Näin Turkuun iskevä JHL:n ja Jytyn lakko vaikuttaa: omat eväät mukaan kouluun, päiväkodit mahdollisesti kiinni, osa busseista ei kulje

JHL:n ja Jytyn keskiviikkona alkava lakko vaikuttaa lukuisiin Turun kaupungin palveluihin.

lakot
Föli-bussit ajavat Linnakatua pitkin Turussa.
Keskiviikkona alkava lakko vaikuttaa muun muassa bussiliikenteeseen Turun seudulla.Kalle Mäkelä / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty aloittavat laajan lakon Turun kaupunkia ja kaupungin konserniyhtiöitä vastaan.

Lakossa ovat Turun kaupungin, Turku Energian, Kuntecin, Kaarean, Kaarean Kunnossapidon, Lounais-Suomen Jätehuollon, Turun Sataman, Turun Kaupunkiliikenteen, Turun Seudun Veden, Turun Vesihuolto Oy:n ja Turun Seudun Puhdistamon JHL:n työntekijät.

Lakkouutinen tuli yllätyksenä kaikille lakon piirissä oleville konserniyhtiöille. Kaikki Ylen tavoittelemat yhtiöt selvittävät lakon vaikutuksia parhaillaan. Päivitämme tietoja vaikutuksista sitä mukaa, kun tietoa saadaan.

Koulut

Turun kaupunki (siirryt toiseen palveluun) kehottaa oppilaita varautumaan koulupäivään omilla eväillä. Opettajien ammattijärjestö OAJ muistutti pian lakkoilmoituksen jälkeen jäsenistöään, ettei heille kuulu lakonalaiset työt kouluissa ja oppilaitoksissa.

Koulut ja päiväkodit saavat edellisen lakon tapaan evästäydennyksiä tarvittaessa. Tavoitteena on mahdollisimman pieni hävikkimäärä, joten evästarpeita siirretään yksiköistä toiseen tarpeen mukaan. Tähän lakkoon on varauduttu edellistä lakkoa tuhdimmilla eväillä.

Vuorohoitopäiväkotien ateriat on toimitettu normaalisti.

Turun ammatti-instituutin Uudenmaantien ja Aninkaisten koulutalojen ruokailut ovat Palmia Oy:n tarjoamina tarjolla normaalisti, muut ovat lakossa.

Lukioiden koeviikko päättyy tänään ja loppuviikko on normaalia koulua. Eväsruokailu koskee loppuviikon osalta myös lukioita.

Lisätietoa muun muassa ruokailujärjestelyistä Arkean sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Lisäksi Turun kaupungin mukaan lakon aikana merkittävä osa koulunkäynninohjaajista on poissa. Ainakin Luolavuoren koulun Inkilänkadun ja Piiparin polun yksiköt voidaan sulkea kokonaan turvallisuussyistä, kertoo kaupunki. Turun mukaan huoltajia tiedotetaan asiasta.

Päivähoito

Päiväkoteihin tai aamu- ja iltapäivätoimintaan voidaan ottaa lapsia saapumisjärjestyksessä sen mukaan, miten henkilökuntaa on läsnä.

Huoltajien tulee varautua siihen, että päiväkodit rajoittavat aukioloaikoja ja lapsia otetaan lainsäädännön määräämän suhdeluvun mukaisesti.

Keskiviikkona iltapäivällällä sivistystoimi tiedotti, että joitakin toimipisteitä on suljettu ja toiminta keskitetty pääyksikköön. Kaikkia lapsia ei oltu voitu ottaa aamulla vastaan lainsäädännön määräämän kasvattajien ja lasten suhdeluvun vuoksi, ja perheet ovat järjestäneet merkittävissä määrin lasten päivän muilla tavoin.

Puistot, kerhot sekä avoimet päiväkodit toimivat erittäin rajoitetusti, vain muuta toimipiste on avoinna. Kaupungin itse tuottamista aamu- ja iltapäivätoiminnan toimipisteistä osa on suljettu.

Perusopetuksessa Luolavuoren koulun pienluokat ovat kokonaan suljettu.

