingtonin välillä ovat kiristyneet viime aikoina.

Yhdysvallat onnistui suututtamaan Kiinan viime viikolla, kun senaatti hyväksyi tiistaina yksimielisesti Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa tukevan lainsäädännön. Myös kongressin edustajainhuone on hyväksynyt lokakuussa vastaavan lain.

Myös markkinat reagoivat tiistaiaamuiseen puheluun. New Yorkin pörssissä teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi ja teollisuusosakkeiden Dow Jones-indeksi nousivat kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Aasiassa uutinen puhelusta otettiin vastaan vaisummin, kertoo AP.

Lisää aiheesta:

OECD rukkasi hieman maailmantalouden kasvuennustettaan – taustalla kauppakiistat

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluissa läpimurto: "Hyvin huomattava osittainen sopimus Kiinan kanssa"

Lähteet: AFP, AP, Reuters