Trump kutsuttiin osallistumaan kongressin virkarikoskuulemiseen: "Hän voi osallistua tai lopettaa valittamisen"

Trumpin edustajat pääsisivät kuulustelemaan todistajia osana kuulemisia.

Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi virkarikostutkintaa Valkoisen talon edustalla.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi marraskuussa virkarikostutkintaa Valkoisen talon edustalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Presidentti Donald Trump on kutsuttu osallistumaan Yhdysvaltain kongressin oikeuskomitean ensimmäiseen kuulemiseen Trumpin virkarikostutkinnassa.

Kuuleminen on määrä järjestää joulukuun 4. päivä.

– Presidentin on tehtävä valinta: Hän voi joko osallistua kuulemisiin tai lopettaa valittamisen niistä, edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler sanoi.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean julkiset kuulemiset ovat uusi vaihe Trumpin vastaisessa virkarikostutkinnassa. Tähän asti virkarikostutkintaa on hoitanut edustajainhuoneen tiedustelukomitea.

Tutkinnassa edustajainhuone selvittää, onko presidentti Trump käyttänyt väärin virka-asemaansa. Hänen väitetään painostaneen Ukrainaa tutkimaan poliittisia vastustajiaan.

Trumpin mukaan väitteet ovat tekaistuja ja kyseessä on poliittinen ajojahti.

Kuulemisten jälkeen, mahdollisesti jo ennen joulua, edustajainhuone äänestää siitä, nostaako se virkasyytteen Trumpia vastaan.

Jos virkasyyte nostetaan, asia siirtyy kongressin ylähuoneen eli senaatin käsittelyyn. Presidentti erotetaan virastaan, jos kaksi kolmasosaa senaattoreista tuomitsee hänet syylliseksi virkarikoksiin.

Joukko mielenosoittajia pitelee kirjaimia, joista muodostuu sana impeach.
Joukko mielenosoittajia antoi torstaina Washingtonissa tukensa presidentti Trumpiin kohdistuvalle virkarikostutkinnalle.Michael Reynolds / EPA

Republikaanit pitävät virkarikostutkintaa epäoikeudenmukaisena

Presidentti Trumpin ei ole pakko osallistua virkarikostutkinnan kuulemisiin.

Trump ja republikaanit ovat arvostelleet tutkintaa siitä, etteivät he ole päässeet kuulustelemaan tutkinnassa käytettyjä todistajia.

Kutsumalla Trumpin osallistumaan julkisiin kuulemisiin kongressi tarjoaa hänelle mahdollisuuden tehdä juuri tämän.

Edustajainhuoneen oikeuskomitea on johtanut tutkimuksia Trumpia vastaan syyskuusta asti, jolloin virkarikostutkinta alkoi.

Virkarikossyytemenettely on yksi monista presidentti Trumpiin kohdistuvista tutkinnoista.

New York Times -lehden mukaan Trumpia vastaan on parhaillaan yksitoista kongressin alaista tutkintaa, kymmenen liittovaltion rikostutkintaa ja kahdeksan osavaltioiden ja paikallishallintojen aloittamaa tutkintaa.

Rudy Giuliani
Rudy GiulianiAOP

Trump: En määrännyt Giuliania toimimaan Ukrainassa

Trump antoi lisätietoja Ukrainan toimistaan esiintyessään tiistaina Fox Newsin haastattelussa.

Trump kertoi tunnetun konservatiivitoimittajan Bill O'Reillyn haastattelussa, ettei määrännyt henkilökohtaista asianajajaansa Rudy Giuliania matkustamaan Ukrainaan etsimään lisätietoja poliittisien vastustajiensa väärinkäytöksistä.

– Ei, en ohjeistanut häntä. Mutta hän on taistelija, Trump sanoi ja lisäsi, että Giulianilla on presidentin lisäksi muitakin asiakkaita ja että hän on tehnyt vuosien saatossa paljon töitä Ukrainassa.

Virkarikostutkinnan todistajat ovat kuitenkin kertoneet, että Giuliani toimi Ukrainassa saadakseen maan johdon tutkimaan Trumpin poliittisia vastustajia.

Trump itse sanoi Valkoisen talon julkaisemien puhelinkeskustelujen mukaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, että tämän tulisi auttaa Giuliania.

– Giuliani on erittäin kunnioitettu mies. Hän oli New Yorkin pormestari, suuri pormestari. Haluan, että hän soittaa sinulle. Pyydän häntä sekä oikeusministeriä soittamaan sinulle, Trump sanoi puhelussa.

– Rudy tietää mitä tapahtuu ja hän on erittäin taitava. Jos voisit puhua hänelle, olisi se mahtavaa, Trump jatkoi.

Trump sanoi haastattelussa, ettei tiedä, mitä Giuliani teki Ukrainassa. Giuliani on kuitenkin aiemmin itse sanonut, että toimi Ukrainassa Trumpin puolustusasianajajan ominaisuudessa.

Lue myös:

Trumpin virkarikostutkinta: Näistä syistä häntä epäillään ja näin republikaanit vastaavat syytöksiin

Toimittajalta: Trumpin virkarikostutkinta on Washingtonin mutapainia, josta Suomikin voi kärsiä

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Donald Trumpin virkarikostutkinnasta, mistä onkaan kyse? Tässä 100:n ja 500:n sanan vastaukset

Lähteet: Reuters, Associated Press, AFP