Isot ja pikkutarkat koulutaulut tarjosivat ennen tutkittavaa koululaisille – nyt ne vievät aikamatkalle Vaasassa

Koulutauluja käytettiin opetuksessa havainnollistamaan opetettavaa aihetta, kun koulukirjoissa ei ollut paljon kuvia.

näyttelyt
Koulutaulut toteutettiin värikkäästi ja niissä oli paljon tarkasteltavaa aikana, jolloin kuvia ei ollut juuri tarjolla koulukirjoissa tai muualla.
Koulutaulut toteutettiin värikkäästi ja niissä oli paljon tarkasteltavaa aikana, jolloin kuvia ei ollut juuri tarjolla koulukirjoissa tai muualla.Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjanmaan museon koulutaulunäyttely on vanhemmille nostalgiamatka lapsuuden pulpettiin ja nuoremmille aikamatka ihmeelliseen maailmaan, missä ei kuvia juurikaan ollut.

Koulutaulujen historia on monivaiheinen. Niiden valmistus alkoi Saksassa ja Ranskassa 1800-luvulla ja suomalaisten koulutaulujen valmistus alkoi 1900-luvun alussa. Luokissa tauluja näkyi 1960-luvulle, paikoin jopa 1980-luvulle asti.

Koulutaulut olivat isokokoisia eikä värejä säästelty. Niiden aiheet kuvaavat oppiaineita, joita kansakouluissa viime vuosisadalla opetettiin. Esimerkiksi monet historian ja uskonnon tapahtumat oli kuvattu tauluihin pikkutarkasti ja tutkittavaa löytyi paljon.

– Koulutaulut antoivat kuvan maailmasta ja Suomesta, eihän kotimaassakaan matkustettu samalla tavoin kuin nykyään. Koulutaulujen avulla oppilaat saivat tietoa Suomenkin eri osista, kertoo tutkija Minna Vihla Vaasan kaupungin museoista.

Pohjanmaan museon Kauneimmat koulutaulut -näyttelyssä on esillä 99 koulujen käytöstä poistunutta koulutaulua.
Pohjanmaan museon Kauneimmat koulutaulut -näyttelyssä on esillä 99 koulujen käytöstä poistunutta koulutaulua. Jarkko Heikkinen / Yle

Uskonnonopetuksen suuri rooli näkyy tauluissa, joissa Raamatun tarinat nähdään vaikuttavina kuvina.

Myös maantiedon opetuksessa tauluja on käytetty. Esimerkiksi Hampurin satama ja New Yorkin Manhattan on kuvattu koulutauluihin, samoin Suomen eri osat kaikkine eritysipiirteineen.

Tutkija Minna Vihla Vaasan kaupungin museoista tietää, miten koulutauluja on Suomen kouluissa käytetty osana opetusta.
Tutkija Minna Vihla Vaasan kaupungin museoista tietää, miten koulutauluja on Suomen kouluissa käytetty osana opetusta.Jarkko Heikkinen / Yle

Järjestäjäoppilaiden tehtävä

Alkuvaiheessa koulutaulun esilleotto oli iso tapahtuma luokassa. Vihlan mukaan taulun haki usein järjestäjäoppilas ja se laitettiin esille karttatelineeseen.

– Se oli jännittävä ja odotettu hetki, koska taulut olivat niin hienoja ja värikkäitä. Opettaja kertoi sitten taulun tapahtumista ja kyseli niistä oppilailta, Vihla kertoo.

Vaasassa Pohjanmaan museossa esillä olevia tauluja on käytetty opetuksessa aikanaan Porvoossa toimineessa kuurojenkoulussa. Taulut kuuluvat Kuurojen museon kokoelmaan. Kokoelmaa säilytetään Työväenmuseo Werstaalla.

Näyttely on ennen Vaasaa ollut esillä Tampereella. Pohjanmaan museossa Kauneimmat koulutaulut -näyttely on esillä 29. maliskuuta 2020 saakka. Näyttely esittelee 99 opetuksessa käytettyä koulutaulua.

Koulutauluja käytettiin apuna muun muassa maantiedon opetuksessa.
Koulutauluja käytettiin apuna muun muassa maantiedon opetuksessa.Jarkko Heikkinen / Yle