Puolanka irtaantui Kainuun kuntien yhteisestä työllisyyskokeilusta – "Yhteistyötä tehdään siihen suuntaan, mihin se on järkevää"

Valmistelutyöryhmän puheenjohtaja epäilee, että Puolangan tekemä päätös saattaa herättää ihmetystä ministeriössä.

työllisyys
Mies heittää hiekkaa betonimyllyyn
Kuntakokeilujen tavoitteena on edistää nykyistä tehokkaammin työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Puolanka ei lähtenyt työllisyyden kuntakokeiluun yhdessä muun Kainuun kanssa.

Puolanka vetäytyi Kainuun yhteisestä hakemuksesta viime metreillä ja hakee kokeiluun nyt yhdessä Pudasjärven ja Kuusamon kanssa. Muille Kainuun kunnille Puolangan äkkikäännös tuli yllätyksenä.

Puolangan pormestari Harri Peltola puolustaa kunnan päätöstä sillä, että Kuusamon ja Pudasjärven kanssa tehdyssä hakemuksessa lähtökohdat olivat paremmat Puolangan kunnan työllisyystoimien kannalta.

– Kainuun hankkeessa isoa roolia näyttelee myös sote-palvelut. Koska Puolanka ei ole sote-kuntayhtymässä mukana, Kuusamon ja Pudasjärven kanssa tehty hakemus kohtasi meidän tarpeita paremmin, Peltola sanoo.

Keväällä alkavaan kokeiluun on tullut 30 hakemusta, joista työ- ja elinkeinoministeriö valitsee kokeilukunnat.

– Helsingissä varmaan tuntuu oudolta, että kainuulaiset kunnat eivät ole hakeneet kokeiluun yhdessä. Jos olisin päättäjänä, ihmettelisin tätä, Kainuun kuntakokeilun valmistelutyöryhmän puheenjohtaja Vesa Kaikkonen epäilee.

Peltola ei näe ongelmaa Kainuun kunnista tehdyssä pesäerossa.

– Yhteistyötä tehdään siihen suuntaan, mihin se on järkevää. Ei ole merkitystä, minkä hankkeen kanssa olemme mukana. Ratkaisevaa on se toiminta, joka kohdistuu puolankalaisiin, Peltola sanoo.

Ensi keväänä käynnistyvien kuntakokeilujen tavoitteena on edistää nykyistä tehokkaammin työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)