Jyväskylän kaupungin työntekijöille tarjotaan apua aivojen kuormituksen hillitsemiseen

Jyväskylässä on alettu puuttua kaupungin perusturvan työntekijöiden aivojen hyvinvointiin Aivoimaa -koulutuksella.

Jyväskylä
Hoitaja laittaa valmiiksi tähystyskameraa.
Perushoitajana Kyllössä työskentelevälle Virpi Vuoriselle keskeytykset työssä ovat tuttuja.Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylän kaupungin työntekijöiden aivojen hyvinvointiin on ryhdytty panostamaan tänä syksynä. Aivojen jatkuva kuormitus altistaa virheille, alentaa työtehoa ja heikentää työhyvinvointia.

Perusturvan työsuojeluhenkilöstö on kutsuttu mukaan Veikkauksen Aivovoimaa -pilottihankkeeseen. Siinä kehitetään työkaluja aivojen kuormituksen hallitsemiseksi. Perusturvan aloilla psykososiaalinen kuormitus on noussut korkeaksi.

Virpi Vuorinen työskentelee perushoitajana Kyllön terveysasemalla Jyväskylässä. Jatkuvat keskeytykset hektisessä työssä ja aivojen kuormittuminen ovat myös hänelle tuttuja.

– Välillä puhelin soi, sitten joku saattaa käydä kysymässä apua oven raossa. Myös sähköposti piippailee tasaiseen tahtiin eli kaikenlaisia keskeytyksiä tulee töissä koko ajan.

Keski-Suomen Muistiyhdistys on kiertänyt Muisti työssä -hankkeen puitteissa kahden vuoden aikana 80 eri alojen työpaikoilla parantamassa keskisuomalaista muistiterveyttä.

– Yksi asia, mistä on puhuttu ihan joka ikisellä työyhteisövierailulla ovat keskeytykset. Työrauha on kadonnut jonnekin ja keskeytysten vuoksi unohtuu mitä olitiinkaan tekemässä, sanoo projektivastaava Lea Jokela Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä.

Multitaskaus on toinen seikka, joka nousee muistiyhdistyksen mukaan aivoja kuormittavana tekijänä usein eri työpaikoilla esiin.

Työkalupakki aivojen hyvinvointiin

Jyväskylän kaupungin perusturvan työsuojeluväki on pohtinut yhdessä muistiyhdistyksen kanssa mitkä asiat kuormittavat aivoja heidän työpaikallaan. Yhdessä he ovat miettineet pelisääntöjä kuorman pienentämiseksi. Muistiyhdistys on herätellyt työntekijöitä muun muassa kiinnittämään huomiota elintapoihin, pitämään työpäivän aikana taukoja ja nauramaan työn lomassa.

Joka viides työikäinen kokee muistinsa tai keskittymiskyvyn toistuvaa tai pitkäaikaista heikentymistä. Kyllön terveyasemalla on otettu muistiyhdistykset aivovoimaa tuovat vinkit heti käyttöön.

– Nyt meillä tauotetaan työtä ja nauretaan enemmän. Työpäivän aikana puhutaan myös tietoisesti välillä muustakin kuin työasioista. Me pyrimme lisäksi rauhoittamaan taukotilan, ettei siellä puhuttaisi työasioita, kertoo Vuorinen.

Vuorisen mielestä on hienoa, että nyt satsataan työntekijöihin, mikä on työnantajalle tärkeintä ja arvokkainta.

– Kuten jokaisella työnantajalla, Jyväskylän kaupungilla ei ole mitään niin arvokasta kuin sen henkilökunta ja siitä on siksi pidettävä kaikin keinoin hyvää huolta

Pienillä oivalluksilla on ollut jo syksyn mittaan vaikutusta Kyllön terveysaseman henkilökuntaan.

– Tämähän on pitkäjänteistä ja pikkuhiljaa tapahtuvaa työtä. Mutta esimerkiksi, kun kokouksissa nykyisin tehdään muutaman minuutin leikkejä, jokainen sanoo, ettei miettinyt töitä silloin hetkeäkään.

Keski-Suomen Muistiyhdistys on pitänyt Jyväskylän kaupungin perusturvan työsuojeluväelle syksyllä kaksi Aivovoimaa -koulutusta. Tammikuussa muistiyhdistys kerää työpaikoilta koulutuksen jälkeisiä kokemuksia ja tietoja aivojen hyvinvoinnista.

Korjaus 27. marraskuuta 2019 kello 16.54: Raha-automaattiyhdistys -nimi vaihdettu nykyiseen Veikkaus -nimeen.