Kyläkoulujen jatkaminen huolestuttaa kajaanilaisia rehtoreita: menevätkö rahat opetuksen sijasta seiniin?

Rehtorien vetoomuksen mukaan kouluissa ei pystytä tarjoamaan nykyisen opetussuunnitelman mukaista laadukasta opetusta.

koulut
Jormuan koulu
Sivistyslautakunta päätti viime viikolla, että arkistokuvassa olevaa Jormuan koulua sekä Vuolijoen koulua ei lakkauteta. Timo Sihvonen / Yle

Kajaanin perusopetuksen rehtorit ja apulaisrehtorit vetoavat kaupunginhallitukseen, jotta se käyttää otto-oikeuttaan ja hyväksyy sivistysjohtaja Mikko Saaren esityksen kouluverkkosuunnitelmasta eli Jormuan ja Vuolijoen kyläkoulujen lakkauttamisen.

Rehtorit pelkäävät, että sivistyslautakunnan päätös Jormuan ja Vuolijoen kyläkoulujen jatkamisesta voi johtaa siihen, että säästöt joudutaan ottamaan opetuksesta. Samalla alueellinen, pedagoginen ja kasvatuksellinen tasa-arvo olisi uhattuna koko Kajaanin perusopetuksessa, sillä suurten koulujen oppilasryhmien koot kasvavat entisestään ja oppilasta kohden saatu resurssi pienenee nykyisestä.

– Vetoomuksessa ovat mukana kaikki perusopetuksen rehtorit ja apulaisrehtorit. Puolen miljoonan euron säästöt opetuksesta tarkoittaisivat esimerkiksi 10 luokan vähentämistä, sanoo Kuluntalahden ja Jormuan koulujen rehtori Ossi Seilonen.

Tällä hetkellä Kajaanissa vain Vuolijoen, Otanmäen ja Jormuan kouluissa on yhdysluokkaopetusta. Rehtorien vetoomuksen mukaan kouluissa ei pystytä tarjoamaan nykyisen opetussuunnitelman mukaista laadukasta opetusta.

Esimerkiksi yhdellä oppitunnilla yhdysluokassa opettaja voi opettaa kahta eri luokka-astetta ja kahta eri oppiainetta, jolloin osa luokasta joutuu etenemään omatoimisesti. Luokkaa kohden yhdysluokassa on aikaa laskennallisesti 22,5 minuuttia, kun vuosiluokkaopetuksessa ryhmä saa opetusta 45 minuuttia.

– Vuosiluokkaopetus olisi parempi vaihtoehto, koska samassa luokassa on esimerkiksi vain kolmosluokkalaisia ja toisessa luokassa opetetaan nelosia. Jos kouluja yhdistetään, ja esimerkiksi Jormuan oppilaat tulisivat Kuluntalahden kouluun, yhdysluokkaopetusta ei enää olisi, Seilonen kertoo.

Rehtoreiden vetoomuksessa korostetaan, että lasten oppimisen tuen toteuttaminen yhdysluokassa on miltei mahdotonta juuri itsenäisen työn määrän vuoksi. Tehostetun ja erityisen tuen oppilas on usein se, joka ei pysty itsenäiseen työskentelyyn.

Rehtorit myös muistuttavat, että laaja-alaisen erityisopettajan tuki on saatavilla päivittäin, jos koulut yhdistetään kouluverkkosuunnitelman mukaisesti.

Kajaanin perusopetuksen rehtorit ja apulaisrehtorit jättivät vetoomuksen Kajaanin kaupunginhallitukselle maanantaina 25. marraskuuta 2019.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!