Susikannan koon arviointi on haasteellista talviajan jälkilaskennalla - DNA-keräys on varmempi tapa arvioida määrää

Arviot susikannoista ovat herättäneet keskustelua, ja eduskunnassa on ehdotettu koko maan kattavaa suden jälkien laskentaa.

susi
Ett spår i snön. Bredvid ligger en kniv för att visa storlek. Spåret är nästan lika stort som besticket.
ArkistokuvaTimo Huovinen / Yle

Kohdennettu DNA-keräys metsästäjien kanssa yhteistyössä tehtynä olisi paljon tarkempi tapa varmistaa susien määrä, kuin tehdä jälkiseurantaa, Suomen Riistakeskukselta todetaan. Susikantaa arvioidaan myös esimerkiksi pannoituksella (siirryt toiseen palveluun).

Susikannat ovat tällä hetkellä tiedossa alueen suurpetoyhdyshenkilöiden kautta, jotka välittävät tietoa alueen susista Luonnonvarakeskukselle (Lukelle). Tiedot suurpetoyhdyshenkilöille tulevat alueen metsästäjiltä, jotka ilmoittavat laumoista. Ongelma on se, jos laumoista ei ilmoiteta: ne ovat niin sanottuja vaiettuja laumoja, joista Luke ei tiedä.

– Susien jälkilaskenta ei onnistu tälle talvelle, vaikka niin päätettäisiin tehdä. Jälkilaskennan organisointi on iso työ, joka vaatii kuukausien valmistautumisen ja jossa on mukana lukuisia ihmisiä, Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursula Suomen Riistakeskukselta taustoittaa.

Esimerkiksi ilveslaskenta onnistui vuonna 2012 jälkilaskennalla. Silloinkin oli vain yksi viikonloppu, jolloin laskennan pystyi tekemään, Kursula huomauttaa. Kelin pitää olla otollinen laskentaan koko maakunnan alueella, jotta laskenta onnistuu.

– Jälkilaskentaan otollisia sääolosuhteita ei nykyisinä talvina tahdo olla koko maakunnan alueella, puhumattakaan koko valtakunnasta, Kursula toteaa.

Laskennasta annetaan ennakkovaroitus yleensä edellisenä päivänä tekstiviestillä. Säätä seurataan tarkkaan, ja laskijat ovat talvella valmiudessa lähtemään laskentaan otollisen sään osuessa kohdalle.

Riistakeskus lähtee vain sellaisiin laskentoihin mukaan, jossa Luke on mukana.

– Laskentaorganisaation pitäisi olla jo syyskuussa valmis, jotta laskentavalmius olisi marraskuulta helmikuun puoliväliin. Siksi jälkilaskenta on hankalaa, kun lumipeite tulee vasta joulukuun lopulla, etelässä ei välttämättä ollenkaan, jotta laskenta onnistuisi, Kursula sanoo.

Suurpetolaskentoja tehdään alueittain. Paikkaan vakiintuneita susia esiintyy lähinnä Länsi-, Lounais- ja Itä-Suomessa sekä osin myös poronhoitoalueen itäosissa. Kierteleviä susia voi esiintyä koko maassa.