Lähipäivinä lunta voi tulla paikoin yli 10 cm päivässä, kannattaa varautua huonoon ajokeliin – Helsingissä kukkii vielä ruusu

Lämpötilat vaihtelevat paljon: Aivan etelässä noin +5, kun samalla pohjoisimmassa Lapissa miltei -20 pakkasen puolella.

sääennusteet
Nainen kulkee sateenvarjolla lumipyryssä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Pohjois-Lapissa mittari näyttää miltei -20 celsiusastetta, kun samaan aikaan Helsingissä, Esplanadin puistossa ruusut kukkivat.

Lähipäivinä sää vaihtelee suuresti eri puolilla maata, mutta yksi on varma: sateita saadaan ja paljon. Ajokeli on paikoin huono, koska lunta voi tulla kaikkiaan kymmeniä senttimetrejä maan keskiosaan.

Tänään ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa. Syynä ovat runsaat lumisateet, joita saadaan halki maan leveyden, länsirannikolta itärajalle asti. Lunta on tullut maan keskivaiheilla tänään jo 5–10 senttiä.

Yötä kohden lumisateet siirtyvät kohti koillista.

ruusuja Esplanadin puistossa marraskuussa
Ruusuja Helsingin Esplanadin puistossa marraskuussa.Terhi Liimu / Yle

Torstai:

Huomenna torstaina on luvassa varsinainen sadepäivä. Vettä tulee kaikissa muodoissaan: lumena, räntänä tai vetenä.

Myös huomenna lunta voi päivän aikana sataa reilu 10 sentin kerros Pohjois-Savossa, Kainuussa, Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Runsaat sateet haittaavat autoilijoita. Etelä-Pohjanmaalla on torstaina vetistä, Keski-Suomessa tulee räntää.

Etelässä puolestaan torstaina on lauhaa ja lämpötilat nollan yläpuolella, paikoin viiden asteen tuntumilla. Pohjois-Lapissa saadaan nauttia kuivasta säästä, lämpömittari voi näyttää paikoin alle -20 celsiusta.

Torstai-perjantain sää kartalla.
Yle

Perjantai:

Perjantain vastaisena yönä sade alkaa muuttua lännestä alkaen lumeksi. Länsi-Suomesta itäiseen Lappiin ulottuvalla alueella lunta voi tulla paikoin taas yli 10 senttiä.

Lämpötila vaihtelee paljonkin eri puolilla maata. Esimerkiksi etelässä lämpötila on noin viisi astetta, kun samaan aikaan Etelä-Pohjanmaalla jo pakastaa.

Viikonloppu:

Viikonloppuna sateet vähenevät ja sää poutaantuu suuressa osassa maata. Maan keski- ja pohjoisosassa tulee vielä paikoin lumikuuroja. Etelässä on selkeämpää, mutta länsirannikolla lumikuurot ovat myös mahdollisia. Sateiden jälkipuolella sää pakastuu etelää myöten.