Assi-keskussairaalan tiloja tiivistetään ja rakennushanke puristetaan 320 miljoonan euron budjettiin

Uuden keskussairaalan suunnittelussa seuraavat kaksi kuukautta hiotaan tilaohjelmia. Uusi sairaala Hämeenlinnassa on tarkoitus saada käyttöön alkuvuodesta 2025.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ahveniston sairaala havainnekuvassa
Havainnekuva Ahveniston sairaalasta. Team Integrated

Assi-keskussairaalan suunnittelusta vastannut päävetäjä vaihtuu. Jari Törnqvist jättää tehtävänsä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen vakuuttaa, että Assi-sairaalan suunnittelu pysyy aikataulussa ja suunnittelu sovitetaan pikaisesti tiukkaan budjettiin mahtuvaksi.

Uutta sairaalaa toteuttavan allianssin sisältä valitaan uusi projektipäällikkö. Lyhyesti sanottuna sairaala-allianssin johtaminen uudistetaan

– Vetäjää vaihdetaan. Seuraavan kahden kuukauden aikana haemme uuteen sairaalaan kustannustehokkaampia ratkaisuja. Ratkaisuja haetaan talotekniikasta, logistiikasta ja tilasuunnittelusta, kertoo muutosryhmän vetäjä Petrus Kukkonen.

Muutosryhmän tehtävänä on uudistaa sairaalahanketta siten, että uuden sairaalan hoitotiloja ja hoitotarjontaa ei supisteta, mutta hanke pysyy tavoitebudjetissaan 320 miljoonassa eurossa.

Sairaalan kustannuksista on puristettu jo lähes 70 miljoonaa euroa

Uuden keskussairaalan palvelutarjonta on ratkaistu alkuvuodesta. Hoitotilaratkaisut ovat selvillä ja niihin ei enää puututa. Sairaalan tiivistämisen ja logistiikan kustannussäästöjä haetaan nyt esimerkiksi käytäväratkaisujen ja aulatilojen tehokkuuden parantamisesta.

– Sairaalan yleisten tilojen suunnittelussa ja tiivistämisessä meillä on vielä työtä, vakuuttaa Petrus Kukkonen.

Uuden Kanta-Hämeen keskussairaalan suunnittelu on ollut kymmenien miljoonien karsimista työn edistyessä. Aluksi lähdettiin hintalapusta 390 miljoonaa euroa. Se oli tavoitehinta vielä puolitoista vuotta sitten.

Sittemmin uudisrakennuksen ja vanhan sairaalan rakennusten hyödyntämistä on kehitetty tunneliyhteyden kautta hybridiratkaisuna. Näin sairaalan hintalapuksi saatiin loppukeväästä 320 miljoonaa euroa.

Rakentamaan 2020 loppuvuodesta

Uuden keskussairaala Assin suunnitteluryhmä ja allianssi ovat pitäneet kaiken aikaa Kanta-Hämeen keskussairaalan hallitusta ajan tasalla, kuinka edistytään. Joulukuussa asia tuodaan tiedoksi myös sairaanhoitopiirin valtuustolle. Sairaalan budjetti on 320 miljoonaa, sillä edetään ja siinä pysytään.

– Meillä on nyt selkeä toimintaohjelma ja vahva luotto siihen, että asia saadaan oikeille raiteille, vakuuttaa allianssin muutosryhmän vetäjä, projektijohtaja Petrus Kukkonen.

Tarkoituksena on, että sairaanhoitopiirin valtuusto voi päättää hankkeen rakentamisvaiheen käynnistämisestä kesäkuussa 2020.

Uuden sairaalan allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska, Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston työyhteenliittymä INTEGRATED. Lisäksi Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilökunta on osallistunut alusta alkaen laajasti ja tiiviisti uuden sairaalan suunnitteluun ja ideointiin.

Assi-sairaalan aloittaminen ja käyttöönotto on ajoitettu alkuvuoteen 2025 Hämeenlinnan Ahvenistontien varressa.