Itsenäisyyspäivän paraati tuo isoja muutoksia liikenteeseen Tampereella – autoilija, vältä näitä paikkoja ja reittejä

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati aiheuttaa muutoksia Tampereen liikenne- ja pysäköintijärjestelyissä jo torstaista alkaen.

Itsenäisyyspäivän paraati
Kuva väkijoukosta katsomassa paraatia käsissään suomenlippuja.
Kuva on vuoden 2018 itsenäisyyspäivän valtakunnallisesta paraatista Mikkelistä.Emilia Korpela / Yle

Tampere saa kunnian isännöidä itsenäisyyspäivän paraatia jo toisen kerran tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2011 ohimarssi kulki pitkin Hämeenkatua, tänä vuonna tapahtumat keskittyvät Ratinan stadiolle ja sen ympäristöön.

Paraati aiheuttaa isoja liikennejärjestelyjä. Esimerkiksi Tampereen valtatie ja Hämeenpuiston Ratinaan vievät ajokaistat ovat kokonaan suljettuina ison osan itsenäisyyspäivää.

Liikennejärjestelyt 5.–6.12.

Tampereen liikennejärjestelyt itsenäisyyspäivänä
Antti Eintola / Yle, Google
  1. Hämeenpuiston ajokaistat etelän suuntaan Hallituskadusta alkaen suljetaan 6.12. kello 10.
  2. Tampereen valtatiellä ajokaistoja suljetaan 6.12. kello 8. Tampereen valtatie on kokonaan suljettu kello 12–15.
  3. Hatanpään valtatie 6.12. kello 12.50–14. Liikenne etelän suuntaan on suljettu Tampereen valtatien ja Hatanpäänkadun välillä. Pohjoisen suuntaan ajettaessa suljettuna on vain Jokikadun ja Tampereen valtatien välinen osuus.
  4. Sarankulmankatu ja Ilmailunkatu on suljettu liikenteeltä keskiviikkona 5.12. kello 13–15. Sarankulman alueella on odotettavissa haittaa liikenteelle myös muina kellonaikoina 5.-6.12. paraatijoukkojen saapuessa Tampereelle, siirtyessä harjoitus- ja paraatialueiden välillä ja poistuessa kaupungista.

Poliisilta toive: Käyttäkää julkisia

Paraatin näyttävin osuus on ohimarssi, jota voi seurata Tampereen valtatien varrelta. Myös Ratinan stadionin sisäpuolella tapahtuu.

– Valtakunnallinen paraatikatselmus pidetään Ratinan stadionilla kello 12. Kalustoesittely on Ratinanniemessä ja Hämeenkadun itäpäässä on nähtävänä aamupäivästä alkaen ohimarssiin ryhmittyneitä ajoneuvoja, kertoo järjestelyistä vastaavan Panssariprikaatin aluetoimiston päällikkö Matti Heininen.

Paraatiin osallistuu noin 1 300 henkilöä, yli 50 ajoneuvoa, 12 ilma-alusta ja noin 30 hevosta.

Sekä poliisilla että puolustusvoimilla on yleisölle yhteinen toivomus.

– Keskustaan kannattaa ehdottomasti tulla julkisilla liikennevälineillä tai sitten niin, että jättää ajoneuvon kauas, komisario Ismo Rajala sanoo.

Liikennejärjestelyt aiheuttavat tilapäisiä muutoksia myös bussiliikenteessä. Reitti- ja pysäkkimuutokset löydät Tampereen kaupungin joukkoliikenteen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Sekä Koskikeskuksen että Ratinan kauppakeskuksen parkkihallit ovat itsenäisyyspäivänä käytössä, mutta kulku molempiin on Suvantokadun kautta. Parkkihallia käyttävien kannattaa varata liikkumiseen aikaa, sillä ruuhkien purkautuminen paraatin jälkeen kestää.

Voit seurata itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia suorissa lähetyksissä Yle Areenassa ja Radio Suomessa 6.12. kello 12 alkaen. Paraatin ohimarssi näytetään suorana myös TV1:ssä kello 13 sekä koostelähetys parhaista paloista kello 17:n jälkeen.

Vaikutukset näkyvät valtateillä jo torstaina

Jo edellisenä päivänä eli 5.12. paraatijoukkojen saapuminen ja katselmusharjoitus ruuhkauttavat messukeskuksen ympäristöä.

Poliisi uskoo, että isoin vaikutus on sillä, että Ilmailunkatu ja Sarankulmankatu suljetaan kello 13–15 harjoitusta varten.

– Nämä kadut ovat hyvin vilkkaita ja samaan aikaan on käynnistymässä työmatkaliikenne. Katujen sulkeminen vaikuttaa varmasti melko laajalla alueella, myös valtateillä 3 ja 12 sekä Lakalaivassa. Toivoisimme, että autoilijat valitsisivat mahdollisuuksien mukaan muita reittejä, Ismo Rajala sanoo.

Itsenäisyyspäivänä aamupäivällä paraatijoukot siirtyvät messukeskukselta Ratinan alueelle Tampereen keskustaan.

Ohimarssin jälkeen joukot lähtevät Hatanpään valtatietä messukeskuksen suuntaan. Jalkaisin liikkellä olevat marssijoukot kulkevat Hatanpään sairaalan alueella odottaville busseille ja paraatikalusto palaa messukeskukselle, josta joukot lähtevät vielä samana iltana paluumatkalle omiin varuskuntiinsa.

Ohimarssin aikana suoritetaan myös ylilentoja, joista aiheutuu melua keskustan alueella.

Koko Tampereen Ratinan alue on lentokieltoaluetta. Droonien lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena on ainoastaan viranomaistoiminta.

Lue lisää:

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati on Tampereella: lisätietoa järjestelyistä