Matkailun kasvu on lisännyt pelastustehtäviä Lapissa: varsinkin liikennevahingot ja maastopelastus työllistävät

Samalla palokuntien kiireisin aika on vaihtunut kesäkuukausista maalis-, joulu- ja tammikuuhun.

matkailu
pelastuslaitos
Säästövaatimukset saattavat kohta vaikuttaa Lapin pelastuslaitoksen toimintavalmiuteen ja suorituskykyyn.Karoliina Marttala /yle

Matkailun kasvu on lisännyt pelastustehtävien määrää Lapissa. Pelastusjohtaja Martti Soudunsaaren mukaan kasvu on ollut merkittävää viiden viime vuoden aikana.

– Samalla painopiste on muuttunut aivan päälaelleen. Kun aikaisemmin palokuntien kiireisimmät kuukaudet olivat kesäkuukaudet, nyt ne ovat maalis-, joulu- ja tammikuu, Soudunsaari sanoo.

Soudunsaaren mukaan tehtävämäärän kasvu näkyy erityisesti maastopelastustehtävissä sekä pienissä liikenneonnettomuuksissa, kuten suistumisissa ja kiinnijäämisissä.

Ulkomaalaisilla ongelmia liikenteessä, kotimaisilla baareissa

Pelastustehtävät riippuvat siitä, onko kyseessä ulkomaalainen vai kotimainen turisti.

– Ulkomaalaisille ja erityisesti aasialaisille sattuu pieniä liikennevahinkoja ja reiteiltä eksymisiä. Kotimaisista matkailijoista aiheutuu maastopelastustehtäviä sekä kesällä että hiihtosesongin aikaan. Kokeneitakin matkustajia haetaan UKK-puistosta, kun on tapahtunut loukkaantumisia tai sairastapauksia, Soudunsaari kuvaa.

Lapin poliisilaitoksen ylikomisario Rauno Pätsin mukaan poliisin tehtävien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa turismin kasvun kanssa. Valtaosa turisteista ei aiheuta töitä poliisille.

Myös poliisi on havainnut tehtävien vaihtelevan sen mukaan, liittyykö tapaus ulkomaalaiseen vai kotimaiseen matkailijaan.

– Kansalaisilta tulee palautetta varsinkin kiinalaisista, jotka ajavat hitaasti tai vähän epävarmasti katsellessaan maisemia. He eivät ehkä osaa käyttää autojen hallintajärjestelmiä, ja tuulilasit saattavat olla huurussa, Pätsi kertoo.

Kotimaiset matkailijat puolestaan rellestävät baareissa.

– Tunturikeskusten ravintoloissa voi olla järjestyshäiriöitä, mutta ne johtuvat enimmäkseen kotimaisista asiakkaista, Pätsi sanoo.

Säästöt uhkaavat vaikuttaa pelastuslaitoksen toimintavalmiuteen

Säästövaatimuksissa pelastuslaitoksessa alkaa tulla raja vastaan.

– Matkailijoiden turvallisuus ei ole uhattuna eikä säästökuuri ole meille uusi asia, mutta nyt aletaan lähestyä sitä rajaa, että säästöt voivat alkaa vaikuttaa palokuntien toimintavalmiuteen ja suorituskykyyn, Soudunsaari sanoo.

Säästöistä huolimatta kaikki kiireelliset tehtävät pyritään Soudunsaaren mukaan hoitamaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).