Hyppää sisältöön

Maataloustuottajien mitta täyttyi jatkuvien palkanalennusten vuoksi – traktorimarsseja Ranskassa ja Irlannissa

Viljelijät ovat tällä viikolla liikkeellä Ranskassa ja Irlannissa.

Toimeentulon menetyksiin kyllästyneet tuottajat ovat lähteneet traktorimarsseille eri puolilla Eurooppaa. Ranskassa viljelijät vaativat vastauksia presidentti Emmanuel Macronilta. Kuva: EPA

Ranskalaisten tuottajien mielenilmausten taustalla ovat karut tilastot.

Taloudellinen ahdinko on lisännyt maanviljelijöiden itsemurhia. Vuonna 2015 605 tuottajaa päätyi epätoivoiseen tekoon. Vuosina 2007 -2011 itsemurhia tehtiin noin 150 vuodessa.

Viljelijät pyrkivät presidentti Macronin puheille. Tuottajien mukaan kauppaketjujen tulisi maksaa korkeampia hintoja viljelijöille ja antaa heille neuvotteluissa lisää sananvaltaa. Myös elänsuojeluaktivistien ja ympäristönsuojelijoiden osin valheellisiin väitteisiin tietoihin perustuvat kampanjat vaikeuttavat tuottajien työtä.

Maatalousministeri Didier Guillaume on antanut tukensa viljeilijöiden mielenilmaukselle.

Traktoreita myös Dublinin keskustassa

Maanviljelijät ovat tukkineet katuja myös Irlannin pääkaupungissa Dublinissa. Alhainen naudanlihan hinta on pudottanut viljelijöiden tuloja.

Tuottajat ovat ilmoittaneet poistuvansa vasta, kun keskustelu maatalousministeri Michael Creedin kanssa järjestyy. Osa mielenosoittajista on yöpynyt traktoreissa.

Viljelijöiden mukaan ammattikuntaa syyllistetään ilmastonmuutoksesta , kun todellisuussa kyseessä on Irlannin maatalouden alasajo.

.
.