Sisäilmasta oireilee kymmenkunta työntekijää Koivuhaan koulussa Kokkolassa – lapsilla oireita ei juuri ole

Koulu remontoitiin vuosikymmenen alussa, kun siitä löytyi sekä hometta että sädesientä. Nyt selitystä oireille ei ole löytynyt.

sisäilma
Kuvassa näkymä ulkoa, keinuja.
Remontoidun Koivuhaan koulun vihkiäisiä vietettiin joulukuussa 2011.Petri Puskala / Yle

Koivuhaan koulussa Kokkolassa sisäilma on aiheuttanut oireita Ylen tietojen mukaan noin kymmenelle henkilökuntaan kuuluvalle. Osa opettajista on ollut sisäilman takia sairaslomilla. Koulussa on noin 40 henkilökunnan jäsentä ja 300 oppilasta.

Lapsilla oireita on tullut esiin vain vähän. Perheitä on pyydetty ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan, jos he epäilevät lapsen kärsivän sisäilmasta.

Selittäjää oireille ei ole löytynyt, esimerkiksi kosteusvaurioista ei ole merkkejä.

Kesällä koulussa tehtiin remontti, jossa paranneltiin luokkien ilmanvaihtoa uusimalla koneita ja tasapainottamalla ilmanvaihtoa. Ilmanvaihdon riittävyys voi olla ongelma suurten oppilasmäärien kanssa. Toisaalta Koivuhaan koulussa oireilua on ollut sekä isommissa että pienemmissä luokissa.

Joidenkin tietojen mukaan kesän remontti vain pahensi tilannetta.

Töitä syyn löytämiseksi jatketaan, ensi viikolla tutkitaan koulun rakenteita. Oireilu on kuitenkin jatkunut kesäloman jälkeenkin, ja nyt etsitään syitä muualta. Ensi viikolla tutkitaan esimerkiksi rakenteiden ilmatiiviys.

Koivuhaan kouluun on koottu sisäilmatyöryhmä, joka kokoontuu kuukausittain. Huoltajia ja henkilökuntaa pidetään ajan tasalla.

Sisäilma-asioita verhoaa yhä usein hiljaisuus

Lasten vähäinen oireilu voi asiantuntijan mukaan yleisesti ottaen selittyä sillä, että oppilaiden altistumisaika sisäilmaongelmille on lyhyempi kuin henkilökunnan, joka saattaa viettää samoissa tiloissa pitkänkin työuran. Henkilökunnan oireilusta saadaankin yleensä paremmin kiinni kuin oppilaiden.

Koivuhaan koulun rehtori Jyrki Mikkonen ei halua kommentoida asiaa enempää kuin Kokkolan kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) jo alkuviikosta kerrottiin. Tiedote julkaistiin sen jälkeen kun Yle tiedusteli koulun tilanteesta rehtorilta. Hän ei ota kantaa esimerkiksi oireilevien määrään tai sairaspoissaoloihin.

Yksi sairastunut ihmettelee sisäilmaongelmiin yhä liittyvää salailua ja mystiikkaa.

– Voivatko nämä asiat vielä vuonna 2019 olla jotain salatiedettä? Ei ihmisten pitäisi joutua peittelemään, miksi ovat poissa töistä.

Hänen mukaansa osalla henkilökunnasta on ollut sisäilmaongelmiin viittaavia oireita jo usean vuoden ajan.

Vuonna 2008 Koivuhaan koulun ulkoseinistä löytyi hometta ja rakenteista sädesientä. Koulu remontoitiin 2010-luvun alussa. Samassa yhteydessä toteuttiin aiemmin suunniteltu peruskorjaus. Koulu sai myös vajaat 300 neliötä lisätilaa.