Kirjepostin postinkantajat ja postipakettien lajittelijat aloittivat lakon 11. marraskuuta, kun pakettilajittelijat oltiin siirtämässä uuden huomattavasti huonomman työehtosopimuksen alle. Kiistaan pakettilajittelijoiden työehdoista saatiin tänään ratkaisu.
Ratkaisua auttoi eteenpäin pakettilajittelijoiden uuden työnantajan Posti Palvelut Oy:n siirtyminen Paltan jäseneksi Medialiitosta. Medialiitto hylkäsi sunnuntaina 24.11. sovintoesityksen, jonka Palta ja PAU olivat valmiita hyväksymään. Tänään hyväksytty työehtosopimus oli sisällöltään pitkälti samanlainen kuin Medialiiton viikonloppuna hylkäämä ehdotus.
Reikä aidassa
Lakkoon liittynyt tilanne oli kireä jo ennen laajoja tukilakkoja. Posti käytti lakon aikana vuokratyövoimaa ja liittoihin kuulumattomia työntekijöitä.
PAU:n mukaan Postin logistiikkakeskuksen aitaan Liedossa tehtiin aukko, jotta vuokratyöntekijät pääsivät töihin lakkovahtien ohi. Postin mukaan reikä aidassa oli tehty nopeuttamaan työntekijöiden kulkua logistiikkakeskuksen parkkipaikalta lajittelukeskukseen.
Mielenosoitus Ilmalassa
Postin työntekijät kokoontuivat mielenosoitukseen yhtiön pääkonttorille 12.11.
Pitkät neuvottelut
Paltan ja PAU:n neuvottelijat ehtivät istumaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan salissa useita kertoja ennen ratkaisun syntyä. PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ovat neuvotelleet postiin liittyvistä työehdoista jo vuosia.
Mielenosoitus myös eduskuntatalolla
Eduskuntatalolla järjestetyn mielenosoitusen paine kohdistui hallitukseen, sillä valtio oli Postin omistajana hyväksynyt pakettilajittelijoiden siirron heikompaan työehtosopimukseen.
Ministeri myrskyn silmässä
Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sdp.) sai vastata useisiin lakkoja ja työehtoja koskeviin kysymyksiin eduskunnassa. Paatero oli julkisuudessa runsaasti aiemmin syksyllä, kun valtion omistaman rahapeliyhtiön Veikkauksen toiminnasta nousi julkinen keskustelu.
Apua ulkopuolelta
Työehdoista neuvotelleet PAU ja Palta pyysivät neuvotteluihin ulkopuolista apua. Omistajaohjausministeri Paatero nimesi työryhmään Jukka Ahtelan, Lauri Ihalaisen, Lasse Laatusen ja Ann Selinin.
"Kuin joulua odottaisi"
Ensimmäistä työmarkkinasyksyään valtakunnansovittelijana käyvä Piekkala oli näkyvä hahmo neuvottelujen aikana. "Kohta tapahtuu, tää on vähän kuin joulun odotus, eiks niin", Piekkala lohkaisi toimittajille ennen neuvotteluhuoneeseen menoa sunnuntaina 24.11. Tällöin odotettiin hyväksyivätkö liitot ministerin asettaman työryhmän muotoileman ratkaisun.
Tukilakkojen maanantai
Työehdoista ei päästy sopuun vielä 24.11, joten maanantaina 25.11. nähtiin neuvotteluiden suurimmat tukilakot. Tukilakkojen myötä peruttiin risteilyitä ja lentoja. HSL-alueen bussiliikenteen seisaus sotki pääkaupunkiseudun työmatkaliikennettä.
Ratkaiseva sopu löytyi keskiviikkona
Sovun löytymisestä ja työtaisteluiden päättymisestä kerrottiin valtakunnansovittelijan toimistolla keskiviikkona kymmenen jälkeen. PAU ja Palta kertoivat molemmat hyväksyneensä sovintoesityksen. Työtaisteluun liittyneet tukilakot lopetettiin myös tänään ja suunnitellut tukilakot peruttiin.
Työntekijät iloitsivat sovusta
Postin työntekijät tuulettivat, kun tieto lakkojen loppumisesta kantautui Pirkanmaalle. Työntekijäpuolelle oli tärkeää, että pakettilajittelijat jatkoivat PAU:n piirissä ja suurilta osin samanlaisilla työehdoilla.
Postilaiset palasivat töihin nopeasti
Moni lakossa olleista postilaisista palasi töihin jo tänään ilta- ja yövuoroihin. Postin mukaan suurin osa viivästyneistä paketeista ehtivät perille ennen joulua. Pieni osa voi viivästyä tammikuun alkuun. Jouluposti kulkee myös normaalisti.
Poliittinen vääntö jatkuu
Vaikka työrauha on palannut, jatkuu valtion omistajaohjauksen roolin käsittely Eduskunnassa. Molemmat suuret oppositiopuolueet, Kokoomus ja Perussuomalaiset, ovat kritisoineet Rinteen hallituksen toimintaa työkiistassa.
Kritiikkiä ovat saaneet omistajaohjauksesta vastaava ministeri Paatero ja päämisteri Rinne. Isoilta oppositiopuolueilta ei kuitenkaan nähdä yhteistä välikysymystä asiasta. Kokoomus ja PS eivät ole samaa mieltä työvoimaan ja työehtosopimuksiin liittyvistä kysymyksistä, jotka tilanteeseen vaikuttivat.
Lue myös: