Vapaaehtoinen rokotetutkimus osoittautui erittäin suosituksi - osallistujamäärä täyttyi ennätysnopeasti

Influenssarokotetutkimukseen tulvi väkeä Jyväskylässä.

Jyväskylä
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.Kalle Niskala / Yle

Influenssarokotutkimukseen on saatu hyvin osallistujia Jyväskylässä. Terveyden- ja hyvinvoinnilaitos THL tutkii korkea-annoksisen rokotteen tehoa yli 65-vuotialla ihmisillä. Tutkimusrokote sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta tavalliseen influenssarokotukseen verrattuna.

Jyväskylässä tutkimukseen on tavoitteena saada noin kaksi tuhatta osallistujaa tänä ja ensi syksynä. Määrä on jo täyttymässä, kertoo tutkimushoitaja Mari Hyyppä.

– Ylitetään tämä tavoite ja olisimme ylittäneet enemmänkin, mutta yhteensä näiden kahden syksyn aikana päästään noin neljään tuhanteen osallistujaan Jyväskylän alueella, Hyyppä kertoo.

Jyväskylässä ja muuallakin Suomessa ollaan ylipäätään myönteisiä lääketutkimuksille, ja lääketiedettä halutaan viedä eteenpäin, tutkimuksen vastuulääkäri Ilkka Käsmä pohtii.

– Rokotteet ovat hyvä tapa ehkäistä sairauksia. Iäkkäitten immunovaste on heikentynyt ja sen takia tässä tutkimuksessa haetaan sitä että kuinka paljon tehokkaampi se olisi se vahvempi rokote. Muodostaisko se kuitenkin paremmin sitä immuniteettia, Käsmä toteaa.

Muille kuin rokotetutkimukseen osallistuville ensimmäinen keskitetty influenssarokotuspäivä on Jyväskylässä tulevana lauantaina. Aikuisväestö rokotetaan Kyllön terveysasemalla ja lapsiperheet Palokan neuvolassa.