Oikeus kuuli ampujaa paenneita veljeksiä: Helsingin Hietalahdessa ammuttiin kesällä keskellä päivää – Ampuja kiistää yrittäneensä murhata

Ampujaa syytetään kolmesta murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

ampumavälikohtaukset
Poliisit ovat sulkeneet risteysalueen, jossa seisoo punainen auto, missä kylki lommola ja sivuikkunat rikki.
Kaksi loukkaantui ampumisessa Helsingissä Hietalahdenkadulla. Poliisi eristi alueen.Matti Myller / Yle

Käräjäoikeudessa on tänään kuultu kahta veljestä, jotka pakenivat ampujaa Helsingin Hietalahdessa heinäkuussa. Toiseen miehistä osui ja luoti lävisti hänen kylkensä.

Miehen mukaan tilanne alkoi, kun 32-vuotias syytetty törmäsi pakettiautollaan tahallaan henkilöautoon, jossa hän oli kahden veljensä kanssa. Miehen mukaan syytetty alkoi ampua jo auton sisältä.

– Hän oli istumassa, kun ulotti aseensa ja siitä ampui.

Mies kertoi lähteneensä veljensä kanssa pakoon. Seitsemän tai kahdeksan metriä juostuaan hän sanoi pysähtyneensä katsomaan, mihin hänen toinen veljensä jäi.

– Kun käännyin sivuttain, hän ampui kohti ja osui sivulle. Osuttuaan minuun hän palasi takaisin autolle, mies sanoi.

Autolla 32-vuotias mies ampui ja puukotti syyttäjän mukaan takapenkillä ollutta kolmatta veljestä.

Miehen mukaan veli neuvoi häntä jatkamaan juoksemista. He pysähtyivät miehen mukaan päiväkodin lähellä, missä ihmiset toivat hänelle paperipyyhkeitä ampumahaavaa varten.

Syyttäjän mukaan painostusta on ollut molempien sukujen puolelta

Käräjäoikeudessa on siis tänään toinen käsittely päivä Helsingin Hietalahden katuampumisjutussa, jossa ammuttiin neljä laukausta iltapäiväruuhkassa keskellä katua heinäkuun lopulla.

Syyttäjä vaatii 32-vuotiaalle syytetylle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa kolmesta murhan yrityksestä.

Syytetty kiistää murhan yritykset, mutta myöntää teot kahtena hätävarjelun liioitteluna tehtynä törkeänä pahoinpitelynä ja yhtenä vaaran aiheuttamisena. Miehen puolustuksen mukaan tarkoitus ei ollut surmata tai vahingoittaa, vaan ainoastaan pelotella.

Ampumisen jälkeen syytetty lähti taksilla kotiinsa Vantaalle. Kotiin päästyään hän kertoi soittaneensa poliisille, jonka kanssa oli aiemmin keskustellut itseensä kohdistuneesta väkivallasta ja uhkaamisesta.

– Kerroin, mitä on tapahtunut Helsingissä, halusin ilmoittaa poliisille asian, mies sanoi.

Poliisi käski miestä soittamaan hätänumeroon.

– Sitten soitinkin 112:een ja kerroin, että olen kotona ja että minulla on perhettä, että pyydän että tulisitte rauhallisesti.

Miehen mukaan hätäkeskuksesta sanottiin että poliisilla menee viisi minuuttia ja että miehen pitäisi mennä ulos odottamaan.

– Menin ja antauduin ja poliisi vei minut poliisiasemalle Pasilaan.

Miehen mukaan hän pelkäsi viime vuoden lopulta lähtien. Poliisi on aiemmin kertonut, että ampuminen liittyy kahden suvun välienselvittelyyn. Murhan yrityksistä epäillyn 32-vuotiaan miehen sukua oli poliisin mukaan painostettu lähtemään Suomesta. Syyttäjän käsityksen mukaan painostamista on ollut molemmin puolin.

Riidalle ei esitutkinnassa löytynyt syytä

Riidalle ei esitutkinnassa löytynyt syytä. Syyttäjän mukaan osapuolet olivat kotoisin samasta kaupungista Kosovosta.

