Hyppää sisältöön

Helsingin kaupungin tukia Veijo Baltzarille takaisinperinnässä jo ennen ihmiskauppasyytöksiä – Kulttuuripalvelupäällikkö uusimmista tiedoista: "Sanoudumme irti kaikesta tämäntyyppisestä toiminnasta"

Helsingin kaupunki on tukenut Veijo Baltzarin teatteriyhdistystoimintaa viime vuosina kymmenillä tuhansilla euroilla.

Humakin vuonna 2012 tehty raportti Veijo Baltzarin pedagogiikasta oli hyvin kriittinen. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Veijo Baltzar ja hänen teatteriyhdistyksensä Drom ry ovat saaneet Helsingin kaupungilta tukea vuodesta 2011 lähtien liki 30 000 euroa Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikön Veikko Kunnaksen mukaan.

Yksittäisiin hankkeisiin ja teatteriesityksiin myönnettyjen tukien suuruus on vaihdellut 2000–6000 euron välillä.

Kaupunki on tukenut useampana vuonna Drom ry:n tuottamia yksittäisiä teatteriesityksiä, ei yhdistyksen toimintaa sinänsä.

Helsinki karhuaa tuhansia euroja takaisin

Jo ennen ihmiskauppasyytöksiä ja siitä seurannutta julkisuutta Helsingin kaupungilla on ollut tukia takaisinperinnässä Baltzarilta ja hänen teatteriyhdistykseltään Drom ry:ltä.

Drom ry anoi kaupungilta 20 000 euroa tukea kansainvälisen festivaalin järjestelyihin. Kaupunki myönsi yhdistykselle tarkoitukseen 3000 euroa.

Baltzar kuitenkin ilmoitti kaupungille, ettei pysty toteuttamaan tapahtumaa suunnitellulla tavalla ja anoi kaupungilta lupaa käyttää saamansa tuki toisella tavalla.

Kaupunki ei hyväksynyt muutosanomusta, vaan vaati tukea takaisin.

– Koska rahaa ei voitu käyttää anottuun tarkoitukseen, esitimme yhdistykselle toivomuksen, että he lähettävät uuden tukianomuksen, kun suunnitelmat selkenevät. Uutta anomusta ei ole kuitenkaan kuulunut, sanoo Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Veikko Kunnas.

Kaupunki lähetti Drom ry:lle 30.8.2019 takaisinperintäpäätöksen 3000 eurosta.

"Baltzar on taitava oman kulttuurinsa esiintuoja"

Helsingin kaupungin tavoitteena on tukea taidetta ja kulttuuria monimuotoisesti.

Tässä mielessä Drom ry on ollut viime vuosina tärkeä toimija.

– Drom ry on ollut hyvä esimerkki siitä, että meillä on kulttuuritarjonnassa hyvin monenlaista teatteri- ja esitystoimintaa, sanoo Kunnas.

Kunnaksen mukaan Baltzar on yhteiskunnallisesti hyvin verkostoinut.

- Baltzar on ollut hyvin tietoinen siitä, että pystyy tuomaan omalla osaamisellaan vaihtelua valtavirtakulttuureihin. Hän on taitava oman kulttuurinsa esiintuoja, Kunnas sanoo.

Viimeisin tuotanto on teatteriesitys Aleksanterin teatterissa vuonna 2018. Tähän Drom sai pienimuotoisen 2000 euron tuen Helsingin kaupungilta.

"Sanoudumme täysin irti kaikesta tämäntyyppisestä toiminnasta"

Viimeisimmät tiedot Veijo Baltsarin toiminnasta uhkaavat katkaista Helsingin kaupungin tukihanat kokonaan.

– Se, miten Baltzarin toiminta on viime aikoina ollut julkisuudessa esillä, ei vastaa millään tavalla Helsingin kaupungin arvoja ja toimintatapoja. Sanoudumme täysin irti kaikesta tämäntyyppisestä toiminnasta, Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan kaupungin tavoitteena on jatkossakin tukea myös romanikulttuuria.

– Toivon todella, että romanikulttuuri ei tästä kärsi.

Kunnaksen mukaan Helsingin kaupungin kulttuurin tukijärjestelmä perustuu luottamukseen ja siihen, että tukien hakijat toimivat yleisten eettisten arvojen ja pelisääntöjen mukaan.

– Uskon, että Baltzarin tapaus johtaa siihen, että jatkossa kaupunki tarkistaa yhteistyökumppaniensa taiteellisen laadun lisäksi entistä tarkemmin myös toimijoiden toimintatavat, Kunnas sanoo.

Lue myös:

.
.