Turun kaupungin sivistystoimiala suosittelee (siirryt toiseen palveluun), että perheet, jotka voivat järjestää lapsensa hoidon muulla tavoin, eivät toisi lapsiaan lakkopäivien aikana hoitoon. Päivähoitomaksu hyvitetään poissaolopäiviltä.

Päiväkoteihin kannattaa myös ottaa lapsille omat eväät mukaan, tiedottaa Turun kaupunki.

Turussa on noin 70 päiväkotia. Joistain on jo viestitty vanhemmille, että lapsia otetaan hoitoon saapumisjärjestyksessä. Lapsia otetaan hoitoon henkilökuntamäärän mukaan.

On epäselvää, löytyykö henkilökuntaa töihin kaikkiin vuoroihin esimerkiksi vuoropäiväkodeissa.

Arkean mukaan ruokailu vuorohoitopäiväkodeissa pystytään järjestämään Turussa ja Paimiossa lakosta huolimatta.

Aamu- ja iltapäiväkerhot

Suljettuina ovat Luolavuoren, Hannunniitun, Kohmon, Ilpoisten, Kärsämäen ja Jäkärlän iltapäiväkerhot.

Katariinan pienryhmien aamu- ja iltapäivätoiminta on auki keskiviikkoaamuna, muiden lakkopäivien osalta tilanne tarkentuu myöhemmin.

Normaalisti auki ovat Sirkkalabackenin pienryhmien aamu-ja iltapäivätoiminta, Moision, Lausteen, Seikkailupuiston, Aunelan, Nummen, Pansion iltapäivätoiminta, sekä Hepokullan koulun aamu- ja iltapäivätoiminta.

Arkean ruokapalvelut

Lakon ulkopuolelle on rajattu vanhainkodit ja vanhusten tehostetun asumisen yksiköt, joihin Arkea toimittaa ruoan, Arkean toimittamat kotipalveluateriat sekä Kaskenkadun vuorohoitopäiväkoti.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Lakon vuoksi osa sosiaali- ja terveyspalvelujen tiloista jää siivoamatta, joten asiakkaita pyydetään pesemään kätensä huolellisesti ja käyttämään käsihuuhdetta.

Potilaskuljetukset, vanhuspalveluiden ja kuntoutuksen ryhmäkuljetukset

Uusia potilaskuljetusten tilauksia – kuten tutkimus- ja toimenpidekäynnit, kotikokeilut, kotikäynnit, laitosten välisten siirrot – ei oteta loppuviikolle. Ennalta tilatut kuljetukset pyritään hoitamaan.

Kaikki virkistysmatkakuljetukset on peruttu.

Vanhuspalveluiden ja kuntoutuksen ryhmäkuljetuksia ei voida järjestää lakon aikana. Peruuntuviin kuljetuspalveluihin kuuluvat kuntouttavan päivätoiminnan, saunapalveluiden, kauppapalvelun, tasapaino- ja kävelykoulun, pilketoiminnan sekä virkku- ja askarteluryhmien kuljetukset.

Turun kaupungin tiedote ryhmäkuljetuksista. (siirryt toiseen palveluun)

Nuorisopalvelut

Turun kaupungin mukaan (siirryt toiseen palveluun) JHL:n lakko sulkee kaupungin nuorisotilat. Lisäksi nuorisopalvelutalo Vimmassa avoimet taidepajat ja joulupajat perutaan lakon ajaksi. Nuorten työpaja Fendari on suljettu.

Seikkailuisto on avoinna, mutta osa ryhmätoiminnoista perutaan.

Halisissa sijaitseva Huudin nuorisotila on auki keskiviikkona ja torstaina. Varissuolla on tarjolla lapsille suunnattua Niilo Oravan toimintaa etukäteen ilmoitetusti. Seikkailupuisto, Skeittihalli Cube, Auran Panimo ja NuortenTurku/Ohjaamo ovat avoinna normaalisti.

Turun kaupunkiliikenne

Linjojen 3, 30, 36, 50, 51, 53, 54, 55, 55A, 56 ja 58 liikenteessä on laajoja häiriöitä keskiviikosta perjantaihin 27.-29.11.

Linjan 1 vuorot saadaan ajettua muilta osin aikataulun mukaisesti, mutta ruuhka-aikojen lisävuoroja satamaan ei ajeta. Muu liikenne ajetaan normaalisti.

