1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestötoiminta

Syrjäytymisvaarassa olevilta nuorilta rahat pois – Kainuun sote leikkaa järjestöavustuksista: "Kyllä tämä pahalta näyttää"

Kainuun soten säästöt osuvat pahasti yhdistystoimintaan, jolla on saatu aikaan merkittäviä hyötyjä.

Spartak Kajaani ry:n puheenjohtaja Mikko Leskinen epäilee, että säästöt voivat johtaa nuorten syrjäytymiseen. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Kainuun sote karsii kuluja tehtävistä, jotka eivät ole lakisääteisiä. Kainuun soten vuoden 2020 talousarvioon ei ole varattu rahaa esimerkiksi järjestöavustuksiin. Vuonna 2019 jär­jes­töa­vus­tuk­sia myön­net­tiin yh­teen­sä 176 000 eu­roa (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun sote).

Yksi leikkauksista kärsivä yhdistys on Spartak Kajaani ry. Yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Leskistä säästöt huolettavat.

– Kyllä tämä pahalta näyttää. Rahoituksen puute johtaa siihen, että meidän toimitilat ja asiakkaat ovat isoissa ongelmissa, Leskinen sanoo.

Spartak ry on tehnyt viimeisen kahden vuoden aikana syrjäytymistä ehkäisevää työtä SoWhat-hankkeessa, johon se on saanut Kainuun sotelta 15 000 euroa tukea vuodessa. Nyt rahoitus on jäissä.

– Se rupeaa varmasti näkymään. Meillä on ollut kahden vuoden aikana satoja nuoria asiakkaana. Nämä ovat niitä miljoonaluokan asiakkaita, jos heidät päästetään syrjäytymisen polulle lopullisesti, Leskinen kertoo.

Kainuun sote karsi kuluja myös nuorten sosiaaliseen kuntoutukseen liittyvästä rahasummasta, jolla nuoria motivoitiin osallistumaan päivätoimintaan.

– Nuoret saivat bussikortin ja viisi euroa päivässä käydäkseen ryhmätoiminnassa. Nyt sekin otettiin pois, ja vielä sellaiselta kohderyhmältä, joka ei pysty tai osaa pitää omia puoliaan. Se on tosi surullista, Leskinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu 27.11.2019 klo 16.26: Kainuun sote ei ole lopettanut sosiaalista kuntoutusta kuten jutussa aikaisemmin luki.