1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtakunnan ykköskuusi kaadettiin Maskussa – katso, kuinka 43-vuotias komistus pääsi matkalleen kohti Turun tuomiokirkkoa

Kuusen lahjoittajat, Erja ja Juha Laiho, ovat helpottuneita, että komea mutta varjostava 22-metrinen puu päätyy arvokkaalle paikalle.

joulu
Valtakunnan ykköskuusi kaadetaan Maskusta
Valtakunnan ykköskuusi kaadetaan Maskusta
Tuomiokirkon edustalle tulevaa joulukuusta valmisteltiin Maskussa.
Tällä kertaa Turun tuomiokirkon edustalle tuleva joulukuusi löytyi helposta paikasta. Maskun Humikkalassa risteyksen molemmin puolin on kantavat tietKalle Mäkelä / Yle

Joulukuusi Turun tuomiokirkon edustalle tulee tänä vuonna Maskusta, Humikkalan kylästä. Matkaa sieltä Turkuun on parikymmentä kilometriä.

Erja ja Juha Laiho luopuvat mielellään komeasta, mutta myös varjostavasta kuusesta. He muuttivat Maskun Humikkalaan vuonna 1991.

– Kuusi oli silloin kapoinen ja paljon pienempi, ehkä viisi metriä korkea, muistelee Erja Laiho, joka aamutuimaan antoi viimeisen halin kuuselleen.

Kuusi on 22 metriä korkea, ja ikää sillä on 43 vuotta. Kaadettaessa se painoi 3 500 kiloa, ja rungon läpimitta on 68 senttimetriä.

Voisi luulla, että upean kotikuusen lähtö herättäisi tontinomistajissa haikeutta, mutta päinvastoin.

– Varsinkin naapurit ovat iloisia, sillä kuusi on vaikuttanut paljon heidän pihojensa valoisuuteen. Kaikki olemme tietysti ylpeitä, että puu päätyy niin hienolle paikalle, Turun tuomiokirkon eteen.

Juha ja Erja Laiho lahjoittivat joulukuusensa Turun tuomiokirkon kuuseksi.
Juha ja Erja Laiholle on kunnia saada oma kotikuusi Turun tuomiokirkolle valtakunnan ykköskuuseksi.Kalle Mäkelä / Yle

Ykköskuusella on oltava korkeutta vähintään 22 metriä. Tuuheus, tasaisuus ja vehreyskin ovat eduksi. Turun kaupungin tiedotteessa vaatimuksia kuvaillaan näin: Tuomiokirkon kuuseksi ei mikä tahansa harva havu kelpaa, vaan sopivan yksilön etsintä on käynnissä vuoden ympäri.

Kasvupaikankin on oltava sellainen, että kuusi voidaan hakea sieltä nosturilla kuljetuslavetille.

– Moneen vuoteen ei tuomiokirkon kuusi ole löytynyt näin hyvästä ja helposta paikasta. Molemmilla puolilla on kantavat tiet, ja kasvupaikka on kivasti risteyksessä, totesi Kuntecin työmaapäällikkö Timo Kajava.

Turun tuomiokirkon edustalle tulevaa joulukuusta sahataan Maskussa
Laihojen jättikuusi kasvoi Maskun Humikkalassa vain muutaman metrin päässä omakotitalon seinästä.Minna Rosvall / Yle

Juhlakauden päätyttyä tuomiokirkon kuusi on usein palannut luovuttajiensa luokse palasina – joskus polttopuuksi, joskus jopa kalustemateriaaliksi. Laihoilla ei ole käyttöä puutavaralle, joten Timo Kajava voi selvittää, minne kuusiaines päätyy.

Kyselyjäkin on jo tullut. Esimerkiksi Turun työväenopiston puutyökurssilta on tiedusteltu, voisiko kuusta saada materiaaliksi, josta valmistettaisiin tuhkauurnia tai ruumisarkkuja.

Kolme yötä valojen syttymiseen

Tarjokkaita valtakunnan ykköskuuseksi ilmaantui noin 15 kappaletta. Niistä kolme olisi voitu kelpuuttaa, mutta maskulaispuu oli selvästi paras.

Kuusen kaatoon ryhdyttiin Maskussa keskiviikkoaamuna kahdeksalta. Lastaamaan kuusta päästiin kymmenen jälkeen. Tuomiokirkolle kuusi saatiin kello 13 jälkeen. Kuusi nostettiin pystyyn, ja se saatiin komeasti paikoilleen kello 14 aikaan.

Turun tuomiokirkon joulukuusta laitetaan paikoilleen kirkon eteen.
Joulukuusi tuotiin Turun tuomiokirkolle kello 13 jälkeen.Minna Rosvall / Yle
Yleisö katsoo joulukuusta Turun tuomiokirkon edessä.
Yleisöä saapui katsomaan kuusen saapumista sateesta huolimatta.Minna Rosvall / Yle

Valot Turun tuomiokirkon joulukuuseen (siirryt toiseen palveluun) sytytetään lauantaina 30. marraskuuta kello 16.

Joulukuusi komeana kirkon edessä.
Kuusi saatiin onnellisesti paikalleen odottamaan lauantain valojen sytyttämistä.Minna Rosvall / Yle

Turun tuomiokirkon joulukuusella on pitkät perinteet. Ensimmäinen sähkölampuilla valaistu kuusi tuotiin kirkolle jo 1900, ja säännöllinen perinne tuomiokirkon joulukuusesta alkoi 1930-luvulla.

Ykköskuusi ilmassa.
Vuosi sitten valtakunnan ykköskuusi löytyi Turun Moisiosta. Silloin maassa oli ohut lumipeite, toisin kuin nyt Turun seudulla.Eino Kossila / Yle

Lue myös:

Valtakunnan ykköskuusi on 85-vuotias – nyt kuusikaunotar ei enää varjosta, vaan luo valoa (28.11.2018)

Lue seuraavaksi