1. yle.fi
  2. Uutiset

Veikkauksen tukimiljoonat hiipuvat: Huippu-urheilulta ei leikata, mutta uusia kulttuurihankkeita pannaan jäihin – Ministeri: "Ensi vuosi näin"

Pelihaittoja koskevan kohun keskelle joutuneen Veikkauksen tukemien toimijoiden rahoitusta leikataan jo ensi vuonna 5,5 miljoonaa euroa.

Veikkaus
Iivo Niskanen valdes till årets idrottare i Idrottsgalan
Maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen on voittanut Vuoden urheilija -palkinnon kaksi kertaa peräkkäin.Tomi Hänninen

Veikkauksen tukemien toimijoiden rahoitusta leikataan jo ensi vuonna yhteensä 5,5 miljoonaa euroa. Huippu-urheilu ja lajiliitot väistävät leikkurin, sillä liikuntasektorilla leikkaukset osuvat liikuntapaikkarakentamiseen.

Kulttuuripuolella säästöt toteutetaan jäädyttämällä uusia hankkeita. Syynä ensi vuoden leikkauksiin on käyttämättömien veikkausvoittovarojen ehtyminen ja uhka ongelmapelaamista koskevan kohun heikentämistä pelituotoista.

Veikkaus joutui parisen kuukautta sitten valtavan pelihaittoja koskevan kohun keskelle. Keskustelu ongelmapelaamisesta ryöpsähti yhtiön oman epäonnistuneen mainoksen vuoksi. Mainoksen katsottiin yllyttävän pelaamaan.

Pitkällä aikavälillä pelituotot voivat vähentyä rutkastikin

Kohun jälkeen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti pelihaittojen kitkemiseen tähtäävästä Veikkauksen suuresta vastuullisuuspaketista.

Kuntaministeri Sirpa Paatero.
Kohun synnyttyä omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti pelihaittojen kitkemiseen tähtäävästä ja pelituottoja heikentävästä vastuullisuuspaketista.Toni Määttä / Yle

Kaikkien Veikkauksen ilmoittamien toimenpiteiden arvioidaan vähentävän sen tulovirtaa tämän hallituskauden aikana vuositasolla 150–200 miljoonaa euroa.

Ongelmapelaamisen hillitsemiseen pyrkiviä ja pelituottoja vähentäviä toimia otetaan käyttöön asteittain.

Pelaajan pakollinen tunnistautuminen koneella on tarkoitus ottaa käyttöön noin vuoden kulutta. Tämän lisäksi peliautomaattien määrää tullaan karsimaan 3000 pelikoneella. Vastuullisuusohjelman vaikutukset näkyvät siis täysimääräisesti pelituotoissa muutaman vuoden kuluttua.

"Ne selviävät ilman leikkauksia"

Liikunnasta, nuorisosta ja kulttuurista vastaavan tiede- ja kulttuuriministerin Hanna Kososen (kesk.) mukaan veikkausvoittovarojen hupeneminen ei kuitenkaan välittömästi uhkaa esimerkiksi suomalaisen huippu-urheilun saamaa rahoitusta.

Kososen mukaan huippu-urheilusta vastaavan Suomen Olympiakomitean tukipotti säilyy nykyisellä tasolla ensi vuonna.

Kulturministern Hanna Kosonen i sitt arbetsrum.
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön leikkaukset kohdennetaan liikunnan osalta liikuntapaikkarakentamiseen.Yle/Vilhelmina Öhman

– Lajiliitot ja Olympiakomitea selviävät ilman leikkauksia eli tämän vuoden tasolla mennään myös ensi vuosi, Kosonen sanoo.

Hänen mukaansa myös urheiluseuroille maksettavat liikunnan seuratuet pysyvät ennallaan ensi vuonna.

Olympiakomitea huokaisi helpotuksesta

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen on helpottunut, koska uhkaavaa noin viiden prosentin leikkausta Olympiakomitean ja lajiliittojen tukiin ei olekaan ensi vuonna tulossa.

Salonen sanoo, että liikunnan kansalaisjärjestöissä luodaan pohja liikunnalliselle elämäntavalle.

– Siellä ne lapset kasvavat myös urheilijan polulle eli luomaan perustaa huippu-urheilun tulevalle menestykselle.

Veikkausvoittovaroista rahoitettaville opetus- ja kulttuuriministeriön momenteille tehtävä reilun viiden miljoonan euron leikkaus kohdennetaan liikunnan osalta liikuntapaikkarakentamiseen.

Uusia kulttuurihankkeita pannaan jäihin

Kulttuuripuolella avustus- ja hankepotti on jo ensi vuonna hieman tätä vuotta pienempi. Kososen mukaan leikkaukset on pyritty tekemään niin, että ne kohdistuvat pääsääntöisesti vielä alkamattomaan toimintaan eli kaavailtuihin uusiin hankkeisiin.

