Keskustan Anne Kalmari pohti kannabiksen korvaamista maallemuutolla ja syömishäiriöiden kaupunkilaisuutta – pohdinnat revittiin kappaleiksi Twitterissä

Twitterissä ei oltu suosiollisia Kalmarin kirjoitukselle, ja Kalmari itsekin loppujen lopuksi pahoitteli sanavalintojaan.

Anne Kalmari
Anne Kalmari.
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.Laura Tolonen / Yle

Keskustan keskisuomalainen kansanedustaja Anne Kalmari kirjoitti Suomenmaa-lehteen otsikolla "Erilaista ajattelua!" Kirjoitus ei herättänyt erityistä huomiota.

Kalmari kirjoittaa siitä, miten on ihmisiä, jotka muun muassa haluavat museoida metsät ja hylätä tulen käytön; ja jotka puhuvat turpeen polton ympäristövaikutuksista, mutta eivät kivihiilen. Hän kirjoittaa myös Helsingin ilmastoahdistuneista ja syömishäiriöisistä nuorista.

Sama kirjoitus julkaistiin uudelleen Itä-Savo lehdessä, hieman pidemmällä otsikolla "Lukijalta: Erilaista ajattelua — Maalle muutto voisi korvata kannabiksen (siirryt toiseen palveluun)".

Nyt kirjoitus huomattiin, ja siihen myös reagoitiin. Ainakaan Twitterissä reagointi ei ollut erityisen suosiollista. Pyyhkeitä tuli esimerkiksi Keskustanuorten puheenjohtajalta Hanna Markkaselta.

Tutkija Panu Halme Jyväskylän yliopistosta vastasi yhdeksän twiitin sarjalla.

Mehiläisen yhteiskuntasuhteiden johtaja Marina Lampinen kuittasi Kalmarin terveysnäkemyksille.

Kasvatustieteiden professori Markku Niemivirralla ei ollut hyvää sanottavaa koko kirjoituksesta.

Myös ne maaseudun nuoret vastasivat.

Enimmäkseen Karjala-asioista twiittaava Tuomo Kondie päätti pistää paremmaksi.

Toimittaja-kirjailija Suvi Auvinen näki Kalmarin kirjoituksen näin.

Kainuun Keskustanuorten puheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma piti Kalmarin kirjoitusta vähättelynä.

Työkseen tiedeviestintää tekevälle Emmi Venäläiselle kirjoituksista näytti nousevan lähinnä kysymyksiä.

Myös Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen pisti vastaan.

Suomenmaa otti ja kokosi yhteen Keskustan "nuorisosiiven" kannanottoja.

Kalmari itse kommentoi kirjoitusta Ylelle sähköpostilla näin: "Halusin sillä tuoda esiin, että asioilla on monta puolta. Suomalaiset nuoret ovat tämän maan tulevaisuus ja varmasti kaikki haluamme heidän parastaan, asuivat he sitten kaupungissa tai maalla. Luontoon liittyvät harrastukset kuitenkin tutkitusti vähentävät pahoinvointia.

Tottakai maaseudulla kannattaa promota maallemuuttoa, joista kuvaamani nuoret ovat hyvä esimerkki."

Kalmarin avustajan Eeva Harjulan mukaan kirjoitus julkaistiin ensimmäisenä Kalmarin kotiseuduilla ilmestyvässä Viispiikkinen lehdessä 6.11. Harjula kertoo kirjoituksen saaneen tuolloin paljon positiivista palautetta, jonka jälkeen se päätettiin laittaa laajempaan jakeluun.

Alkuiltapäivästä Kalmari taipui, ja twiittasi pahoittelevansa epäonnistuneita sanavalintojaan.