Aamulla oikeudessa kuultiin myös toista paennutta veljestä, joka ei haavoittunut ampumisessa. Mieheltä kysyttiin tapahtumien taustoista, ja hän kertoi tulleensa Kosovosta Suomeen vuonna 2013 ja tunteneensa ampumisesta syytetyn pitkään. Miehen mukaan he olivat kavereita ja ovat työskennelleet yhdessä Suomessa, ensin samassa siivousfirmassa ja sen jälkeen ampumisesta syytetyn rakennusyrityksessä.

Miehen mukaan riita alkoi noin puolitoista vuotta sitten. Hän sanoi itse olevansa siihen ulkopuolinen ja että riita syntyi hänen setänsä ja ampumisesta syytetyn 32-vuotiaan miehen tai tämän veljen välille.

Miehen mukaan ampumisesta syytetty tai tämän veli tai molemmat olivat sanoneet hänen suvulleen, että vain toinen suku voi oleskella Suomessa.

Kiistää uhkaamisen huoltoasemalla ja sanoo menneensä vain puhumaan

Aamun aluksi kuultu mies on ampumisessa asianomistajana, mutta sen lisäksi hän on syytettynä aiemmista tapahtumista. Syyttäjän mukaan mies löi ja uhkasi 32-vuotiasta miestä viime vuoden joulukuussa vantaalaisella huoltoasemalla.

Miehen mukaan hän tuli huoltoasemalle hakemaan tyttöystäväänsä ja juotavaa, kun näki 32-vuotiaan miehen. Miehen mukaan hän yritti lyödä nyrkillä, mutta ei tiedä osuiko. Hän kiistää uhanneensa 32-vuotiasta tappamisella. 32-vuotiaan miehen mukaan häntä lyötiin terävällä esineellä.

Syyttäjä: Yksi veljeksistä löi ampujaa nyrkkiraudalla ennen ampumista

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös ampumispäivän tapahtumia ennen ampumista.

Syyttäjän mukaan kyseisenä päivänä, noin puolen päivän aikaan, yksi veljeskolmikosta tuli työmaa-alueelle, jolla 32-vuotias mies työskenteli. Mies löi syyttäjän mukaan 32-vuotiasta nyrkkiraudalla ja 32-vuotias puolestaan tönäisi tätä ikkunaa vasten. Työmaalle saapunut mies kiistää pahoinpitelyn ja sanoo vain puolustaneensa itseään.

Työmaan tapahtumien jälkeen 32-vuotias mies kävi hakemassa kotoaan Vantaalta pistoolin ja lähti takaisin Helsinkiin. Syyttäjän mukaan mies otti aseen mukaansa nimenomaan sitä varten, jos kohtaisi veljeskolmikon myöhemmin jossain.

Palattuaan takaisin Helsinkiin 32-vuotias syytetty näki syyttäjän mukaan sattumalta kolmikon henkilöauton ja ajoi tahallaan sitä päin. Henkilöautossa olleista veljeksistä kaksi lähti juoksemaan karkuun.

Syyttäjän mukaan 32-vuotias mies ampui kaksikkoa kohti ja osui toista kylkeen. Tämän jälkeen mies meni henkilöauton luokse ja ampui ja puukotti sen takapenkillä ollutta kolmatta uhria.

Ampumavälikohtauksen käsittely jatkuu Helsingin käräjäikeudessa huomenna.

Aiheesta aiemmin:

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin viime kesänä keskellä päivää – Ampuja kiistää syytteet kolmesta murhan yrityksestä: "Tarkoitus oli vain pelotella"

Helsingin Hietalahden ampumisesta epäilty saa syytteet kolmesta murhan yrityksestä

Poliisi: Helsingin keskustan viimekesäinen ampumistapaus selviämässä – Taustalla kahden suvun välinen riita

Hietalahden ampumatapauksen osallisilla on pitkä yhteinen historia – poliisi tutkii, liittyykö rikos tiiviin yhteisön väleihin

Helsingin Hietalahden ampumisesta epäilty vangittiin – ase oli luvaton, poliisin mukaan viitteitä suunnitelmallisuudesta

Helsingin keskustan ammuskelusta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi – Epäilty on rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja

Rantautuiko Suomeen nyt uusi rikollisuuden muoto? Helsingin ampumatapaus on täysin poikkeuksellinen – 12 kysymystä poliisille

Helsingin keskustan ammuskelu herätti keskustelun – Onko Ruotsin henkirikosvyyhti rantautumassa Suomeen?