Hyppää sisältöön

Sovittelutuomari Teuri Brunila: Kun markkinavalta ja vastakkainasettelu kasvavat, nationalistit kerryttävät äänipottiaan

Eläköitynyt tuomari ruotii harvinaisen suoraan eliitin rahavaltaa ja kärjistyvää vastakkainasettelua.

Teuri Brunila pelkää, ettei vastakkainasettelun aika ole ohi, vaan erot jyrkkenevät ja muokkaavat maata ääriliikkeille. Kuva: Ari Mölsä / Yle

Laamanni Teuri Brunila ei malta levätä eläkkeelläkään. Brunila kurkottaa myös oikeussalien ulkopuoliseen maailmaan kirjassaan Tuomari, joka halusi sovitella.

Sovittelufoorumin entinen puheenjohtaja käy käsiksi tulikuumaan teemaan: kärjistyvään vastakkainasetteluun ja äärioikeiston kannatuksen nousuun.

Brunilaa naurattaa, kun häntä kutsuu "Paraisten partaradikaaliksi", mutta poikkeuksellisen suoraa tuomarin tykitys on.

Brunila löylyttää EU:ta ja osoittaa sormella unionin perussopimusta markkinauskosta. Perussopimusta olisi rukattava tai pantava sen tulkinta uuteen uskoon.

– Lisääntyvä vastakkainasettelu kumpuaa osin EU:n markkinafundamentalismista ja unionin perussopimuksesta, Brunila lataa.

Eturistiriitoja lietsovat heikommin pärjäävissä kunnissa niukat eläkkeet, työpaikkojen ja nuorten pako kaupunkikeskuksiin, huononevat palvelut ja palvelujen lisääntyvä digitalisointi.

– Rahat menevät lähinnä kasvukeskuksiin: Suomessa ainakin Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun. Ero kaupunkikeskusten ja niiden ulkopuolisten alueiden välillä kasvaa. Ja äänet menevät nationalisteille.

Brunilan mukaan EU rakentuu taloususkonnon varaan.

– Kilpailu on vapaa. Kun saadaan vielä työvoima vapaaksi, markkinafundamentalisteilla on täydellinen vapaus. Mutta ei meillä muilla!

Wahlroosin maailma

Teuri Brunila jatkaa analyysiaan Björn Wahlroosin "maailman" perkaamisella. Brunila hämmästelee, voiko Wahlroos olla kaikissa kirjojensa teeseissä tosissaan.

– Wahlroosin maailmassa rikkaat ja köyhät ovat vaihtaneet rooleja. Sosiaaliturvan varassa ja palkkatuloillaan elävät kansalaiset ovat ryhtyneet muka sortamaan vauraita sijoittajia ja pääomatuloillaan rikastuvaa eliittiä.

Brunila noituu vielä osakeyhtiölakia.

– Ajatelkaa nyt: Meidän osakeyhtiöidemme tarkoitus on hankkia rahaa osakkeenomistajille. Ei mitään muuta tarkoitusta!

Tuomari löylyttää saman tien myös viime hallituskauden sote-ratkaisuehdotuksen, jossa terveyspalvelut haluttiin yhtiöittää.

– Kapitalismi haluaa kilpailuttaa kaiken, jotta päästäisiin käsiksi myös verorahoihin. Verorahojen paljous houkuttaa.

Tähtäimessä myös uskonnot ja kapitalismi

Voimistuvan äärioikeiston nousu olisi Teuri Brunilan mukaan torpattava ajoissa. Mutta uhkana ovat myös jyrkät uskonnot.

– Meillä on kaksi kulttuuria, jotka eivät sovittele: uskonto ja kapitalismi, täräyttää Brunila.

Esimerkkinä uskontojen käytöstä keppihevosena Brunila pohtii tapausta, joka puhuttaa kiivaasti paraikaa: kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) vanha kirjoitus homoseksuaalisuudesta.

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan siitä, loukkaako kirjoitus vähemmistöjen oikeuksia ja onko tekstissä syyllistytty kiihoittamiseen kansanryhmää vastaan.

Räsänen ei ole itse suostunut poistamaan tekstiään sosiaalisesta mediasta.

Teuri Brunila sanoo, ettei vanhoja uskonnollisia tekstejä voi käyttää totuutena nykyajassa.

– Ei Raamattu ole lakikirja, jota voidaan sellaisenaan käyttää. Vaikka joskus näin olisi ollutkin. Tässä tapauksessa nimenomaan Räsänen on se, joka ei sovittele.

Naisille rauhanpalvelus

Mutta ei laamanni pelkästään moiti. Brunilalla on ehdotuksia sovittelusta jo päiväkodista alkaen.

Lisäksi Brunila osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun naisten palveluksesta maanpuolustuksessa. Hän ehdottaa naisille rauhanpalvelusta armeijan malliin.

– Aluksi palvelu voisi olla vapaaehtoinen. Myöhemmin siitä tulisi noin viiden kuukauden mittainen kurssipalvelus koulun päätyttyä. Oppiaineina olisi rauhanaate ja rauhan rakentaminen sekä oikeus ja sovittelu kaikilla elämänaloilla.

Brunila visioi osaavien sovittelijoiden voivan toimia maailman kriisialueilla: ennemmin tai myöhemmin vaikkapa esimerkiksi Ukrainassa.

Teuri Brunila on ideoinut naisille rauhanpalveluksen, jossa koulutettaisiin osaavia sovittelijoita kriisistä eroon pyrkiviin maihin. Kuva: Ari Mölsä / Yle

Vaan kuunnellaanko sovittelukonkaria? Kirja ainakin on nyt monen päättäjän postilaatikossa, jos lakko ei ole paketin matkaa kokonaan torpannut.

Vanhan tuomarin kuuntelijoissa saattaa olla vaikkapa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on Brunilan entinen alainen hovioikeudesta.

Brunila hymähtää varsinaissuomalaisittain.

– Mää lähetin kirjan kaikil puolueitten puheenjohtajil – Halla-ahollekin.

Lue lisää:

Keskustele aiheesta torstaina 28.11. kello 18:aan saakka.

.
.