Hyppää sisältöön

Kielteistä julkisuutta saaneesta Sastamalan kuntouttavasta työtoiminnasta tehtiin tutkintapyyntö poliisille

Poliisi on kuullut tutkintapyynnön tekijää ja aikoo kuulla myös muita henkilöitä.

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään Sastamalassa muun muassa työllisyyspalvelujen tiloissa Asemakadulla. Kuva: Antti Palomaa / Yle

Arvostelun kohteeksi joutuneesta Sastamalan kuntouttavasta työtoiminnasta on tehty tutkintapyyntö poliisille. Poliisi kertoo, että se selvittää parhaillaan, onko asiasta syytä aloittaa esitutkinta.

Poliisin mukaan tutkintapyynnön tekijää on kuultu. Lisäksi poliisi aikoo kuulla muita henkilöitä asian selvittämiseksi. Myöhemmin poliisi arvioi, aloittaako se esitutkinnan.

Sastamalan kuntouttava työtoiminta on ollut julkisuudessa viime kuukausina. Syyskuussa uutisoitiin, että työttömät tekevät ilman palkkaa töitä yritysten hyväksi Sastamalassa.

Työttömät kokosivat muun muassa WC-peilejä kylpyhuonekalusteita valmistavalle yritykselle. Kaksi yritystä perääntyi yhteistyöstä Sastamalan työllisyyspalvelujen kanssa asian noustua julkisuuteen.

Ei saa käyttää voitontavoitteluun

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttöminä olleille henkilöille työllistymismahdollisuuksien ja elämänhallinnan parantamiseksi. Lain mukaan kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanoksella ei saa korvata virka- tai työsuhdetta eikä sitä saa käyttää yritysten taloudellisen voiton tuottamiseen.

Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille maksetaan työmarkkinatuen päälle yhdeksän euron kulukorvaus päivässä.

Lokakuussa Yle haastatteli kahta miestä, joiden mielestä kuntouttava työtoiminta on heille väärä paikka.

Jo huhtikuussa aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään huomiota siihen, että Sastamala ja Punkalaidun olivat ohjanneet kuntouttavaan työtoimintaan työttömiä ilman lainmukaisia perusteita.

Avi kävi läpi 54 työttömän aktivointisuunnitelmat. Avi arvioi, että näistä noin 15–20 henkilöllä ei ollut työ- ja toimintakykyyn tai elämänhallintaan liittyviä ongelmia, joten he olisivat pystyneet ottamaan vastaan kokoaikatyötä.

Lue lisää:

.
.