Merkel: Nato on tärkeämpi nyt kuin kylmän sodan aikaan

Liittokansleri lupaa Saksan puolustusmenojen nousevan kahden prosentin tavoitteeseen reilussa kymmenessä vuodessa.

Nato
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai raikuvat suosionosoitukset Münchenin turvallisuuskokouksessa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai raikuvat suosionosoitukset Münchenin turvallisuuskokouksessa.Ronald Wittek / EPA

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan sotilasliitto Naton yhtenäisyyden säilyttäminen on Saksan edun mukaista, jopa enemmän nyt kuin kylmän sodan aikana. Saksan parlamentissa puhunut Merkel myös lupasi maan nostavan puolustusmenojensa määrän Natossa sovittuun kahteen prosenttiin 2030-luvun alkuvuosiin mennessä.

Nato-maiden johtajat kokoontuvat ensi viikolla Lontooseen juhlistamaan liittokunnan 70-vuotispäivää. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti syyttänyt eurooppalaisia liittolaisia siitä, että ne uhraavat liian vähän rahaa puolustukseensa. Erityisesti Trumpin kritiikki on kohdistunut Saksaan.

Merkelin mukaan maailma on muuttunut siten, ettei Yhdysvallat enää välttämättä tule apuun, kun "ympärillämme palaa". Liittokanslerin mukaan Eurooppa ei kuitenkaan kykene puolustautumaan itsekseen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron nosti hiljattain myrskyn lehtihaastattelussa, jossa hän kuvaili useiden kiistojen repimää Natoa "aivokuolleeksi". Yhdysvaltain sitoutumishalujen ohella Naton piirissä on puhuttanut jäsenmaa Turkki, joka on muun muassa ostanut Venäjältä nykyaikaisia S-400-torjuntaohjuksia.

Uutistoimisto Reuters kertoi eilen Nato-lähteisiinsä perustuen, että Turkki pyrkii kiristämään muita maita ottamaan tiukemman kannan Turkin terroristeina pitämiin kurdien YPG-taistelijoihin Syyriassa. Reutersin mukaan Turkki on uhannut olla hyväksymättä Naton suunnitelmia Baltian ja Puolan puolustuksesta, jos näin ei tapahdu.