Auransillan läpiajokielto tulee voimaan vuoden alussa – lievennettiin koskemaan ruuhka-aikoja

Auransillan yli ei saa ajaa yksityisautolla kello 7–9 ja 15–17. Lisäksi nykyiset läpiajokiellot muutetaan koskemaan samoja aikoja.

Turku
Auransilta
Paula Koskinen / Yle

Turun kaupunkiympäristölautakunta teki eilen päätöksen paljon keskustelua aiheuttaneesta Auransillan läpiajokiellosta. Läpiajokielto astuu voimaan 8.1.2020 ja se koskee arkipäiviä kello 7–9 ja 15–17.

Kielto koskee lähinnä yksityisautoilua, sillä sen ulkopuolelle on rajattu linja-autot, taksit, polkupyörät ja kuorma-autot.

Samalla keskustan nykyinen läpiajokielto muutetaan koskemaan ruuhka-aikoja.

Eilen syntynyt päätös on lievennetty versio toimialajohtaja Christina Hovin tekemästä esityksestä. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan läpiajokielto olisi ollut voimassa kello 7–17.

Lautakunta päätti myös että tilannetta arvioidaan uudestaan kuuden kuukauden kuluttua muutoksen alkamisen jälkeen, jotta sen vaikutuksia voidaan paremmin arvioida.

Lisäksi lautakunta haluaa, että ajokiellosta tiedottamiseen on panostettava nykyistä enemmän, esimerkiksi opastetauluilla.

Lievemmän läpiajokiellon taakse asettuivat kokoomus, sdp, perussuomalaiset ja keskusta. Tiukempaa läpiajokieltoa kannattivat vihreät ja vasemmistoliitto. Päätös syntyi äänin 8-5.

Sillan lopullisesta käytöstä on määrä tehdä päätöksiä toriparkin valmistuttua.

Joukkoliikenne myöhästellyt toistuvasti sillan ruuhkassa

Yhtenä perusteena sillan ajokiellolle on kaupungin taholta mainittu joukkoliikenteen ongelmat ja bussien myöhästely.

Turun joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte on useasti lausunut julkisuudessa että yksityisautoilua rajoittamalla saataisiin bussiliikenteen keskusta-alueen ongelmia ratkaistua ja kuljettajien stressiä vähennettyä.

Kortteen mielestä ruuhka-aikojen läpiajokielto ei ratkaise kaikkia joukkoliikenteen ongelmia.

– Meillä on satunnaista myöhästelyä henkilöautoliikenteen takia myös keskellä päivää, että siinä mielessä on harmi että päätös koskee vain ruuhka-aikoja, Korte sanoo.

Hän sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen että päätös saatiin tehtyä. Korte pitää tärkeänä että ajokiellon vaikutuksia tarkastellaan ensi kevään aikana.

Kesäkuussa kun asiaa tarkastellaan uudestaan, lautakunnalla on enemmän tietoa siitä, miten ajokielto vaikuttaa.