Suomen suurimmalle vientisatamalle koitui Postin työehtokiistasta satojen tuhansien eurojen tappiot: ''Tätä ruuhkaa puretaan viikko tai kaksikin"

Kaksi viikkoa kestänyt lakko tukitoimineen aiheutti Hamina-Kotkan satamalle mittavat tappiot.

Hamina-Kotkan satamassa joudutaan tekemään paljon töitä, ennen kuin arki saadaan raiteilleen. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Hamina-Kotkan satamassa on alettu purkaa Postin työehtokiistan aiheuttamia ruuhkia.

Postin lakko päättyi tänään, kun työkiistan osapuolet Palta ja PAU hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

Kaksi viikkoa kestänyt lakko tukitoimineen ehti aiheuttaa Suomen suurimmalle vientisatamalle paljon vahinkoa. Ratapihojen tukilakko sekä Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ylityökielto ruuhkauttivat töitä satamassa. Suman purkaminen kestää pitkään.

– Kyllä tätä ruuhkaa puretaan viikko tai ehkä kaksikin, ennen kuin kaikki asettuu taas paikoilleen, Hamina-Kotkan sataman liikennejohtaja Markku Koskinen toteaa.

Satojen tuhansien tappiot

Markku Koskisen mukaan lakko tukitoimineen ehti aiheuttaa satamalle arviolta satojen tuhansien eurojen tappiot. Lopullisesti menetyksen suuruus selviää hänen mukaansa sitten, kun sataman arki saadaan taas raiteilleen.

– Kyllä siinä isoista summista puhutaan. Satama saa tuloja alus- ja tavaramaksuista sekä muista palvelumaksuista. Näyttää siltä, että aluksia jäi saapumatta hyvin vähän, mutta kulkematta jääneestä tavarasta ei saada tavaramaksuja. Tavarat ovat todennäköisesti kulkeneet toista reittiä.

Iso kysymys on Koskisen mukaan myös se, millaisen kolauksen lakkoilu aiheutti Suomen ja satamien imagoon.

– Satamissa on muinaisina aikoina ollut sellaista lakkoherkkyyttä niin Suomessa kuin muuallakin, mutta siitä maineesta on jollakin tavalla päästy eroon. Tämä todennäköisesti näkyy hyvin kauas.

''Todella iso helpotus''

Uutinen Postin työkiistan päättymisestä otettiin Hamina-Kotkan satamassa vastaan huojentunein mielin.

–Tässä ehdittiin jo odottaa, että meneekö tämä niin sanottu kolmaskaan erä hyvin. Odotukset olivat korkealla, että ratkaisu syntyisi, mutta toisaalta myös varauduttiin siihen, että ratkaisua ei tule, Markku Koskinen toteaa.

Jos sopua ei olisi syntynyt, ahtaajat olisivat lopettaneet työt torstaina aamulla kahdeksi vuorokaudeksi. Se olisi pysäyttänyt sataman liikenteen kokonaan.

– On todella iso helpotus, että se ei toteudu. Liikenteen pysähtymisellä pariksi päiväksi on aika mittava vaikutus. Varauduimme siihen, että lakko kestää kauan, ja tämä kesti tukitoimineen ihan riittävän kauan tähänkin asti.

Koskisen mukaan satamayhtiö on saanut lukuisia huolestuneita yhteydenottoja sataman toimijoilta.

– Kaikki ovat olleet huolissaan, niin varustamot, lastinomistajat kuin satamaoperaattoritkin.