1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mali

Malissa 13 ranskalaissotilasta on kuollut kahden helikopterin törmättyä toisiinsa

Malissa on kuollut yhteensä 38 ranskalaissotilasta sen jälkeen, kun Ranska liittyi jihadistien vastaiseen taisteluun.

Helikopteri Ranskan armeijan tukikohdassa Gaossa, Malissa. Kuva: Michele Cattani / AFP

Malissa 13 ranskalaissotilasta on kuollut, kun kaksi helikopteria törmäsi toisiinsa ilmassa maanantaina, kertoo Ranskan presidentinkanslia.

Onnettomuus tapahtui maanantai-iltana maan keskiosassa sotilasoperaatiossa. Ranskalaissotilaat olivat olleet nokittain jihadistitaistelijoiden kanssa.

Kyseiset jihadistit ovat olleet viime viikkoina monien kuolemiin johtaneiden Pohjois-Malissa tehtyjen iskujen takana, kertoo presidentinkanslia.

Ranskan mukaan onnettomuus tapahtui Liptakon alueella, lähellä Burkina Fason ja Nigerin raja-alueita. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kuolleiden joukossa on muun muassa kuusi upseeria. Maanantain onnettomuuden kuolonuhrit mukaan lukien on ranskalaissotilaita kuollut Malissa yhteensä 38 sen jälkeen, kun Ranska puuttui maan tilanteeseen vuonna 2013.

Ranskalla on maassa joukkoja noin 4 500 osana sen Barkhane-operaatiota. Operaation päällimmäisenä tavoitteena on paikallisten turvallisuusjoukkojen kouluttaminen. Sotilaat kuitenkin osallistuvat myös kapinallisten vastaisiin operaatioihin.

Onnettomuudesta tehdään selvitys

Onnettomuudesta on aloitettu selvitys, kertoo Ranskan puolustusministeri Florence Parly lausunnossaan.

Puolustusministeriölähteiden mukaan Tiger-taisteluhelikopteri törmäsi armeijan isompaan Cougar-kuljetushelikopteriin.

Presidentinkanslian mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron osoitti uhrien perheille ja läheisille surunvalittelunsa ja vakuutti heille maan järkähtämätöntä solidaarisuutta.

Helikopteriturma oli Ranskan armeijan suurin yksittäinen menetys sitten vuoden 1983. Tuolloin Libanonin pääkaupungissa Beirutissa sijaitsevaan Drakkar-rakennukseen iskettiin. Iskussa kuoli 58 laskuvarjojoukkojen jäsentä.

Helikoptereita Ranskan armeijan tukikohdassa Malissa. Kuva: Michele Cattani / AFP

Malissa on ollut lukuisia kapinallisiskuja, jotka ovat kohdistuneet muun muassa armeijan etuvartioasemiin. Pelkästään marraskuun alussa kuoli muutaman päivän aikana 50 ihmistä.

Mali sijaitsee Afrikassa Sahelin alueella. Alueella on ollut runsaasti jihadistitoimintaa vuoden 2012 jälkeen. Jihadistien iskuista ovat kärsineet Sahelin alueella myös Niger, Burkina Faso ja Tshad.