1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veijo Baltzar

Veijo Baltzarin rikosepäilyt ovat järkyttäneet taiteilijan kotiseuduilla – Kuopion apulaiskaupunginjohtaja ihmetteli "ylipalvontaa"

Baltzarilla on ollut useita kulttuuritoimintaan liittyviä suunnitelmia Pohjois-Savossa, jotka eivät lopulta toteutuneet.

Veijo Baltzar
Kulttuurineuvos Veijo Baltzar
Kulttuurineuvos Veijo Baltzar kuvattuna Kuopion Haminalahden kulttuurikeskuksessa syksyllä 2018.Toni Pitkänen / Yle

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ihmiskauppaepäilyt ovat yllättäneet ja järkyttäneet Kuopiossa.

Jo pitkään Etelä-Suomessa asuneella kuopiolaissyntyisellä Baltzarilla on ollut viime vuosina lukuisia kulttuuritoimintaan liittyviä suunnitelmia Pohjois-Savossa.

Viimeisimpänä noin vuosi sitten valmistunut Haminalahden kulttuurikeskus Kuopion eteläpuolella. Rytkylle valmistuneeseen rakennukseen oli suunnitteilla kansainvälistä kulttuurikeskustoimintaa, joka ei koskaan toteutunut.

Baltzar laittoi rakennuksen myyntiin jo puoli vuotta valmistumisen jälkeen.

Syynä tähän oli Baltzarin pettymys Kuopion kaupungin hitaaseen päätöksentekoon. Kuopion kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas kertoo kuitenkin, että Baltzar ei koskaan laittanut kaupungille minkäänlaista apurahahakemusta.

– Tapasin hänet muutaman kerran ja kehotin laittamaan hakemuksen, kertoo Vähäkangas.

Hän sanoo yllättyneensä ihmiskauppaepäilyistä, mutta muistaa ihmetelleensä Baltzarin ympärillä olevaa ylipalvontaa.

– Se herätti huomiota, että mukana kulkevat suhtautuivat häneen täysin kritiikittömästi. Yleensä kulttuurialalla on aina jonkinlaista arvostelua ja tiedetään, että kukaan ei ole täydellinen, pohtii Vähäkangas.

Vähäkankaan mukaan kaupunki suhtautuu kaikkiin hakijoihin tasaveroisesti.

– Näin oli myös Baltzarin kohdalla, vaikka osalla oli tietynlainen varauksellinen suhtautuminen häneen.

Haminalahden kulttuurikeskuksen lisäksi Baltzar oli aikeissa ostaa kirjailija Minna Canthin kotitalon Kanttilan. Suunnitelma kariutui, kun rakennuksesta löytyi asbestia ja sen kunnostaminen olisi tullut liian kalliiksi.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi Veijo Baltzarin viime torstaina todennäköisin syin epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)julkaisi viikonloppuna laajan artikkelin, jossa nuoret naiset kertovat Baltzarin manipuloinnista ja lähentelystä.

Veijo Baltzarin perustama kulttuurikeskus Kuopiossa.
Kuopion Haminalahdessa sijaitseva 800 neliön kulttuurikeskusrakennus oli myynnissä keväällä 2019.Toni Pitkänen / Yle

"Annetaan poliisin tutkia rauhassa"

SDP:n kuopiolainen kansanedustaja Tuula Väätäinen kertoo tavanneensa Baltzarin muutamia kertoja kulttuuriasioiden merkeissä lähinnä Kuopion seudulla.

Näiden tapaamisten perusteella pitkäaikainen kansanedustaja ei osannut odottaa ihmiskaupan kaltaisia rikosepäilyjä.

– Minulle tuli uutisesta hirveän yllättynyt ja hämmentynyt olo, kommentoi Väätäinen.

– Ne tapaamiset ovat olleet hyvin asiallisia. Minun korviini ei ole kantautunut mitään, Väätäinen kommentoi.

Hän ei halua kommentoida keskeneräistä tutkintaa tarkemmin.

– Ihmiset ovat syyttömiä niin kauan kuin toisin todetaan. Annetaan poliisin tutkia rauhassa.

Ihmiskauppa voi Suomen lain mukaan tarkoittaa (siirryt toiseen palveluun)esimerkiksi henkilön saattamista pakkotyöhön tai muunlaisiin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Sitä voi olla myös paritusrikoksen kaltainen seksuaalinen hyväksikäyttö.

"Toiminta ei edusta romanikulttuuria"

Itä-Suomen alueellinen romaniasiainneuvottelukunta korostaa tiistaina julkistetussa kannanotossaan, että Veijo Baltzar ja hänen toimintansa ei edusta romanikulttuuria.

Tiedotteessa muistutetaan, että Veijo Baltzarin hankkeet eivät ole saaneet muiden Itä-Suomen romanien hyväksyntää.

– Veijo Baltzar on toiminut omista lähtökohdistaan ja tavoitellut vain omia taiteellisia tavoitteitaan edustamissaan ja toteuttamissaan produktioissa, kannanotossa kommentoidaan.

Itä-Suomen alueellisen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtajan Irja Sokan ja varapuheenjohtajan Seppo Hagertin allekirjoittamassa lausunnossa todetaan, että neuvottelukunta on pahoillaan jälleen kerran romanikulttuuriin sidotusta mielikuvasta.

– Negatiiviset mielikuvat vaikuttavat meneillään olevaa myönteistä romanikulttuurin kehitystä ja Suomen romaniväestön tasa-arvoista kehittymistä eri yhteiskunnan toimialoilla.

Lue lisää:

Ex-ministerit ihmettelevät, miksi eivät kuulleet Baltzarin toiminnasta – ohjaajan metodeja tutkinut opettaja Ylelle: Siinä oli riskejä

Helsingin kaupungin tukia Veijo Baltzarille takaisinperinnässä jo ennen ihmiskauppasyytöksiä – Kulttuuripalvelupäällikkö uusimmista tiedoista: "Sanoudumme irti kaikesta tämäntyyppisestä toiminnasta"

Helsingin kaupunki tarjoaa lukiolaisille keskusteluapua Veijo Baltzarin tapauksesta – Toimialajohtaja: "Monet nuoret ovat hyvin herkkiä ja saattavat ahdistua tällaisista tapauksista"

Lue seuraavaksi