Korkeita odotuksia

Astu sisään Zsar Outlet Villageen.

Vaalimaan rajanylityspaikan tuntumassa Kymenlaaksossa kohoavat näyttävät portit. Niiden suojissa piilee pieni kylä – tai niin ainakin ensisilmäyksellä voisi luulla.

Ostoskylä Zsar Outlet Village jäljittelee pientä kaupunkia. Se on täynnä merkkiliikkeitä, jotka myyvät edellisten sesonkien tuotteita alennetuin hinnoin.

Avajaispäivänä vuosi sitten ovensa avasi 22 myymälää ja ravintolaa, vaikka tilaa olisi ollut jopa 60 liikkeelle. Myös työntekijöistä oli pulaa.

Yksi alusta asti mukana olleista liikkeistä on lastenvaatekauppa Reima.

Ensimmäinen vuosi on ollut hieno ja mielenkiintoinen. Haasteitakin on ollut, sillä tämä on kansainvälinen ympäristö ja asiakaspalvelijoilta vaaditaan hyvää kielitaitoa.

Anne Mansikka-aho, myymäläpäällikkö, Reima

Etenkin venäjän kielen osaaminen on tarpeen, sillä Zsar houkuttelee etupäässä venäläisiä asiakkaita. Heitä ei kuitenkaan ensimmäisen puolen vuoden aikana tavoitettu tarpeeksi, ja kävijämäärät jäivät odotettua alhaisemmiksi.

Meillä ei ollut tarpeeksi hyvää markkinointistrategiaa Venäjälle. Emme olleet tehneet kotiläksyjämme.

Steven Cunningham, toimitusjohtaja, Zsar Outlet Village

Ensimmäisen vuoden aikana Zsarissa vieraili yhteensä puoli miljoonaa asiakasta. Tavoitteeksi oli asetettu 750 000 kävijää.

Alkavasta Black Friday -viikonlopusta ja joulunajasta toivotaan kuitenkin kiireisiä. Marras- ja joulukuun aikana ostoskylään odotetaan yhteensä 100 000 asiakasta.

Kirsi Seppänen on ostoskylän vakioasiakkaita. Lähistöllä on hänen sukunsa kesäasunto, josta kaupoille pääsee kätevästi.

Tänään tulin tarjouskupongin perässä. Zsar on siisti, avara ja houkutteleva paikka.

Kirsi Seppänen, Lappeenranta

Jouko Pulkkinen kävi Zsarissa ensi kertaa vasta viime viikolla.

Piti tulla katsomaan minkälainen paikka tämä on, kun on niin kuuluisa. Onhan tämä aika mahtavan näköinen.

Jouko Pulkkinen, Lappeenranta

Nyt Zsar Outlet Villagessa on auki 26 liikettä. Ostoskylä valittiin marraskuussa Kymenlaakson vuoden matkailuteoksi.

Olen kahden vaiheilla, tarvitaanko tällaisia ostoskyliä. Kuluttaminen on yhteiskunnan kannalta hyvä asia, mutta entä ympäristön kannalta? Itse en ylimääräisestä kuluttamisesta tykkää.

Jouko Pulkkinen, Lappeenranta

Näin uutisissa, että luksusmerkit polttavat vanhoja mallistojaan pois. Sinänsä on järkevää, että tuotteiden kierto jatkuu täällä.

Kirsi Seppänen, Lappeenranta

Avautuessaan Zsar oli Suomen ensimmäinen outlet-kylä. Tämän vuoden marraskuussa vastaava avattiin myös Helsingin ja Vantaan rajalle.

Helsinki Outlet lisää tietoisuutta outlet-kylistä, jotka eivät ole suomalaisille vielä kovin tuttu konsepti. Uskon, että voimme hyötyä toisistamme.

Steven Cunningham, toimitusjohtaja, Zsar Outlet Village

Zsar Outlet Villageen pyritään avaamaan 10 uutta liikettä ensi vuonna. Kävijätavoite on noin miljoona asiakasta. Lisäksi ostoskylää aiotaan laajentaa miltei puolella vuoteen 2023 mennessä.

Odotuksemme ovat korkealla. Työtä on paljon, joten meidän täytyy olla keskittyneitä ja ahkeria sekä tehdä selkeitä suunnitelmia. Uskon, että siten pääsemme tavoitteisiimme.

Steven Cunningham, toimitusjohtaja, Zsar Outlet Village

Tekijät

Teksti ja kuvat

Tiina Karppi

Julkaistu 29.11.2019