1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keksinnöt

Aaltopuuteknologiaa hyödyntävä yritys kasvaa harppauksin: aloittaa massatuotannon ja palkkaa 30 työntekijää

Seuraavaksi Aalto Haitek etsii kansainvälisiltä markkinoilta lisenssitoimijoita, jotka voisivat valmistaa yrityksen tuotteita ulkomailla.

Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Uudenlaista aaltopuuteknologiaa hyödyntävä toholampilaisyritys kasvaa vauhdilla ja aloittaa teollisen massatuotannon tammi-helmikuussa.

Aalto Haitek palkkaa jopa 30 uutta tuotantotyöntekijää sekä kolme johtotason työntekijää. Puuelementtien tuotanto käynnistyy ensi vuoden alussa entisissä Valion juustolan tiloissa Toholammilla.

Työvoiman etsiminen on aloitettu yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Lisätyövoiman tarve on suuri, sillä yrityksen kapasiteetti kasvaa huimasti aiempaan verrattuna.

– Työntekijät pitää kouluttaa itse aika pitkälle, koska meillä on erikoista kone- ja laitekantaa, johon ei välttämättä löydy osaamista. Myös Toholammin ympäryskunnista löytyy varmasti työntekijöitä, uskoo Aalto Haitekin toimitusjohtaja Tiina Kapela.

Kuuntele juttu Aalto Haitekin tulevaisuuden visioista täältä.

Yritys on patentoinut uuden tekniikan, jolla voidaan liittää kestävästi suuriakin puukappaleita ilman liimaa.

Lisenssitoimijoita maailmalta?

Myrkytön keksintö kiinnostaa etenkin Aasiassa, esimerkiksi Japanin markkinoille on imua ja siihen yritys on kehitellyt ratkaisua.

Kansainvälisiltä markkinoilta haetaankin nyt lisenssitoimijoita, jotka voisivat valmistaa Aalto Haitekin tuotteita ulkomailla.

– Heidät koulutetaan Toholammilla ja sen jälkeen he voivat toimia omilla markkina-alueilla lisenssin turvin, kertoo Tiina Kapela.

Kotimaassa Aalto Haitekin teknologialla on rakennettu jo muutamia kohteita, muun muassa Mäntsälään Bed and Breakfast -paikka.

Helsingin Huopalahteen rakentuu parhaillaan asuinrakennuskokonaisuus eli työtila, kahvila ja puinen asuinrakennus. Ensimmäinen vaihe valmistuu pian ja toinen kokonaisuus lähtee tammikuussa matkaan Toholammilta Helsinkiin.

Marraskuussa yritys esitteli puurakentamistaan Tokiossa kodin- ja rakentamisen messuilla. Japanissa arvostetaan puurakentamista ja myös valtio tukee ja edistää puumateriaalien käyttöä.

Toholampisilla onkin haaveena hyödyntää japanilaista seetripuuta omassa tuotannossaan.

– Teknologia soveltuu melkein mihin vain puuhun. Seetripuuta onkin tulossa Toholammille testattavaksi, kertoo Kapela.

Lue lisää:

Myrkytön keksintö kiinnostaa maailmalla – Japanissa aaltopuuteknologiaa halutaan kokeilla pilvenpiirtäjään

Toholammin juustola myyty puufirmalle