Sen sijaan Turun Kaupunkiliikenne Oy:n liikennöimät koululaislinjat 52, 52A, 71, 73 ja 74 liikennöivät lakon aikana normaalisti.

Föli päivittää tilannetta kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). JHL:n lakkoon osallistuvat Turun Kaupunkiliikenne Oy:n kuljettajat. Fölin mukaan muu liikenne ajetaan normaalisti.

Fölin palvelutoimisto on lakon ajan kiinni. Puhelinpalvelu ja chat avoinna ke–pe klo 8–15.

Kaarea Oy

Arkean tavoin lakko vaikuttaa Turun omistamassa Kaareassa kunnossapitotöihin ja siivoukseen ja ruokapalveluihin. Kaarea huolehtii Auran kunnan peruskoulussa ja Paraisten kaupungin päivähoidossa ruokailuista rajoitetusti lakon aikana.

Kaarean (siirryt toiseen palveluun) mukaan Auran kunnan peruskoulussa koululaisille tarjotaan lounasta muunnellulla ruokalistalla. Paraisten kaupungissa päivähoitoyksiköissä tarjotaan muunnellulla ruokalistalla kaikki ateriat sisältäen lämpimän lounaan. Kouluissa lounastarjoilu on myös muunnellulla listalla joko lämpimänä ateriana tai eväinä riippuen alueesta.

Kaarean lounasravintolat ja kahvilat on suljettu.

Turku Energia

Lakon ei pitäisi näkyä Turku Energian asiakkaille, ellei ilmene vikatilanteita. Sähkön- ja lämmönjakelu toimii muutoin normaalisti

Lakkoon osallistuu reilut 40 työntekijää, pääasiassa asentajia, kertoo Turku Energian henkilöstöjohtaja Tiina Aho.

Vikatilanteiden päivystysrinkiin pyritään järjestämään korvaavaa työvoimaa talon sisältä. Vuokratyövoimaa ei Ahon mukaan kuitenkaan käytetä.

Turun Vesihuolto Oy

Turun Vesihuolto Oy:ssä lakko koskee suurta osaa verkostotyön henkilökuntaa. Häiriötilanteet ja päivystys hoidetaan lakosta huolimatta. Asiakaspalvelu Logomossa ja asiakaspalvelun palvelunumerot toimivat normaalisti.

Vesimittarien vaihtoja ei tehdä lakon aikana.

Kuntec

Turun kaupungin omistama kiinteistö- ja infrayhtiö Kuntecin työntekijät osallistuvat JHL:n lakkoon. Lakkoon osallistuvien määrä ei ole tiedossa.

Kuntecin toimitusjohtaja Ari Aho kertoo Ylelle, että Kuntec pyrkii lakosta huolimatta hoitamaan mahdollisuuksiensa mukaan kaikki sille kuuluvat tehtävät.

Esimerkiksi huomiseksi, keskiviikoksi, suunniteltua Turun kaupungin joulukuusen kaatoa ei olla perumassa. Kuusi kuljetetaan Turun tuomiokirkon eteen.

– Turun joulukuusen osalta Kuntecilla on varasuunnitelmia ja kuusen pystytys tullaan toteuttamaan suunnitellussa aikataulussa, sanoo Aho.

Joulukuusen valaistuksen rakentaa tänä vuonna kilpailutuksen voittanut Destia Oy.

Turun satama

Sataman toimistolla suurin osa työntekijöistä jää pois töistä, kertoo vt. toimitusjohtaja Jaakko Nirhamo.Sataman kenttätöistä jää tekemättä korjaus-, kunnossapito ja varastotöitä.

Sataman nosturien käyttäjät ovat jo vuoronvaihto- ja ylityökiellossa AKT:n postilakkoon liittyvien tukitoimien takia.

Jäähallit ja uimahallit

Turun kaupunki kertoo, että lakon takia suljettuina ovat Impivaaran jäähalli ja jalkapallohalli, Varissuon jäähalli ja Petreliuksen uimahalli. Poikkeusaikatauluja on myös mm. Kupittaan urheiluhallissa, Paattisten allastilassa ja Impivaaran uimahallissa.

