Kajaanilainen Markku Karjalainen kärsi mielenterveysongelmista, auttaa nyt vertaisiaan – "Ettei muiden tarvitse olla yksin"

Karjalaisen mukaan Kainuussa ongelmiinsa saa apua, jos on sitkeä.

mielenterveys
Kajaanilainen Markku Karjalainen vertaistukee muita peliriippuvuudesta kärsiviä.
Markku Karjalainen hakeutui kolmisen vuotta sitten Kulttuuripaja Marilynin toimintaan ja on kiitollinen päätöksestään.Milka Ahonen

Kajaanilainen Markku Karjalainen haluaa kääntää negatiiviset elämänkokemuksensa voimavaroiksi. Hän haluaa myös käyttää rajuja kokemuksiaan auttaakseen muita.

Koulukiusaamisesta, mielenterveysongelmista, syrjäytymisestä ja peliriippuvuudesta kärsinyt Karjalainen toimii nykyään Kulttuuripaja Marilynin vertaisohjaajana ja kokemuskouluttajana.

– Olen oppinut olemaan sinut menneiden asioiden kanssa ja nyt pystyn olemaan apuna, ettei muiden tarvitse olla yksin näiden asioiden kanssa.

Kolmisen vuotta sitten Karjalainen hakeutui Kulttuuripajan toimintaan mukaan ja löysi elämälleen uuden vaihteen.

– Siinä vaiheessa tiesin, että jos menen vaan kotiin, niin jään sinne. Ilman kulttuuripajaa en tiedä missä olisin tai olisinko edes olemassa.

Vakavasta peliongelmastaan selvinneenä hän aikoo myös kouluttautua kokemusasiantuntijaksi, jotta hän voisi paremmin auttaa peliongelmista kärsiviä ja heidän läheisiään.

Karjalainen uskoo, että Kainuussa ihminen saa ongelmiinsa apua, mikäli sitä rohkeasti lähtee hakemaan.

– Jos on sitkeä, apua kyllä löytyy. Näiden asioiden kanssa ei tarvitse olla yksin, eikä niitä asioita tarvitse hävetä, Karjalainen kannustaa.

Karjalainen kertoo päivänsä kuluvan tätä nykyä pääasiassa Kulttuuripajan toiminnassa, joka on täysin vapaaehtoista. Toiminta on hänelle yhä erittäin suuri apu.

– Saan tästä paljon enemmän kuin rahaa. Jos voin omalla ikävällä menneisyydellä muuttaa edes yhden ihmisen tulevaisuuden kuvaa parempaan suuntaan, niin silloin negatiivisillakin jutuilla on ollut tarkoitus, Karjalainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)