1. yle.fi
  2. Uutiset

Maahanmuuttovirasto sulkee Paiholan vastaanottokeskuksen Kontiolahdella – paineita myös muiden keskusten sulkemiselle

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskusten paikkamäärää pitää vähentää noin 600:lla.

vastaanottokeskukset
Anonyymi turvapaikanhakija istuu sängyllä.
Ympäri Suomen toimii tällä hetkellä 38 vastaanottokeskusta. Kuva Evitskogin vastaanottokeskuksesta Kirkkonummelta.Markku Pitkänen / Yle

Paiholan vastaanottokeskus Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa suljetaan. Maahanmuuttovirasto on irtisanonut vastaanottokeskuksen sopimuksen, ja toiminta päättyy ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

SPR:n ylläpitämässä Paiholan vastaanottokeskuksessa on 150 paikkaa. Viime aikoina siellä on ollut noin 90 asukasta. Keskus avattiin syksyllä 2015.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että lähiaikoina tehdään luultavasti päätöksiä muidenkin vastaanottokeskusten sulkemisista.

– Paineita sulkemisille on. Paikkamäärää pitäisi vähentää noin 600:lla, sanoo tulosaluejohtaja Kimmo Lehto Maahanmuuttovirastosta.

Lehdon mukaan Maahanmuuttovirasto arvioi vastaanottokeskusten toimintaa muun muassa kustannusten, erityistoimintojen ja laadun näkökulmasta.

– Olemme pyrkineet siihen, että pääosassa Suomen maakuntia olisi vastaanottokeskustoimintaa, Lehto sanoo.

Paiholan vastaanottokeskuksessa päätös sulkemisesta on otettu vastaan yllättyneenä ja järkyttyneenä, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kuronen. Keskuksessa työskentelee 14 kokoaikaista yksi puolipäiväinen työntekijä. Heidän työnsä loppuvat kesään mennessä.

Vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kuronen.
Paiholan vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kuronen on pettynyt sulkemispäätökseen.Jouki Väinämö / Yle

– Olemme seuranneet vastaanottokeskusten täyttöastetta eri puolilla Suomea ja osasimme odottaa, että paikkoja vähennetään. Mutta onhan tämä silti yllätys, Kuronen sanoo.

Hänen mukaansa keskus toimii normaalisti helmikuuhun saakka, minkä jälkeen toimintaa aletaan ajaa alas.

Tällä hetkellä Maahanmuuttovirastolla on toiminnassa 38 vastaanottokeskusta, kuusi alaikäisyksikköä ja kaksi säilöönottoyksikköä eri puolilla Suomea. Paiholan keskuksen sulkemisen jälkeen Pohjois-Karjalaan jää Lieksan Märäjälahden vastaanottokeskus.

Juttua täydennetty 26.11. klo 11:50: lisätty Ari Kurosen kommentit.

Lue myös:

Mitä tapahtuisi, jos Suomeen tulisi uusi pakolaisaalto? Migri: Suomi on periaatteessa hyvin varautunut, mutta käytännössä reagointi olisi hidasta

Lue seuraavaksi