Kaikki soten palvelut syynätään Kainuussa – "Vaatii hyvää yhteistyötä kuntien ja soten välillä"

Kuntien ja soten palvelusopimuksessa määritellään lähipalvelut, alueelliset palvelut ja keskitettävät palvelut.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Kainuun keskussairaala
Kainuun uuden sairaalan 1. vaihe otetaan käyttöön ensi vuonna. Arkistokuva.Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talous on myös ensi vuonna pakkasella, mutta ei niin pahasti kuin parina edellisenä vuonna.

Soten vuoden 2020 talousarvioesitys on 3,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tänä vuonna alijäämää on arvioitu kertyvän 17,5 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 sitä syntyi 20,8 miljoonaa euroa.

Kuntien maksuosuus ei nouse tästä vuodesta, mutta taloutta pyritään karsimaan muilla keinoilla. Tänä vuonna alkaneella talouden tasapainottamisohjelmalla on saatu kasaan 6,9 miljoonan euron säästöt.

– Talousarvioesitys sisältää kahden miljoonan euron säästöt, joita tavoitellaan menossa olevalla yhteistoimintamenettelyllä. Säästöjä haetaan lähinnä eläköitymisten ja työn uudelleen organisoitumisen kautta, kertoo Kainuun soten talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen.

Ensi vuoden alijäämä aiotaan kattaa kuntien kanssa tehtävällä palvelusopimuksella, jossa määritellään koko maakunnan kattava palveluverkosto. Sopimukseen kirjataan palvelutarpeen mukaiset ja saavutettavat lähipalvelut, alueelliset palvelut ja keskitettävät palvelut.

Tolonen-Mannisen mukaan esimerkiksi terveysasemien karsimisesta ei ole tehty mitään päätöksiä.

– Uskon, että peruspalvelut säilyvät entisenlaisina. Tarkoituksena on ruveta miettimään palvelujen järjestämistä asiakaslähtöisesti, saatavuus ja saavutettavuus edellä. Silloin ei välttämättä katsota kuntarajoja. Tämä vaatii hyvää yhteistyötä kuntien sekä kuntien ja soten välillä.

Käytännössä palveluverkoston tarkastelu tarkoittaa esimerkiksi etäpalvelujen järjestämistä ja tekniikan hyödyntämistä.

– Tarkoituksena ei ole huonontaa ihmisten palveluun pääsyä, vaan päinvastoin tehostaa sitä, että palvelun piiriin pääsisi aikaisempaa nopeammin, Tolonen-Manninen sanoo.

Keskeisin investointi vuonna 2020 on uusi sairaala, jonka 1. vaihe otetaan käyttöön keväällä. Tolonen-Mannisen mukaan uuden sairaalan toimintamuutosten tuomat säästöt syntyvät viiveellä.

– Uusi sairaala ja vanha torni ovat käytössä yhtä aikaa, joten esimerkiksi sähköstä ja vedestä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia. Myös Kajaanille maksettava kiinteistövero nousee 0,6 miljoonaa euroa, sillä uusi sairaala on niin suuri kiinteistömassa, Tolonen-Manninen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!