Hyppää sisältöön

Postilakon käänteet: Näistä hetkistä vääntö 700 pakettilajittelijan työehdoista muistetaan

Kahden viikon aikana kiista työehdoista laajeni valtakunnalliseksi suurten tukilakkojen ja poliittisen paineen myötä.

Osa Postin työtekijöistä aloitti lakon maanantaina 11. marraskuuta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Kirjepostin postinkantajat ja postipakettien lajittelijat aloittivat lakon 11. marraskuuta, kun pakettilajittelijat oltiin siirtämässä uuden huomattavasti huonomman työehtosopimuksen alle. Kiistaan pakettilajittelijoiden työehdoista saatiin tänään ratkaisu.

Ratkaisua auttoi eteenpäin pakettilajittelijoiden uuden työnantajan Posti Palvelut Oy:n siirtyminen Paltan jäseneksi Medialiitosta. Medialiitto hylkäsi sunnuntaina 24.11. sovintoesityksen, jonka Palta ja PAU olivat valmiita hyväksymään. Tänään hyväksytty työehtosopimus oli sisällöltään pitkälti samanlainen kuin Medialiiton viikonloppuna hylkäämä ehdotus.

Reikä aidassa

Kuva "rikkurireiästä" Liedon logistiikkakeskuksessa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Lakkoon liittynyt tilanne oli kireä jo ennen laajoja tukilakkoja. Posti käytti lakon aikana vuokratyövoimaa ja liittoihin kuulumattomia työntekijöitä.

PAU:n mukaan Postin logistiikkakeskuksen aitaan Liedossa tehtiin aukko, jotta vuokratyöntekijät pääsivät töihin lakkovahtien ohi. Postin mukaan reikä aidassa oli tehty nopeuttamaan työntekijöiden kulkua logistiikkakeskuksen parkkipaikalta lajittelukeskukseen.

Mielenosoitus Ilmalassa

Postilakkoon liittyneissä mielenilmauksissa muistettiin myös kohu Postin toimitusjohtajan toiminnasta ja suurista palkkioista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Postin työntekijät kokoontuivat mielenosoitukseen yhtiön pääkonttorille 12.11.

Pitkät neuvottelut

Neuvotteluosapuolet PAU ja Palta valtakunnansovittelijan pitkän pöydän ääressä. Kuva neuvotteluista perjantaina 15.11. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Paltan ja PAU:n neuvottelijat ehtivät istumaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan salissa useita kertoja ennen ratkaisun syntyä. PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ovat neuvotelleet postiin liittyvistä työehdoista jo vuosia.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen esitteli pakettikuljetusalan markkinaosuuksia medialle neuvotteluiden oheessa 20.11. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Mielenosoitus myös eduskuntatalolla

Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n aktiivit järjestivät mielenosoituksen eduskuntatalon edustalla torstaina 21. marraskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskuntatalolla järjestetyn mielenosoitusen paine kohdistui hallitukseen, sillä valtio oli Postin omistajana hyväksynyt pakettilajittelijoiden siirron heikompaan työehtosopimukseen.

Ministeri myrskyn silmässä

Ministeri Sirpa Paatero eduskunnan kyselytunnilla 14.11. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sdp.) sai vastata useisiin lakkoja ja työehtoja koskeviin kysymyksiin eduskunnassa. Paatero oli julkisuudessa runsaasti aiemmin syksyllä, kun valtion omistaman rahapeliyhtiön Veikkauksen toiminnasta nousi julkinen keskustelu.

Apua ulkopuolelta

Postin työkiistan ratkaisemista tukemaan pyydetyt selvityshenkilöt, PAM:n entinen puheenjohtaja Ann Selin, SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen, eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen (oik.) sekä entinen valtakunnansovittelija Jukka Ahtela (taustalla) valtakunnansovittelijan toimistolla lauantaina 23. marraskuuta. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Työehdoista neuvotelleet PAU ja Palta pyysivät neuvotteluihin ulkopuolista apua. Omistajaohjausministeri Paatero nimesi työryhmään Jukka Ahtelan, Lauri Ihalaisen, Lasse Laatusen ja Ann Selinin.

"Kuin joulua odottaisi"

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala oli odottavissa tunnelmissa ennen liittojen vastausta sovintoesitykseen sunnuntaina 24.11. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Ensimmäistä työmarkkinasyksyään valtakunnansovittelijana käyvä Piekkala oli näkyvä hahmo neuvottelujen aikana. "Kohta tapahtuu, tää on vähän kuin joulun odotus, eiks niin", Piekkala lohkaisi toimittajille ennen neuvotteluhuoneeseen menoa sunnuntaina 24.11. Tällöin odotettiin hyväksyivätkö liitot ministerin asettaman työryhmän muotoileman ratkaisun.

Tukilakkojen maanantai

Helsinki-Vantaan lentoasema maanantaiaamuna. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Työehdoista ei päästy sopuun vielä 24.11, joten maanantaina 25.11. nähtiin neuvotteluiden suurimmat tukilakot. Tukilakkojen myötä peruttiin risteilyitä ja lentoja. HSL-alueen bussiliikenteen seisaus sotki pääkaupunkiseudun työmatkaliikennettä.

Ratkaiseva sopu löytyi keskiviikkona

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sai kertoa medialle sovusta keskiviikkona 27.11. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sovun löytymisestä ja työtaisteluiden päättymisestä kerrottiin valtakunnansovittelijan toimistolla keskiviikkona kymmenen jälkeen. PAU ja Palta kertoivat molemmat hyväksyneensä sovintoesityksen. Työtaisteluun liittyneet tukilakot lopetettiin myös tänään ja suunnitellut tukilakot peruttiin.

Työntekijät iloitsivat sovusta

Pääluottamusmies Leo Harra (vas.) iloitsi Jukka Kumpulaisen ja Markku Jousmäen sekä Pirita Palomaan kanssa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Postin työntekijät tuulettivat, kun tieto lakkojen loppumisesta kantautui Pirkanmaalle. Työntekijäpuolelle oli tärkeää, että pakettilajittelijat jatkoivat PAU:n piirissä ja suurilta osin samanlaisilla työehdoilla.

Postilaiset palasivat töihin nopeasti

Juha Heikkilä ja Anna Lipsanen lähtivät jakamaan paketteja heti lakon päätyttyä Juvalla. Kuva: Petri Vironen / Yle

Moni lakossa olleista postilaisista palasi töihin jo tänään ilta- ja yövuoroihin. Postin mukaan suurin osa viivästyneistä paketeista ehtivät perille ennen joulua. Pieni osa voi viivästyä tammikuun alkuun. Jouluposti kulkee myös normaalisti.

Poliittinen vääntö jatkuu

Pääministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 26. marraskuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Vaikka työrauha on palannut, jatkuu valtion omistajaohjauksen roolin käsittely Eduskunnassa. Molemmat suuret oppositiopuolueet, Kokoomus ja Perussuomalaiset, ovat kritisoineet Rinteen hallituksen toimintaa työkiistassa.

Kritiikkiä ovat saaneet omistajaohjauksesta vastaava ministeri Paatero ja päämisteri Rinne. Isoilta oppositiopuolueilta ei kuitenkaan nähdä yhteistä välikysymystä asiasta. Kokoomus ja PS eivät ole samaa mieltä työvoimaan ja työehtosopimuksiin liittyvistä kysymyksistä, jotka tilanteeseen vaikuttivat.

Lue myös:

.
.