Hyppää sisältöön

Tietoturvamerkki otettiin käyttöön – helpottaa älylaitteiden turvallisuuden varmistamista

Traficomin selvityksen mukaan joka toinen suomalainen on huolissaan älylaitteiden tietoturvallisuudesta

Uusi Tietoturvamerkki auttaa kuluttajia tekemään turvallisempia älylaitehankintoja. Kuva: Geoff Smith / AOP

Suomi on aloittanut älylaitteiden turvallisuuden varmistamisen ensimmäisenä Euroopassa. Uusi Tietoturvamerkki auttaa kuluttajia tekemään turvallisempia älylaitehankintoja kotiin, tiedottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Traficom julkaisi Tietoturvamerkin tiistaina. Merkki takaa kuluttajalle, että laitteen tietoturvan perusominaisuudet ovat kunnossa. Tietoturvamerkki voidaan myöntää sertifiointiprosessin läpäisseille verkottuneille älylaitteille.

– Markkinoilla olevien laitteiden tietoturvallisuus vaihtelee, eikä kuluttajilla ole toistaiseksi ollut helppoa tapaa erottaa turvallista laitetta turvattomasta. Tietoturvamerkki vastaa tähän tarpeeseen ja helpottaa ostopäätöksen tekemistä. Sen avulla kuluttajien on helppo tunnistaa riittävän tietoturvallinen laite, toteaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki tiedotteessa.

Kolme ensimmäistä merkkiä myönnetty

Älykotien yleistyessä verkkoon liitetään jatkuvasti enemmän laitteita, joiden välittämää tietoa käytetään erilaisissa palveluissa. Koska laitteet myös keräävät jatkuvasti tietoa käyttäjistään, tulee niiden tietoturvallisuuteen Traficomin mukaan kiinnittää yhä tarkemmin huomiota.

Kun kodin verkkoon liitettyjen laitteiden – esimerkiksi älytelevisioiden, älypuhelimien ja lelujen – tietoturva on kunnossa, vältytään tietojen väärinkäytöltä, laitteiden haltuunotoilta tai tietovuodoilta.

Syksyllä 2019 Traficom selvitti älylaitteiden hankintaan ja käyttöön liittyviä kuluttajien asenteita ja toiveita. Tutkimuksen keskeisiä tuloksia oli se, että joka toinen suomalainen on huolissaan älylaitteiden tietoturvallisuudesta. Lisäksi Suomessa kaksi kolmesta kokee erittäin tärkeäksi, että laitteiden tietoturvallisuudesta on saatavilla ymmärrettävää tietoa.

Tietoturvamerkkiä on valmisteltu Suomessa viime vuoden loppupuolelta. Ensimmäiset Tietoturvamerkit on nyt myönnetty Cozifyn Hub-älykotisovellukselle, DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelulle ja Polar Electron Ignite fitness -älykellolle.