Kosonen sanoo, että opetus ja kulttuuriministeriön ensi vuodelle heikentyneiden veikkausvoittovarojen vuoksi tekemät 5,5 miljoonan euron sopeutukset on toteutettu niin sanotun jakosuhdelain mukaisesti liikunnan, nuorison, kulttuurin ja tieteen kesken.

Jakosuhdelain mukainen sopeutus tarkoittaa sitä, että suuremman tukipotin saaneelta myös leikataan enemmän.

Kulttuurin tukea karsitaan noin kaksi miljoonaa, liikunnan ja tieteen tuista leikataan kummastakin noin 1,5 miljoonaa ja nuorisotyöstä puolisen miljoonaa euroa.

Taiteen edistämiskeskus huolissaan

Taiteen edistämiskeskuksen johtajan Paula Tuovisen mukaan kulttuurille käy huonosti, jos pelitoiminnan tuotot putoavat merkittävästi.

– Se olisi katastrofi taiteen ja kulttuurin alalle.

Tuovisen mukaan nyt pitäisi päinvastoin tehdä iso tulevaisuusinvestointi nimenomaan luovalle sektorille.

– Jos rahoitus rahapelitoiminnan tuotoilla vähenee, niin sitä pitäisi pystyä kompensoimaan jollakin tavoin.

Tuovisen mukaan tulevaisuudessa tilanne voi olla erittäin hankala ja saneeraustilanteessa vaikeuksissa olisivat kaikki taiteenalat.

Pitkän aikavälin suunnitelma laaditaan ensi keväänä

Kososen mukaan hallituksen ensi vuoden budjetti ja sen veikkausvoittovaroista rahoitettavan toiminnan ensi vuotta koskevat sopeutukset on siis jo hallituksessa päätetty, mutta suurempi mylläys nähdään keväällä, kun hallitus linjaa veikkausvoittovaroja koskevan pidemmän tähtäimen suunnitelmansa.

Siitä, kuinka Veikkauksen toimenpiteet eri alojen rahoitukseen pidemmällä aikavälillä vaikuttavat, ei siis vielä ole tietoa. Pelituottojen kuitenkin odotetaan laskevan merkittävästi.

Avustuksia saavat tahot korostavat, etteivät halua vastakkainasettelua peliongelmaisten kanssa, vaan kertovat oman toimintansa merkityksestä yhteiskunnalle ja toiminnan rahoituksen tarpeesta.

Taiteen edistämiskeskus: Osa toiminnasta voisi loppua kokonaan

Sekä Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen että Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen sanovat, että pitkän aikavälin suunnitelma on hyvin ratkaiseva avustuksia saavien tahojen kannalta.

–Vaikka ensi vuotta uhannut leikkaus ollaan kumoamassa, niin olisi ensiarvoisen tärkeää turvata liikunnan ja urheilun rahoitus myös pidemmällä aikajänteellä, Salonen sanoo.

Taiteen edistämiskeskuksen johtajan Paula Tuovisen mukaan kaikki taidealat kärsisivät, ja osa toiminnoista saattaisi loppua kokonaan ilman nykyisiä tukia.

–Jaamme esimerkiksi alueellisia apurahoja yksittäisille taiteilijoille, ja nämä rahat tulevat rahapelituotoista, Tuovinen sanoo.

Veikkaus rahoittanut myös valtion lakisääteisiä tehtäviä

Monille aloille mahdolliset muutokset voivat iskeä tulevina vuosina kovaakin, koska esimerkiksi kulttuurin ja taiteen perusrahoituksesta noin puolet tulee Veikkauksen voittovarojen kautta.

– Katsotaan hallituksessa, mitä tälle haasteelle tehdään. Tämä on valtava haaste, Kosonen sanoo.

Veikauksen tuilla on pyöritetty huippu-urheilun ja liikunta- ja kulttuurijärjestöjen toiminnan lisäksi myös valtion lakisääteisiä tehtäviä esimerkiksi kunnille maksettavien valtionosuuksien kautta.

Valtionosuuksilla on rahoitettu muun muassa kunnallista ja alueellista nuorisotyötä.

– Tätä kokonaisuutta ollaan nyt tarkastelemassa uudelleen, Kosonen sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Loppuuko seksuaalirikollisten auttaminen? Veikkauksen peliautomaattien karsiminen iskee voimalla järjestöjen toimintaan

Veikkaus vähentää 3 500 peliautomaattia ensi vuonna, viiden vuoden aikana häviää 8 000 – Yle seurasi

Veikkauksen tuottojen mahdollinen siirto valtion budjettiin epäilyttää: Leikkaa järjestöjen tuloja, vaikeuttaa pelihaittojen vähentämistä

Peliautomaattien karsinta voi johtaa jopa pienten kauppojen sulkemiseen, sanoo kaupan alan etujärjestö

Rahapelien uudistus vähentää haittoja oikeasti, sanovat asiantuntijat – se jättää kuitenkin auki neljä isoa kysymystä

Veikkaus laittaa osan mainonnastaan tauolle –  Toimitusjohtaja: "Olemme tehneet virheitä"

Lue seuraavaksi