Sen sijaan kaikki palloiluhallit, koulujen liikuntasalit, liikuntakeskus Alfa ja voimistelu- ja sirkustila Lintula, keinonurmikentät sekä liikuntarannekkeilla Paattisten aluetalon että Petreliuksen uimahallin kuntosalit ovat auki normaalisti.

Lue lisää: Kaupungin tiedote liikuntapalveluista. (siirryt toiseen palveluun)

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n talous- ja hallintopäällikkö Elina Syväjärvi kertoo, että LSJH:stä JHL:n lakkoon osallistuu arviolta kolmannes yhtiön työntekijöistä ja lakolla on laajoja vaikutuksia jätehuollon palveluihin.

Esimerkiksi lakon takia jätekeskukset, eli tutummin kaatopaikat, ja lajitteluasemat joudutaan sulkemaan. Tämä tarkoittaa, että Turussa Topinojan kaatopaikalle ja Salon Korvenmäen jätekeskukseen ei voi yksityishenkilö tuoda tavaroitaan. Suurtuojien ja pakkaavien jäteautojen kuljetukset kuitenkin järjestetään, joten kiinteistöjen jätehuolto toimii.

Topinojan läheisyydessä ovat liikenteenohjaajat paikalla Pitkäsaarenkadun ja Silakadun risteyksessä, joten liikenne saattaa ajoittain alueella ruuhkautua.

Lajitteluasemia LSJH:llä on yhteensä kahdeksan Varsinais-Suomessa, joista ainoastaan Pöytyän Yläneellä sijaiseva asema on vielä huomenna torstaina auki. Syväjärven mukaan yhtiö tiedottaa tilanteestaan kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Arkean siivous-, kiinteistönhoito-, toimitilapalvelut

Lakko vaikuttaa olennaisesti siivouksen, kiinteistönhoidon ja toimitilapalveluiden palvelutuotantoon.

Lakon ulkopuolelle on siivouspalveluista rajattu vain Paimion ja Sauvon terveysasemien välinehuolto, Paimion terveyskeskuksen potilasruuan jako sekä KTO:n kuntoutusyksiköt.

Liinahaan vanhainkodissa sekä Paimion terveysasemalla siivous on rajattu kevennetysti tehtäväksi. Lakon jälkeen siivouspalvelut jatkuvat palvelusopimuksen mukaisesti.

Kiinteistönhoito toimii osittain. Keskitetty valvomotoiminta sekä kiinteistönhoidon päivystys toimivat normaalisti ja hälytysluontoisiin tehtäviin vastataan 24/7.

Lakon aikana suorittamatta jäävät kiinteistönhoidon tehtävät suoritetaan lähtökohtaisesti heti lakon päätyttyä.

Turun museokeskus

Lakolla ei ole vaikutusta Museokeskuksen toimintaan. Apteekkimuseo & Qwenselin talo, Biologinen museo, Turun linna ja WAM ovat normaalisti avoinna, kertoo Turun vapaa-aikatoimiala Twitterissä.

Turun pääkirjasto

Pääkirjasto on torstaina auki klo 9–15 supistetuin palveluin. Torstaiaamuna Turun vapaa-aikatoimiala kertoi Twitterissä että pääkirjasto on auki myös perjantaina klo 9–15.

Lakon takia Turun lähikirjastot ovat kiinni keskiviikosta perjantaihin. Hirvensalo, Ilpoinen, Nummi, Paattinen, Vasaramäki ja Yli-Maaria ovat omatoimisesti auki.

Kirjastoautot ajavat keskiviikkona 27.11. ja perjantaina 29.11. iltapysäkit aikataulun mukaisesti. Torstaina 28.11. kirjastoauto 2 ajaa illalla.

Juttua päivitetään edelleen, viimeksi 27.11.2019 klo 17.26. Otsikkoa päivitetty 27.11.2019 kello 15:34

Lue lisää:

JHL ja Jyty aloittavat laajan lakon Turun kaupunkia ja sen omistamia yhtiöitä vastaan – lakossa kymmenen yhtiötä

JHL haluaa, että poliisi tutkii Arkean toimet

Turun Arkean ja ammattiliittojen uudet neuvottelut kariutuivat alkuunsa – Jyty ja JHL valmistelevat uusia työtaistelutoimia Turkuun