1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Oppositio tylyttää hallitusta lakkopuheista – "Viimeisen parin kuukauden aikana tarinat ovat muuttuneet pahimmillaan muutaman tunnin välein"

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekevät välikysymyksen hallituksen omistaja- ja työmarkkinapolitiikasta.

Postilakko
Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho.
Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho arvostelevat kovin sanoin hallituksen toimintaa liittyen Postin lakkoon.Vesa Moilanen, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuuttivat olevansa tyytyväisiä siihen, että lakko päättyi.

Rinne ja Paatero eivät kuitenkaan voi vielä huokaista helpotuksesta.

Lakon jälkipyykki on alkanut eduskunnassa, ja oppositio arvostelee kovin sanoin hallitusta.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike jättävät hallitukselle välikysymyksen.

– Haluamme tietää, onko eduskunnalle annettu oikeaa tietoa ja mikä on omistajapolitiikan tila. Omistajapolitiikka huolehtii yhteisestä suomalaisten omaisuudesta, joka on kymmenien miljardien arvoinen. Omistajaohjauksen hoitaminen näyttää nyt erittäin sekavalta, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

Orpo totesi puolueiden tiedotustilaisuudessa eduskunnassa, että viime päivien "sotkut Postin ympärillä" antavat aiheen siihen, että eduskuntasalissa on saatava vastauksia.

– Epäily siitä, että eduskunnalle on annettu väärää tietoa, on erittäin raskauttavaa. Ja jokainen ymmärtää sen, Orpo sanoi.

Puolueet myös katsovat, että hallitus puuttui työmarkkinaneuvotteluihin.

– Tässä voisi melkein lainata pääministeri Rinteen omia sanoja, että kun poliitikot puuttuvat työmarkkinoihin, syntyy sutta ja sekundaa, Orpo piikitteli.

"Rinnettä ja Paateroa näyttää vaivaavan huono muisti"

Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta kiitosta ei heru hallituksen lakkopuheista.

– Parin viime kuukauden aikana tarinat ovat muuttuneet pahimmillaan muutaman tunnin välein. Ensin Postin suunnitelmista ei tiedetty etukäteen, sitten tiedettiin. Sitten niille oli annettu jopa siunaus, sitten ei ollutkaan. Ja sitten olikin väärä päivä kalenterissa siitä, milloin työehtosopimusten siirto tapahtuu, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi tiedotteessa tänään.

Halla-aho pohti iltapäivällä Ylen haastattelussa, ovatko pääministeri ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri olleet epärehellisiä.

– Pääministeri Rinnettä ja ministeri Paateroa näyttää vaivaavan huono muisti. En tiedä, onko kyse huonomuistisuudesta vai epärehellisyydestä. Nämä tarinat ovat muuttuneet sillä tavalla, jota ei voida pitää suotavana hallitukselle, Halla-aho totesi.

Lue myös:

Analyysi: Postin riita ratkesi, mutta edessä on jälkipyykki – Rinteen ja Paateron tarinat kohun eri vaiheista eivät kaikilta osin täsmää

Postin työriita ratkesi, voiko nyt huokaista helpotuksesta? 5 kysymystä ja vastausta siitä, mitä tästä kaikesta seuraa

Postilakko päättyy, oppositio vaatii demariministereitä tilille Posti-jupakasta: "Vaikuttaa vähintäänkin sekavalta"

Lue seuraavaksi