Sopu syntyi postikiistassa – Seinäjoen postikeskuksen työntekijät palaavat töihin jo seuraaviin vuoroihin

Työtaisteluun osallistuneet postin työntekijät palaavat töihin jo seuraaviin alkaviin työvuoroihin.

Postilakko
Seinäjoen postikeskus.
Mirva Ekman / Yle

Postikiistassa on siis syntynyt sopu. Sekä Posti- ja logistiikka-alan unioni ja Palvelutyönantajien liitto Palta ovat hyväksyneet sovintoesityksen. Kiistan ytimessä olevat 700 pakettilajittelijaa siirtyvät sopimuksessa Medialiitosta Paltan alle. Heidän työehtonsa järjestyvät uuden sopimuksen pohjalta.

Seinäjoella postin työntekijät palaavat töihin seuraaviin työvuoroihin. Se tarkoittaa, että pakettilajittelijat palaavat töihin jo illalla ja yöllä alkaviin vuoroihin, postin jakajat huomenna aamulla.

PAU:n Etelä-Pohjanmaan osaston varapääluottamusmies Vesa-Valtteri Mäkelä sanoo olevansa huojentunut, vaikka tarkkoja yksityiskohtia syntyneestä sopimuksesta hän ei vielä tiedä.

– Käsittääkseni sopimus on sellainen, että se on työntekijöiden edun mukainen. Voidaan työntekijöiden kannalta olla myöskin huojentuneita, että heidän työehtonsa ja palkkansa turvataan, arvioi Mäkelä.

PAU:n Etelä-Pohjanmaan osaston varapääluottamusmies Vesa-Valtteri Mäkelä Seinäjoen postikeskuksessa.
PAU:n Etelä-Pohjanmaan osaston varapääluottamusmies Vesa-Valtteri Mäkelä Seinäjoen postikeskuksessa. Kati Ala-Renko / Yle

Jäsenistö sitoutui lakkoon

Lakon piiriin on kuulunut liki viitisensataa postilaista Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Seinäjoen postikeskuksessa lakkoon osallistui runsas 300 työntekijää. Lakko kesti yli kaksi viikkoa.

– Olen tyytyväinen siihen, että jäsenistö oli sitoutunutta ja ymmärsi, mistä taistellaan. Siitä kiitos kaikille. Se täytyy myöntää, että PAU:n kannalta ongelmalliseksi koitui vuokratyöntekijöiden ja alihankkijoiden käyttö työnantajan puolelta lakon murtamiseksi. Eli kaikki ei mennyt ihan hienosti, toteaa Mäkelä.

Samalla myös tukilakot päättyvät. Esimerkiksi Vaasan ja Uumajan väliä liikennöivä Wasa Express palaa liikenteeseen huomenna aamulla.

Lue lisää: Sovintoesitys hyväksytty, postilakko päättyy: postipalvelut Paltaan ja 700 pakettilajittelijalle uusi työehtosopimus – Yle seuraa hetki hetkeltä