1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyteharkinta

Arktos Groupin entinen johtokolmikko ei saa syytteitä – asiaa jahkattu kuutisen vuotta

Konkurssiin ajautuneen yhtiön omistajia epäiltiin törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Kuva: Juha Kivioja / Yle

KEMIJÄRVI Vuonna 2013 alkanut tutkinta konkurssiyhtiö Arktos Groupin mahdollisista tukirahojen väärinkäytöksistä on loppunut syyttämättäjättämispäätökseen. Syyttäjä Ilkka Kalliokuljun mukaan ei ole näyttöä siitä, että yhtiön johto olisi syyllistynyt törkeään avustuspetokseen tai törkeään kirjanpitorikokseen.

Epäiltynä olivat Arktos Groupin kaksi osaomistajaa, Jaakko Kilpeläinen ja Juhani Kukkonen, sekä konkurssiin menneen yhtiön talouspäällikkönä toiminut henkilö.

Syyttäjän mukaan esitutkinnassa on tullut esille vain sellaisia viitteitä, että Lapin TE-/ely-keskukselle esitetyt kustannukset Kemijärven liimapuutehdashankkeesta, yhteensä yli 19 miljoonaa euroa, ovat olleet todellisia kustannuksia.

Vaikka ely-keskus hylkäsi osan Arktosin esittämistä kustannuksista eikä maksanut niiden perusteella avustusta, asiaa ei voi syyttäjän mukaan pitää rikoksena.

Myöskään törkeää kirjanpitorikosta koskevalle rikosepäilylle ei löytynyt katetta. Syyttäjän mukaan rikosepäilyjen kohteena olleista tilinpäätöksistä ei löytynyt vääriä tietoja.

Tutkinta tehtiin moneen kertaan

Poliisin esitutkinta on kestänyt vuosien ajan. Sitä on viivästyttänyt muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön itse tekemä tarkastus, jonka poliisi totesi myöhemmin riittämättömäksi. Lisäksi yhtiön tileistä on tehty erityinen tarkastus.

Tuokko Tilintarkastus Oy:n tekemän tarkastuksen mukaan Kemijärven liimapuutehdashanke oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että Arktos Groupin tarkoituksena oli rakentaa itse suurin osa rakennuksista ja laitteista. Tämän vuoksi tuen maksatushakemuksiin liittyi poikkeuksellisen paljon tositteita, arviolta 7 000 – 8 000.

Suuren tositemäärän vuoksi ely-keskuksen resurssit eivät riittäneet siihen, että kaikkia tositteita olisi kyetty käymään läpi perusteellisesti.

Tuokko Tilintarkastuskin kävi läpi Kemijärven liimapuutehtaan tositteet vain osasta yhtiön tekemistä tuenmaksatushakemuksista. Niissä yhtiö oli ilmoittanut tukeen oikeuttavia kustannuksia kaikkiaan 6,8 miljoonaa euroa. Siitä Lapin ely-keskus hylkäsi parinsadantuhannen euron edestä pääosin sillä perusteella, että kustannukset olivat yritykselle tavanomaisia kuluja ja siten tukikelvottomia.

Arktos haki korvauksia mahdollisesti tukikelvottomista kuluista

Tuokko Tilintarkastus Oy:n tarkastuksessa päädyttiin siihen, että sen tutkimista kustannuksista oli mahdollisesti tukikelvottomia 1,2 miljoonaa euroa eli yli 17 prosenttia läpi käytyjen hakemusten loppusummasta. Nämä kustannukset eivät siis ehkä ole syntyneet valtiontuen käyttötarkoituksen mukaisella tavalla vaan yrityksen muusta toiminnasta.

Mikäli tukikelvottomia kustannuksia oli saman verran kaikissa Arktosin maksatushakemuksissa, olisi niiden summa noussut yli kolmeen miljoonaan euroon.

Syyttäjä arvioi mahdollisia avustuspetossyytteitä kuitenkin siltä pohjalta, oliko Arktos velvoitettu ilmoittamaan TE-/ely-keskukselle, että sen maksatushakemuksessa esittämiin kuluihin saattaa liittyä myös sellaisia kustannuksia, jotka eivät ole tukikelpoisia.

Syyttäjän mukaan kustannusten tukikelpoisuus ei ole sellainen seikka, josta Arktoksella olisi ollut velvollisuus toimittaa yksityiskohtaista selvitystä. Siten ei ole näyttöä siitä, että Arktos olisi jättänyt ilmoittamatta mitään rikoslain mukaan olennaista olosuhteiden muutosta, josta se olisi ollut erityisesti velvoitettu ilmoittamaan. Siten ei voi myöskään olla kysymys avustuspetoksesta.

Mahdollisesta kirjanpitorikoksesta syyttäjä Ilkka Kalliokulju toteaa syyttämättäjättämispäätöksessään, ettei ole näyttöä siitä, että Arktosin tilinpäätöksissä olisi ollut sellaisia menoja, joita ei olisi saanut aktivoida, tai että Arktosin tilinpäätöksen taseeseen olisi sisältynyt sellaisia hyödykkeitä, joita ei todellisuudessa ollut.

Lue lisää

Arktos Group konkurssiin (2013)

Arktosin Kilpeläisen tuomio kumottiin (2014)

Poliisi tutkinut Arktosin avustuksia pian kolme vuotta (2015)

Arktosin tileistä rikosperusteinen erityistilintarkastus (2016)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).