1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensihoito

Uusi huippuambulanssi tuo lääkärin vaikka olohuoneeseen – moderni varustelu mahdollistaa jopa hätäamputaation

Kokeneet ensihoidon ammattilaiset aloittivat valmistautumisen uuden lääkärihelikopterin toimintaan.

Huippumodernia tekniikkaa sisältävä ensihoidon lääkäriyksikkö eli lääkäriauto Kymenlaakson pelastuslaitoksen pihalla Kouvolan keskustassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolassa on aloittamassa uusi ensihoidon (siirryt toiseen palveluun)lääkäriauto, jolla pystytään viemään hätätilanteissa jopa sairaalatasoinen apu potilaan luokse.

Uudenkarhea lääkäriauto näyttää maallikon silmiin ambulanssilta, mutta ulkonäkö pettää. Autolla ei kuljeteta potilaita sairaalaan, vaan erikoislääkäri ja ensihoitaja potilaan luokse.

– Erikoiskoulutuksen saanut henkilökunta pystyy aloittamaan perustasoisen tehohoidon tarvittaessa vaikka potilaan kotona olohuoneessa tai liikenneonnettomuuspaikalla, kertoo ensihoitoyksikön vastuulääkäri Markus Lyyra.

Ensihoitoauto sisältää runsaasti huippumodernia lääkintäkalustoa ja tekniikkaa. Autossa on varusteena muun muassa hengityskone sekä defibrillaattori eli sydänpysähdyksissä käytettävä elvytyslaite.

Mukana kulkee myös esimerkiksi anestesia- eli nukutuslääkkeitä sekä välineistöä, jotka mahdollistavat ääritapauksissa jopa hätäamputaation.

Perustason tehohoidon mahdollistavan lääkäriauton pelastusvälineistö on sijoiteltu tarkasti omille paikoilleen auton takaosaan. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Onnettomuuksien lisäksi nopeaa apua tarvitsevia hätätilanteita voivat olla esimerkiksi sydänpysähdykset, aivohalvaukset ja myrkytykset.

– Meidän tehtävämme on nopeuttaa potilaan avunsaantia. Kun menemme paikalle, annamme tarvittavan avun ja päätämme, mihin potilas viedään jatkohoitoon. Tämän takia tavallinen ambulanssi on pääsääntöisesti samaan aikaan paikalla kuin mekin, kuvailee toimintaa käytännön tilanteessa vastuulääkäri Markus Lyyra.

Runsaasta varustelusta huolimatta ensihoitoauto ei Lyyran mukaan korvaa sairaalaa.

Kokeneet ammattilaiset

Parhaillaan lääkäriautoon tuleva henkilökunta kouluttautuu uusiin tehtäviinsä ja ryhtyy hiomaan toimintatapojaan, jotta kaikki on valmista, kun Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri parin vuoden kuluttua aloittaa toimintansa. Helikopterin asemapaikaksi tulee Kouvolan Utti, ja sen toiminta-alue on pääasiassa Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo.

Lääkärihelikopteri ei korvaa ambulanssia, sillä sen tehtävänä (siirryt toiseen palveluun)on pääsääntöisesti kuljettaa lääkäri, ei potilasta. Tämän takia hätätilanteessa on paikalla myös tavallinen ambulanssi. Sama toimintamalli koskee myös lääkäriautoa.

Ensihoitoyksikön vastuulääkäri Markus Lyyran lisäksi ensihoitoauton työvuoroissa kiertää viisi lääkäriä, kymmenen ensihoitajaa sekä viisi kenttäjohtajaa. Yhdessä vuorossa työskentelee kahdesta kolmeen pelastus- ja lääkintäalan ammattilaista.

Ensihoitoauton vastuulääkäri Markus Lyyra sanoo, että lääkäriyksikön tärkein tehtävä on nopeuttaa potilaan avunsaamista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kaikki ovat kokeneita ensihoidon ammattilaisia. Esimerkiksi lääkäreillä on kokemusta lääkärihelikopteritoiminnasta. Lyyra itse on aiemmin työskennellyt FinnHEMSin Vantaan lääkärihelikopterissa.

– Käytännössä helikopteri ei muuta tätä ensihoidon palvelua kovinkaan paljon. Kaukana sijaitseviin kohteisiin pääsemme helikopterilla tietenkin nopeammin, kertoo Markus Lyyra.

Auton toiminnasta vastaa Kymenlaakson maakunnallinen sosiaali- ja terveysyhtymä Kymsote.

Tavoitteena ympärivuorokautinen päivystys

Vastaavat liikkuvat hoitoyksiköt ovat Suomessa vielä harvinaisia. Uusimman eli Kouvolan auton lisäksi ensihoidon lääkäriautot hoitavat pelastustehtäviä Helsingissä, Porissa, Seinäjoella, Lahdessa ja Lappeenrannassa.

Esimerkiksi runsaan vuoden toiminnassa olleesta Lappeenrannan ensihoitoautosta alettiin nopeasti saada hyviä kokemuksia, kun auto osoittautui nopeaksi avun tuojaksi.

Kouvolassa uudella kalustolla päästään tositoimiin joulukuun alusta.

– Ensiksi olemme valmiudessa joka päivä 12 tuntia. Tavoitteena on ensi vuoden kuluessa saada toiminta ympärivuorokautiseksi vuoden jokaisena päivänä, sanoo Markus Lyyra.

Finnhemsin lääkärihelikopteri Kuopiossa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pääsääntöisesti Kouvolassa ja Kymenlaakson alueella toimiva ensihoidon lääkäriauto jatkaa pelastustehtävissä senkin jälkeen, kun Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri on aloittanut toimintansa.

Nyt Kouvolan keskustassa päivystävä auto siirtyy aikanaan Uttiin, tulevaan lääkärihelikopterin tukikohtaan.

– Arviolta puolet ensihoitotehtäviin lähdöistä tehdään helikopterilla ja puolet autolla. Kaikilla keleillä ei välttämättä pysty lentämään. Lisäksi Uttia lähellä oleviin kohteisiin voi olla järkevämpää mennä autolla kuin lentämällä, kertoo Markus Lyyra.